Equipaments

El Liceu projecta la seva segona seu a l'Imax del Port Vell

El teatre estudiarà la viabilitat del projecte Liceu Mar en un nou emplaçament després de descartar l'Hermitage

BarcelonaDesprés que l'aliança entre l'Hermitage i el Gran Teatre del Liceu quedés en res per la negativa de l'Ajuntament de Barcelona a instal·lar una sucursal privada del museu rus en terrenys del Port de Barcelona, el teatre d'òpera ha continuat treballant per trobar un emplaçament idoni per obrir-hi una segona sala, que dedicaria a projectes més experimentals i contemporanis. Segons ha pogut avançar l'ARA, aquest nou emplaçament serà el solar de l'antic cinema Imax del Port Vell, tancat des del 2014. Això és el que s'ha plantejat aquest dimecres a la comissió executiva del Liceu, on hi ha representades les administracions que el conformen (Ajuntament de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu, el ministeri de Cultura i la Diputació de Barcelona). La comissió ha instat al director general del teatre a presentar "els estudis tècnics i econòmics necessaris per constatar la viabilitat del projecte" de cara a la primavera. La proposta podria suscitar un acord més ampli que el que va tenir l'entrada a l'Hermitage, perquè ni tan sols tenia els metres quadrats necessaris per encabir una sala de concerts i un museu a la vegada.

Quan el maig passat l'Ajuntament va tombar el projecte de l'Hermitage, tant el regidor de Cultura (que llavors era l'actual ministre Joan Subirats) com el director general del Liceu, Valentí Oviedo, van afirmar que es podria buscar un espai alternatiu al mateix port. Entremig, hi ha hagut un relleu en la presidència del Port de Barcelona, que ha passat de Mercè Conesa –gran defensora del projecte Hermitage– a Damià Calvet. Des del Port confirmen que les tres institucions –Liceu, Ajuntament i Port– elaboraran un full de ruta i el presentaran al patronat del Liceu a l'abril. "És un projecte emblemàtic que servirà per replantejar tot el Moll d'Espanya", afirmen. El primer que hi passarà és l'enderroc de l'Imax, també s'enderrocaran els cinemes Cinesa, es reformarà el Maremàgnum i es reurbanitzarà tot l'espai.

Cargando
No hay anuncios

Un enderroc anunciat

L'espai de l'Imax té diversos atributs que poden comptar a l'hora d'escollir-lo. D'una banda, el fet que es tracta d'una concessió que ha recuperat el Port de Barcelona després d'anys abandonat per l'empresa que gestionava l'Imax, Teatromax; una degradació que fins i tot va acabar amb un incendi el gener del 2020 perquè hi malvivien una vintena de persones sense sostre. Segons la llicència, el solar s'ha d'utilitzar per a usos comercials, culturals i recreatius. Al llarg dels anys s'han considerat diverses opcions, des de l'ampliació del centre comercial del Maremàgnum fins a la possibilitat de fer-hi un teatre o també un espai veïnal. La concessió caducava el 2024, però el febrer del 2020 el Port va anunciar que el solar s'enderrocaria, 25 anys després de la pomposa inauguració de la sala per part de l'alcalde Pasqual Maragall i el ministre d'Obres Públiques Josep Borrell.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, la mida de l'espai ho fa viable: es tracta d'un edifici d'uns 25.000 metres quadrats, el doble dels que tenia el projecte de l'Hermitage dissenyat per Toyo Ito. En tercer lloc, cal tenir en compte que, malgrat que és al port, l'accés al Moll d'Espanya no es fa a través de l'avinguda Joan de Borbó, que segons els estudis encarregats pel consistori no admet més volum turístic, sinó des de la Rambla i el passeig de Colom. Finalment, hi juga a favor l'element de revitalització que tindria aquest projecte públic per a un espai de la ciutat que llangueix: el centre comercial del Maremàgnum té diversos espais comercials tancats i la multisala de Cinesa també va tancar el 2015.

Un espai obert a la ciutat

El Gran Teatre del Liceu fa anys que busca un espai complementari d'unes 900 localitats per a òperes i concerts de més petit format que les que ofereix el coliseu de la Rambla, de 2.300 localitats. El 2017 ja es va considerar el Teatre Principal com a possibilitat (on fa unes setmanes es va presentar un projecte privat per fer-hi sales d'exposicions i teatre). Després es va trobar en l'Hermitage l'oportunitat de reobrir el debat, en aliança amb promotors privats. I ara s'obre la possibilitat de l'Imax. La gran dificultat, però, serà concretar la viabilitat econòmica del projecte, que nodreix el seu funcionament ordinari amb fons públics.

Cargando
No hay anuncios

Segons un comunicat del Liceu, el Liceu Mar seria "un espai dinamitzador i de referència de la ciutat, obert a tot el públic". Seria la seu del Centre d’Òpera de Nova Creació, impulsaria la producció operística, s'hi podria ubicar l’activitat educativa i El Petit Liceu, una temporada estable de dansa i òperes de cambra.

Amb aquesta jugada quedaria pràcticament enterrat el projecte de l'Hermitage, que es remunta a principis del 2012 i que ja ha entrat en una complexa fase de judicialització que es preveu llarga. A l'octubre els seus promotors deien a la vegada que es volien quedar a Barcelona i que havien iniciat converses amb Màlaga per instal·lar el museu allà. A la Nova Bocana, l'Ajuntament ja hi ha projectat el trasllat de la Facultat de Nàutica. Des del Port, però, afirmen que l'Hermitage és una carpeta que no s'ha tancat.