Crani, cullera, casulla: 53 objectes del MNAC es traslladen al monestir de Sixena

Santi Vila signa la sortida dels objectes del MNAC, mentre que el govern no autoritza la sortida dels 44 objectes que es troben al Museu de Lleida

El monestir de Sixena, llest per rebre unes obres que no arriben
Laura Serra
26/07/2016
5 min

BarcelonaMentre el consell executiu estava reunit aquest dimarts al matí, els 53 objectes provinents del monestir de Sixena sortien del Museu Nacional d'Art de Catalunya en direcció a l'Aragó. Tan bon punt el museu ha rebut la resolució de la conselleria de Cultura, quan tot just la portaveu del Govern Neus Munté anunciava la sortida dels béns, el camió ja era rumb al monestir, i s'evitava així la fotografia del moment en què els objectes empaquetats marxaven del centre. D'aquesta manera, també s'ha esquivat la intervenció dels pèrits aragonesos en el trasllat de les peces i la intervenció de la direcció general de Cultura de l'Aragó, que ha estat informada aquest mateix matí de l'arribada de part dels objectes a Sixena. El camió ha arribat a les 5 de la tarda, segons ha anunciat el govern aragonès.

Avui estava previst que el consell executiu aprovés la sortida dels béns del MNAC. Finalment, no hi ha hagut acord del Govern, només s'ha informat de la resolució que ha signat el conseller de Cultura, Santi Vila; un tràmit, doncs, innecessari per al compliment de la sentència provisional, però que tenia pes polític i que, al final, no ha acabat tal com el mateix museu i el conseller havien anunciat. Santi Vila, per tant, és qui assumeix la responsabilitat del retorn, un moviment que ja havia intentat a l'abril i que havia estat bloquejat per ERC i per l'oposició de Lleida. Ahir al vespre encara lamentava que no hagués pogut dur a terme la seva proposta, afirmant que el cas és "un fracàs de la política" i que hi va haver massa "sentiments enardits".

El Govern, en canvi, sí que ha aprovat "no autoritzar el trasllat dels béns que es troben dipositats al Museu de Lleida". D'aquesta manera es desobeirà la sentència provisional que obligava a retornar 97 peces que s'havien comprat entre 1983 i 1994 a les monges santjoanistes de l'Aragó. Segons ha explicat Neus Munté, seguint l'argumentació dels darrers dies, aquestes obres estan protegides per les lleis de patrimoni catalanes i "no s'han finalitzat els procediments requerits" per llei, ja que formen part d'una col·lecció catalogada. Munté també insisteix que no és una sentència ferma i que s'esgotaran les accions legals per defensar la legitimitat de la propietat de les obres. Com que es tracta d'un litigi civil, no es pot executar una resolució judicial en cas que aquesta lesioni una altra llei vigent, com afirma que seria el cas.

El Museu de Lleida també contraataca a través dels jutjats

La sentència està recorreguda per la Generalitat però, a més, avui el Consorci del Museu de Lleida ha interposat una demanda civil contra l'orde de Sant Joan de Jerusalem que és qui reclama –en teoria, ja que a efectes pràctics ha assumit el cas l'Ajuntament de Sixena i el govern de l'Aragó– les 44 peces que el museu conserva. El consorci defensa que si el jutjat diu que el titular d'aquests béns són les religioses, aquesta congregació haurà d'abonar les despeses que ha suposat per al consorci la conservació i dipòsit de les obres des dels anys 80. Es tracta d'una maniobra per intentar que se suspengui l'execució provisional del trasllat dels béns perquè, en realitat, el consorci defensa que la titularitat de les peces correspon a la Generalitat.

La Generalitat té recorreguda a l'Audiència Provincial la sentència que declarava la nul·litat de la compravenda dels béns de Sixena a les monges. Encara podria arribar al Suprem. Paral·lelament hi ha una altra causa oberta perquè l'Aragó vol recuperar també els frescos romànics que es troben al MNAC: es tracta d'un litigi diferent, però pel qual la Generalitat també té una primera sentència desfavorable.

L'Aragó demana "el compliment de l'estat de dret"

Així doncs, fins ara la sentència provisional de l'abril passat s'ha complert a mitges i sense seguir la metodologia marcada per la jutge d'instrucció. Per això, caldrà estar alerta davant la resposta de la jutge, que haurà de decidir com reaccionar davant la negativa de la Generalitat. Hi podria haver multes, senzillament més temps o fins i tot l'actuació de la policia judicial. Al migdia el departament de Cultura català no havia rebut cap notificació.

El monestir de Sixena serà, aquesta tarda, el centre d'atenció. Ahir els tècnics ja estaven llestos per rebre el material. Avui el rebran i es preveu que l'exposin als mitjans. En teoria, s'estudiarà la conservació dels objectes i s'exposarà al cenobi del monestir de Sixena, en el qual s'han invertit 100.000 euros a condicionar els antics dormitoris.

La consellera d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Aragó, Mayte Pérez, ha advertit aquest dimarts "el temps de la voluntat política va passar i ara toca el compliment de l'estat de dret" i de les sentències que determinen la devolució dels 97 béns de Sixena. "Poca legitimitat pot tenir una institució" que es vanta d'incomplir els mandats judicials, ha opinat Pérez, que ha demanat a la jutge "el compliment estricte" del seu mandat "en els seus justos termes amb les mesures coercitives que calguin". "Estem cansats de veure com una comunitat autònoma incompleix l'estat de dret", ha lamentat la consellera. Ha tornat a invocar la intervenció de la brigada de patrimoni de la Policia.

Respecte de l'anunci fet per la Generalitat que tornarà 53 peces d'art, Mayte Pérez ha observat que tres d'aquests béns "no els tenim inventariats i no els admetrem si no estan documentats" i responen als que "són objecte de litigi". "No estarem satisfets fins que els 97 béns no siguin a Aragó", ha dit.

Els objectes entregats

Les 53 peces del monestir aragonès de Sixena que custodia el Museu Nacional d'Art de Catalunya i que han sortit de manera provisional a les 13.30 h del 26 de juliol cap a l'Aragó són, segons el MNAC:

- Dues fulles de porta de fusta policromada del segle XIII

- 4 frescos traspassats a tela de Mateu Ferrer del s. XVI

- Una pintura sobre tela del segle XII

- 13 petits fragments de pintures sobre tela del segle XIII

- 37 peces tèxtils (casulles, capes, mantons) s. XVIII-XX

- Tres reliquiaris del segle XIX, un dels quals, amb el crani de Santa Constança

- Tres fragments de plats de ceràmica

- Dues culleres

- Dues palmatòries

- Una forquilla

- Un pom de bordó

- Un fragment de rajola

- Una tapa sopera de ceràmica

- Un plat ceràmic de color blau

- Una escudella ceràmica daurada

- Una faldilla brodada

- Dues pedres tallades

- Un fragment de creu de terme

- Una caixa forta de ferro

- Cobertes de llibres, una col·lecció de manuals notarials dels segles XVI-XVIII, una col·lecció de pergamins, llibres de cor, cartes i documents diversos.

Aquestes peces –que mai s'han exposat– procedeixen d'un dipòsit del 1972 fet al MNAC per part de la comunitat de religioses santjoanistes del monestir de Santa Maria de Sixena, i que algunes van ser adquirides per la Generalitat el 1993 –i dipositades al MNAC– i altres van ser directament comprades pel MNAC el 1994. Es calcula que el cost ascendiria avui a 300.000 euros.

stats