Noms clau del Sónar 2019
Bad Bunny i Stormzy destaquen en un cartell que ofereix "radicalitats als marges"
BarcelonaLa 26a edició del Festival Sónar arrenca avui amb les activitats del Sónar+D, inclosa la conferència inaugural protagonitzada per Robert del Naja, del grup Massive Attack, i Andrew Melchior, col·laborador tecnològic de la banda de Bristol. Un any més els recintes firals de Montjuïc i de Gran Via 2 acolliran les actuacions d’un esdeveniment que aquest any té un pressupost de 9,35 milions d’euros (un 1,7% més que el 2018). Les aportacions públiques representen el 7% del pressupost: 320.000 euros són de l’Ajuntament de Barcelona, 165.000 de la Generalitat, 150.000 de la Unió Europea i 15.000 del ministeri de Cultura. A continuació, alguns noms clau de la programació artística del Sónar 2019.
Bad Bunny
L’estrella del 'reggaeton' de Puerto Rico
Bad Bunny va oferir un dels xous més atractius de l’últim festival nord-americà Coachella. Un any abans, però, ja havia triomfat a Barcelona com a estrella del Reggaeton Beach Festival que va aplegar més de 20.000 persones al Parc del Fòrum. Ara arriba al Sónar per ocupar l’escenari gran del Sónar de Nit, dissabte a les 22.30 h. Ara com ara és la gran estrella masculina del reggaeton al costat de Maluma i J Balvin.
Stormzy
L'heroi de Glastonbury
L’altre cap de cartell del Sónar de Nit és el raper britànic Stormzy, que substitueix el nord-americà A$AP Rocky, actualment en presó preventiva a Suècia arran d’una baralla a Estocolm. Amb el canvi, el festival incorpora l’home del moment, protagonista d’un memorable xou al Festival de Glastonbury, en què va aparèixer amb una armilla antibales amb la bandera britànica. Aquest heroi del grime, a més, va ser el primer artista negre britànic cap de cartell del festival anglès. Stormzy, que ja va passar pel Sónar fa uns anys, actuarà diumenge a les 22.30 h. No serà l’únic gran reclam dels ritmes britànics: dissabte a la 1 h passarà pel festival Skepta, llegenda del dubstep.
Bad Gyal
Alba Farelo encapçala l’allau de música urbana local
El Sónar, que l’any passat va acollir la première de l’espectacle de Rosalía, va apostar decididament per les noves músiques urbanes que es fan a l’Estat fins al punt de muntar-hi un escenari exclusiu. Ara alguns d’aquells artistes fan el salt a escenaris més grans, com passa amb Bad Gyal: l’àlies dancehall de la maresmenca Alba Farelo serà al Village dissabte a les 18 h. A més d’ella, el Sónar programa noms ja consolidats com Dellafuente i l’imprevisible Cecilio G i figures emergents com el vallessenc Lil Moss i l’eivissenca Aleesha. També hi ha espai per a propostes que treballen en altres marges estètics, com Virgen María, el projecte de María Forqué, la filla de l’actriu Verónica Forqué.
Arca
L'estrena una nova aventura al festival
Produccions per a Björk i FKA Twigs, discos propis com Arca (2017) i espectacles inoblidables com el que va oferir fa dos anys al Sónar avalen la trajectòria de l’artista de Veneçuela que dijous a les 20.30 h presentarà al SónarHall un espectacle inspirat en el cabaret i la ciència-ficció. I, diu, amb convidats sorpresa.
Káryyn i Sevdaliza
Radicalitat artística
Un dels fils argumentals del Sónar 2019 és el que un dels directors del festival, Enric Palau, descriu com “la radicalitat als marges”. Això inclou el minimalisme d’avantguarda de l’artista d’origen sirià Káryyn i el retorn al Sónar de la cantant d’origen iranià Sevdaliza, que fa tres anys ja va impactar el públic barceloní.
Body & Soul i Floating Points
Sis hores + sis hores de sessió
La tradició s’ha consolidat, i el Sónar de Nit segueix dedicant l’espai del SónarCar a sessions de DJ de sis hores. Les d’aquest any tenen dos noms propis o, més ben dit, quatre. Divendres serà el torn del DJ britànic Floating Points (Sam Shepherd), que porta una dècada escampant tota mena de ritmes. I dissabte toca retrobar-se amb el house del col·lectiu novaiorquès Body & Soul, representat al Sónar per François Kevorkian, Joe Claussell i Danny Krivit.