Nou revés a la Generalitat pel cas Sixena: el TC deixa via lliure al trasllat dels béns
El Constitucional afirma que la sentència del jutge d'Osca que obliga a traslladar 97 peces d'art a l'Aragó no contradiu la seva jurisprudència
BarcelonaS'esgoten les opcions per evitar el trasllat a l'Aragó de les 97 obres d'art del Monestir de Sixena en litigi que es troben al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi rebutjat l'incident d'execució presentat per la Generalitat per aturar el lliurament provisional. El TC, per tant, ha rebutjat la nul·litat de la decisió de la jutge d'Osca que demanava la Generalitat perquè no contradiu la seva jurisprudència sobre l'assumpte i és vàlida.
Un litigi encallat als jutjats
Les germanes de l'Ordre de Malta, propietàries del convent, van vendre els béns artístics del monestir de Sixena a la Generalitat de Catalunya el 1982, la qual cosa va generar un conflicte de competència amb Aragó per aquests béns. El Constitucional va resoldre aquest conflicte de competències entre Aragó i Catalunya el 2012. Ho va fer a favor de la Generalitat per trobar-se els béns al territori de Catalunya però no va entrar en la legalitat de la compravenda. L'Aragó va esprémer llavors aquesta via, en la qual ara estan immerses les administracions, d'intentar anul·lar la compravenda.
Una jutge de primera instància d'Osca va decidir el 2015 "la nul·litat de ple dret de la compravenda" realitzada per la Generalitat. Aquella jutge va ordenar que els 97 objectes es reintegressin al monestir de Sixena i, després de nombroses vicissituds, va fixar per al 25 de juliol del 2016 el límit per retornar les 97 peces.
El Govern català està esgotant totes les vies processals possibles per evitar la devolució a Aragó d'aquests béns. La més important d'aquestes vies era plantejar davant el TC que la sentència de la jutge d'Osca vulnerava la jurisprudència del tribunal de garanties atorgant-li a Catalunya la competència sobre les obres. Des de la Generalitat es defensa que l'ordre d'entrega dels béns i el seu trasllat al Monestir de Sixena "va directament en contra d'allò decidit pel Tribunal Constitucional", que ordenava que els esmentats béns "segueixin a la Comunitat Autònoma en què es troben". El TC ha respost que no, que la sentència de la jutge d'Osca que declara la nul·litat de la compravenda i ordena el trasllat al Monestir no conté "cap pronunciament contrari a la sentència del TC del 2012".
Bloquejada la via política que va intentar infructuosament el conseller Santi Vila, encara està pendent, però, una altra opció, un recurs de revisió davant els tribunals ordinaris presentat al jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca contra el decret del mateix jutjat que fixa el 25 de juliol com a data de trasllat provisional dels béns. El Govern català segueix defensant que no es pot executar cap trasllat dels béns, ja que la resolució no es pot considerar ferma fins que no es resolgui el recurs presentat a l'Audiència d'Osca contra la nul·litat de les vendes establerta pel jutjat d'Osca. A més, la decisió de l'Audiència d'Osca, que fa referència al trasllat definitiu, encara es podria recórrer al Suprem.
Precisament, el president d'Aragó, Javier Lambán, ha insistit avui en què si el pròxim 25 de juliol els béns de Sixena no retornaven al monestir, en compliment de la sentència d'un jutjat d'Osca que així ho ordenava, se sol·licitaria la imposició d'una multa i la intervenció de la brigada de patrimoni de la Policia Judicial.
Mentrestant, però, a Catalunya, creixen les adhesions per evitar de totes totes aquest trasllat. Una pressió popular que es va impulsar des de la societat civil lleidatana.