Cultura24/07/2019

Olga Subirós serà la comissària de la proposta catalana a la Biennal de Venècia

Hi portarà una proposta sobre les noves formes d'arquitectura davant la crisi climàtica

Ara
i Ara

BarcelonaCatalunya participarà en la 17a edició de la Biennal de Venècia d'Arquitectura amb un projecte comissariat per l'arquitecta Olga Subirós i titulat 'AIRE/ARIA/AIR'. La proposta de Subirós, produïda per l'Institut Ramon Llull i dins el programa 'Eventi collaterali', reivindica el paper dels arquitectes en les noves formes de pensar i de cartografiar les ciutats davant la crisi climàtica. D'aquesta manera, Subirós respon a la pregunta 'Com viurem junts?' que va llançar el comissari de la Biennal de Venècia, Hashim Sarkis, per interpel·lar els participants de l'esdeveniment.

'AIRE/ARIA/AIR' reivindica l'aire com a bé comú a preservar i defensa que "viure junts, en sentit radical, equival a sobreviure junts". L'element central del projecte és una instal·lació formada per un passadís estret que evocarà la morfologia urbana i que contindrà evidències de la contaminació de l'aire que respirem a les ciutats. A l'exterior d'aquesta estructura es projectaran vídeos de l'estudi 300.000 km/s de Mar Santamaria i Pablo Martínez, que va ser guardonat amb el premi S+T+ARTS Prize d'Ars Electronica de la Comissió Europea. La proposta de Subirós insta, doncs, a fer arquitectura a partir de les dades immaterials i reivindica l'empoderament de la ciutadania i la necessitat de tornar la titularitat de les dades massives a l'espai comú.

Cargando
No hay anuncios

A banda d'aquest projecte, el pavelló català també acollirà peces de CALIOPE-Urban v. 1.0, un treball de modelització de la contaminació de l'aire fet pel Barcelona Supercomputing Center i Smart Citizen i un projecte enfocat en la innovació tecnològica i les estratègies per captar dades obertes sobre condicions atmosfèriques a partir de la participació ciutadana. A més, el grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona portarà la proposta 'xAire', que mesura la concentració de diòxid de nitrogen, i els mapes 'Lobelia Air', que mostren l'evolució d'aquest gas en llocs seleccionats.