Obre Gigamesh, el nou temple de la cultura friqui

El nou local, de 500 metres quadrats, passa a ser la llibreria de gènere fantàstic més gran d’Europa

Xavi Serra
28/03/2014
4 min

BarcelonaIan Watson és un respectat autor anglès de ciència-ficció. Ha publicat més de vint novel·les i és seu el guió adaptat que Steven Spielberg va filmar a Intel·ligència artificial. Ahir era un més dels assistents a la presentació del nou local de la llibreria Gigamesh, 500 metres quadrats dedicats a la literatura fantàstica en totes les seves accepcions. “Haurien d’incloure-la en la ruta turística oficial de Barcelona, entre la Sagrada Família i el Parc Güell -va afirmar Watson amb admiració i un punt d’humor-. És un temple de la literatura de gènere com no n’havia vist cap”.

Watson no es refereix a la llibreria com a “temple” per casualitat. Tots els detalls de Gigamesh transmeten devoció per la literatura de gènere. Els diferents blocs de prestatges estan batejats amb noms d’autors clàssics i editors del gènere. El fons està organitzat per col·leccions i segells, sense distingir entre novetat, fons editorial o llibre de segona mà. El racó dels saldos pica l’ullet a Tolkien i s’anomena La desolació de Smaug. I no hi falten els llibres, esclar. “Tenim el fons de ciència-ficció més gran d’Europa”, presumeix el propietari, Alejo Cuervo. “I un 50% és llibre d’importació en anglès. Una col·lecció més gran que la de cap llibreria especialitzada anglesa. Som la llibreria friqui més gran d’Europa”, afegeix.

De Sant Antoni a Bailén

L’activitat de Cuervo com a llibreter va arrencar a mitjans dels 80 en una paradeta del Mercat de Sant Antoni on venia llibres de ciència-ficció i fantasia. D’allà va passar a ocupar una tercera part de la botiga de terrissa de la seva mare, a la ronda de Sant Pere. A poc a poc, els llibres van menjar-se l’espai d’olles i gerres fins que el local va consagrar-se del tot al gènere fantàstic, i es va convertir en la gran referència a l’Estat en literatura de gènere, jocs de taula i còmic d’importació. O, com deia el rètol de l’entrada i Cuervo sempre defensa amb orgull: “Vici i subcultura”.

Gigamesh va obrir amb els anys un segon local dedicat als jocs d’estratègia, però els llibres continuaven comprimits a les atapeïdes prestatgeries de la botiga de la ronda. El fet que permetria mudar-se a un local que fusionés els dos anteriors i multipliqués per 10 l’espai va arribar el 2002 gràcies a la faceta d’editor de Cuervo, que va adquirir els drets per publicar Joc de trons. Tot i que la gestió de l’èxit de la saga de George R. Martin no sempre va ser fàcil per a un segell petit i familiar com Gigamesh, els beneficis van obrir la porta a la possibilitat d’encetar una nova etapa en la història de la llibreria.

Sense marxar del triangle

De l’antic Gigamesh al nou local -al número 8 del carrer Bailén- només hi ha un centenar de passos. Tot i el canvi d’adreça, la llibreria no abandona el triangle friqui que concentra al voltant d’Arc de Triomf botigues especialitzades en còmic, jocs de rol, cinema de culte i literatura fantàstica, una zona que Cuervo reivindica per la seva potent oferta conjunta. Fins i tot han creat un mapa que identifica tots els comerços especialitzats de la zona i que la nova Gigamesh exhibeix a l’aparador.

La llibreria, segons Cuervo, està pensada explícitament com un “centre de socialització de friquis” en què juga un paper important una àmplia sala d’actes polivalents pensada per fer-hi presentacions de llibres i perquè els aficionats es reuneixin i juguin. “Els aficionats de la ciència-ficció són molt participatius. No ens importa sacrificar una mica d’espai per potenciar la creativitat dels futurs autors i la difusió de les obres. A més, ja tenim cua d’editors que volen fer-la servir per a actes”, explica Cuervo.

Un exemple d’aquesta vocació de servei és el programa d’actes que Gigamesh té planejat per al primer cap de setmana. Avui es farà a la botiga una sessió de maquillatge a imatge d’un dels Caminants Blancs de Joc de trons, una taula rodona sobre il·lustració i una marató de firmes amb els que, segons Cuervo, són “els autors més importants del gènere fantàstic d’Espanya”: entre d’altres, Juan Miguel Aguilera, Marc Pastor, Ismael Martínez Biurrun, Rodolfo Martínez i José Carlos Somoza. Dissabte les firmes continuaran i culminaran amb una partida de rol d’exhibició que també es podrà seguir en viu per streaming.

Un mural de sis metres

El deute a Martin està apuntat en el mural de sis metres de llarg que presideix la llibreria, obra de l’il·lustrador Enrique Corominas, responsable de les portades de la saga Cançó de gel i foc. L’oli de Corominas, La escritora, és un “fantasia steampunk ” que, segons l’autor, representa una deessa que escriu a la pell d’un home els començaments de grans novel·les fantàstiques: des de Joc de trons fins a El hòbbit passant per Els mites de Cthulhu. La sang que esquitxa l’escriptura cau als peus d’una figura llunyana. “És l’editor, esclar”, revela Corominas amb un somriure còmplice a Cuervo.

L’editor, exultant, passejava ahir per la llibreria contagiant la passió i compartint el seu coneixement enciclopèdic del gènere. I un lament: la poca presència al mercat de literatura de gènere en català. “Tot el que tenim ens cap en un sol mòdul. Però confio que en el futur això canviarà”, diu Cuervo.

stats