Pluja de nominacions per a 'La forma del agua'
La pel·lícula de Guillermo del Toro suma 13 candidatures als premis de l'Acadèmia de Hollywood
BarcelonaDesprés dels èxits recents d’Alfonso Cuarón i Alejandro González Iñárritu, un altre mexicà aspira a fer saltar la banca dels Oscars. La forma del agua, de Guillermo del Toro, lidera les nominacions de la 90a edició dels premis de l’Acadèmia de Hollywood, que es lliuraran el 4 de març al Dolby Theater de Los Angeles. Amb tretze candidatures, la pel·lícula és a només una del rècord que comparteixen Tot sobre Eva, La la land i Titanic. Un èxit increïble per a un relat fantàstic que narra la inesperada relació entre una dona que treballa netejant una base militar i un monstre aquàtic presoner del govern, però es que el film de Del Toro és moltes coses més: un conte sobre la rebel·lió dels oprimits, una faula sobre el poder de l’amor i un estudi sobre la violència que engendra la por a l’altre; en conjunt, un discurs que ressona poderosament en l’Amèrica de Trump. Premiada amb el Lleó d’Or al Festival de Venècia, la pel·lícula ja es va veure a Catalunya quan va inaugurar el Festival de Sitges, però no s’estrena fins al 16 de febrer.
Serà difícil per a la resta de nominats a millor pel·lícula fer ombra a La forma del agua. Els més ben situats són l’epopeia bèl·lica de Christopher Nolan Dunkerque, amb vuit nominacions, i el thriller dramàtic de Martin McDonagh Tres anuncios en las afueras, que en té set. Però Dunkerque té el handicap que cinc de les seves nominacions són tècniques, i Tres anuncios en las afueras, que McDonagh no està nominat com a millor director. Tanmateix, la cursa no està dada i beneïda: fa només cinc anys Argo va triomfar als Oscars sense que Ben Affleck estigués nominat com a millor director.
Entre la resta de nominats a la millor pel·lícula no es perfila cap rival capaç d’esguerrar-li la festa a Del Toro, però sí més diversitat que en edicions anteriors, la gran obsessió de l’Acadèmia. En una edició previsiblement marcada pel moviment Time’s up, els Oscars podran exhibir almenys el nom de la debutant Greta Gerwig com a nominada a la millor direcció per Lady Bird : és la cinquena dona nominada en la història de la categoria. La directora de fotografia de Mudbound, Rachel Morrison, és la primera dona nominada a direcció de fotografia. També destaquen els intèrprets negres nominats: Octavia Spencer i Mary J. Blige com actrius secundàries i Denzel Washington i Daniel Kaluuya com actors protagonistes. I el director negre Jordan Peele està nominat com a millor productor, director i guionista pel thriller Déjame entrar, una tripleta extraordinària per a un cineasta debutant.
Rècords i curiositats
Com als Globus d’Or, Christopher Plummer ha sigut nominat com a actor secundari pel seu paper a Todo el dinero del mundo, que va rodar quan el film ja estava acabat per substituir Kevin Spacey arran de l’escàndol sexual de l’actor de House of cards. Tampoc ha sigut nominat com a millor actor James Franco, acusat d’haver assetjat cinc dones. I, per descomptat, no hi ha ni rastre de Woody Allen ni dels intèrprets de Wonder wheel.
Agnès Varda s’ha convertit als 89 anys en la persona de més edat nominada als Oscars gràcies a l’extraordinari documental Visages, villages. La veterana directora francesa, per cert, va rebre fa uns mesos un dels Oscars honorífics d’aquesta edició, que es lliuren sempre abans de la cerimònia. Si guanyés el de millor documental, seria un doble sense precedents. Un altre veterà, el director James Ivory, també està nominat als 89 anys pel guió de Call me by your name : empata en edat amb Varda però perd per qüestió de dies, perquè ella va néixer el 30 de maig i ell el 7 de juny. Call me by your name aconsegueix un altre rècord, però de joventut: Timothée Chalamet, de 22 anys, és el nominat a millor actor més jove des de la nominació de Mickey Rooney el 1939 amb només 19 anys.
I no per previsible impressiona menys la gesta de Meryl Streep, que suma la seva 21a nominació per Los archivos del Pentágono i eixampla el seu rècord com a intèrpret més nominada de la història. La cinta de Spielberg només aconsegueix una altra nominació, la de millor pel·lícula, una fita decebedora per a un títol que es perfilava com un dels grans favorits d’aquesta edició. I en la categoria de millor guió adaptat s’ha donat una circumstància inèdita: Logan -el comiat de Hugh Jackman del personatge de Lobezno- ha aconseguit la primera nominació en categoria de guió per a una pel·lícula de superherois de Marvel o D.C.
Poques sorpreses
En general, les nominacions no han sigut sorprenents: Daniel Day Lewis aspirarà per última vegada a l’Oscar pel seu paper a El hilo invisible, el seu últim treball abans de retirar-se. El film de Paul Thomas Anderson, que no partia com a favorit, ha aplegat al final sis nominacions, les mateixes que El instante más oscuro, el biopic de Churchill que té el seu gran actiu en Gary Oldman. I Willem Dafoe ha assegurat l’única nominació de la joia indie de l’any, The Florida project. Destaca la nominació a la millor cançó d’un cantautor tan poc oscaritzable com Sufjan Stevens i l’absència de Chris Cornell, que tenia possibilitats d’estar nominat pòstumament.
En la categoria de film animat -una de les poques que s’escapen de l’hegemonia de la indústria nord-americana-, dues produccions europees, Loving Vincent i The breadwinner,plantaran cara a la favorita Coco. En l’apartat de pel·lícules de parla no anglesa no ha passat el tall la guanyadora del Globus d’Or, l’alemanya En la sombra, però sí l’última Palma d’Or, la sueca The square. Estiu 1993 no va superar l’última selecció abans de les nominacions i, per tant, no serà als Oscars, però el cinema català sí que hi tindrà una petita representació: la coproducció catalana amb Xile Una mujer fantástica, de Sebastián Lelio, està entre les nominades a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.
La llista completa de nominacions es pot consultar a la pàgina oficial dels Oscars.