Les obres més emblemàtiques de l'estudi RCR d'Olot
Els arquitectes han acumulat multitud de premis amb projectes com el restaurant Les Cols o la biblioteca Joan Oliver
Barcelona1. Restaurant i pavellons Les Cols
Al restaurant de Fina Puigdevall tot és km 0: des dels ingredients fins al disseny. L’estudi d’arquitectes es va aliar amb la cuinera catalana el 1990 per convertir uns vells estables en un espai que es va emportar els premis FAD i Contractworld. El 2013 també es van encarregar de construir una carpa espectacular amb terra i murs de pedra volcànica i una coberta transparent on els arbres creixen sota el sostre. Els arquitectes també són els responsables dels pavellons de Les Cols, unes habitacions que, seguint l’estil habitual dels arquitectes, proposen una experiència en comunió amb la natura: és com dormir a l’aire lliure però entre càlids murs i jocs de llums i aigües.
2. Estadi d’atletisme Tussols-Basil d’Olot
L’estudi d’arquitectes va dissenyar l'any 2000 aquesta espectacular pista d’atletisme ubicada en una clariana enmig d’un bosc de roures. L’equipament té dependències funcionals, però també s’interrelaciona amb l’entorn amb murs, talussos i rampes. No hi ha trencament amb la natura, sinó que hi ha continuïtat visual.
3. El crematori de Hofheide (Bèlgica)
El crematori, inaugurat el 2013, s'aixeca sobre un pantà, convida a passejar i uneix els dos extrems del cementiri. L’espai és extremament sobri i s’integra en la natura. Té diferents espais on acomiadar-se i no hi ha cap símbol de culte.
4. Museïtzació Mas Miró
L’equip d’arquitectes està treballant en la restauració del Mas del pintor Joan Miró a Mont-roig (Tarragona). El projecte vol respectar com era la vida de Miró i no ambiciona tocar gaire cosa per conservar l’essència de la masia. No vol ser un espai reverencial ni un mausoleu, sinó que pretén ser un fotograma de la vida rural.
5. Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver de Barcelona
En aquesta biblioteca espectacular s'interrelacionen tres espais: la llar d'avis, el pati interior on juguen els nens i les sales de lectura. L'equip d'arquitectes van convertir, el 2007, una antiga fàbrica de caramels en un espai singular on el pati interior, que té arbres, sauló i jocs, és com una extensió de la sala de lectura.
6. Museu Soulanges
Inaugurat el 2014, el museu dedicat a l’artista Pierre Soulages a Rodez, la seva ciutat natal, s’ubica en un parc i s’adapta a l’acusat pendent de l’entorn. L’edifici el formen diferents volums que minimitzen l’impacte en l’entorn. Una passarel·la de vidre travessa tot el complex i el museu està recobert amb una pell de vidre i acer patinable que sembla envellir-se amb l’entorn, perquè és un material que s’oxida.
7. Llar d’infants El Petit Comte. Besalú
RCR descriu el joc de colors d'aquesta escola bressol com una "creació de l'espai feliç". La característica principal de la construcció són uns tubs de colors que actuen com a reixa. L’ús dels colors serveix també per diferenciar els espais en un degradat que abraça tota l’escala cromàtica.
8. Teatre la Lira. Ripoll
Unint les dues ribes del Ter, una passera metàl·lica acaba en una gran caixa oberta que converteix l’antic teatre en passatge i plaça alhora. La separació entre les làmines que formen el pont i la caixa permet la connexió amb l’exterior: vegetació, llum, cel i riu. L’acer patinable recorda el passat metal·lúrgic de la població.
9. Pavelló de bany Tossols-Basil. Olot
En un volum únic que s'adapta sinuosament al curs de l’aigua, aquest edifici, inaugurat el 1998, ofereix serveis als banyistes. Entremig dels àlbers, els diversos metalls diferencien les parts de la construcció, a la vegada que adopten les tonalitats cromàtiques de l’espai.
10. Parc de Pedra Tosca
L'equip d'arquitectes va recuperar l'antiga estructura agrícola de prominències naturals de pedra basàltica que creen diferents recorreguts, delimitats per làmines d’acer patinable, que conviden a redescobrir el paisatge. La intervenció destaca el caràcter aspre de l’entorn, així com la memòria de l’acció de l’home en l’espai.