Naomi Klein: "Un desig democràtic d'independència hauria de ser respectat, sigui aquí, a Escòcia o al Quebec"
L'autora de 'No logo' i 'La doctrina del xoc' presenta a Barcelona 'Això ho canvia tot', en què aborda el canvi climàtic
BarcelonaNaomi Klein ha passat per Barcelona aquest divendres per presentar 'Això ho canvia tot' (Empúries), que apunta a 'bestseller' després de l'èxit mundial dels clarividents 'No logo' (2000) i 'La doctrina del xoc' (2007). En la mateixa línia antineoliberal dels que l'han precedit, el llibre se centra en el canvi climàtic i planteja la necessitat de tenir major control sobre els mitjans de producció –energètics– i d'abandonar la màxima del "creixement indefinit". Ras i curt, Klein afirma que tot passa per "enterrar" el model neoliberal, i sosté que l'alternativa no col·lapsarà el sistema ni destruirà llocs de treball, ja que no es basa en el decreixement sinó a canviar les prioritats econòmiques.
En la roda de premsa que he fet aquest matí -unes hores abans de la conferència oberta al públic de les set de la tarda–, se li ha preguntat sobre el procés polític català. I Klein no ha estat ambigua: "Crec en el dret a l'autodeterminació i en la democràcia. I sé que hi ha un desig democràtic d'independència que hauria de ser respectat, sigui aquí, a Escòcia o al Quebec, on als 10 anys em vaig pronunciar a favor de la seva independència".
Quan la pregunta ha relacionat la independència amb la possibilitat d'assolir els objectius que es plantegen al llibre, l'autora ha mostrat les seves reserves. "Dir si la independència conduirà cap a millors polítiques ambientals és complicat". L'autonomia és un factor, ha dit, "com demostren els exemples de regions espanyoles que han votat contra la tècnica del 'fracking' al seu territori", però no és cap garantia. També pot passar que la independència augmenti la "pressió econòmica" i això sigui un pretext per a més extraccions" (en referència al cas de Groenlàndia), ha contraposat.