MÚSICA

Neix l'Acadèmia de la Música

Una vintena de músics han impulsat la creació de l'Acadèmia Catalana de la Música. Demà l'expliquen al Parlament i la presentaran al Mercat de Música Viva de Vic. El 2013 ja podria funcionar.

Neix l'Acadèmia de la Música
Laura Serra
15/05/2012
3 min

BARCELONA.L'Acadèmia Catalana de la Música (Acatam) ja té els fonaments. Una vintena de músics n'han impulsat la creació i demà presentaran els seus estatuts i objectius a la comissió de cultura del Parlament. Serà la primera vegada que la partitura sonarà en públic, després de quatre anys de reunions i debats sectorials. La intenció és presentar el projecte en societat al setembre al Mercat de Música Viva de Vic i, de cara a finals d'any, organitzar una assemblea general, triar la primera junta i engegar el funcionament regular de l'Acadèmia de cara al 2013.

L'objectiu de l'entitat serà "promocionar la música catalana i potenciar la dignificació del sector musical, davant dels atacs continus de la societat, que té una percepció distorsionada del sector", explica el músic Max Sunyer. Els que prendran la paraula demà per demanar el suport dels grups parlamentaris són el mateix Sunyer, Gerard Quintana i Carles Vidal, però estan implicats en el projecte altres intèrprets com Pep Picas, Miquel Àngel Pasqual, Francesc Burrull, Joan Albert Amargós, Toti Soler, Laura Simó, Manel Camp i Joan Vinyals. Tots han signat el manifest fundacional i van consensuar els estatuts, però ara requereixen el suport institucional per tirar endavant el projecte.

L'Acadèmia s'ha covat a recer de la Unió de Músics de Catalunya, que és una organització sindical, però les seves funcions anirien molt més enllà: faria d'aglutinador, d'altaveu, de lobi per millorar les normatives, promouria l'ensenyament musical, reconeixeria el patrimoni cultural, donaria suport als joves talents i es projectaria a l'estranger.

"Com totes les acadèmies del món, organitzarien uns premis, que servirien per potenciar el que les associacions no aconseguim, capgirar aquest divorci amb la societat", explica Sunyer, que defensa que la música "no és només un divertimento molest, sinó una professió i un vehicle per transmetre valors i cultura". Els primers premis de la música ja s'atorgarien el 2013.

El sector, a l'expectativa

L'Acadèmia del Cinema catalana, creada l'any 2008 i amb uns guardons que funcionen des de l'any 2009, és el seu referent, no l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Música espanyola: "És un intent que es va fer però és molt discutible, i de fet no sé si continuarà. Estava muntat per la SGAE i la Societat d'Artistes Intèrprets o Executants (AIE) i durant uns anys ha funcionat d'una manera. Tot el que sigui constructiu ha de rebre suport. Nosaltres hem anat a parlar amb la SGAE i l'AIE i els hem proposat de fer una acadèmia integradora, però no serem una escissió d'una acadèmia estatal. Som l'Acadèmia Catalana de la Música, no l'acadèmia de la música catalana. Volem complicitats i no que es vegi com la construcció d'un fortí. Al contrari, volem facilitar i ajudar la cultura catalana a crear un paisatge sonor", diu Sunyer.

Segons explica Max Sunyer, "de part del sector tothom està entusiasmat, perquè creuen que pot ser una eina magnífica", assegura. De totes maneres, diferents professionals d'aquest àmbit amb qui ha contactat l'ARA ( management , discogràfiques, sales) ahir evitaven pronunciar-se i estaven a l'expectativa perquè asseguren que desconeixen els detalls del projecte, en el qual per ara no hi ha vinculat ningú que no sigui músic. Per això també esperaven la compareixença dels responsables de l'Acadèmia demà al Parlament.

Max Sunyer també assegura que des de la conselleria de Cultura han rebut "felicitacions": "Els sembla una idea magnífica. Ens han donat el seu vistiplau, sense entrar en xifres". Tot i això, l'Acatam espera obtenir els mateixos ajuts que l'Acadèmia del Cinema catalana.

stats