Nadales, 'messies', oratoris i valsos per acabar l’any
Les sales de concerts amplien les seves propostes musicals nadalenques
BarcelonaArriben les festes de Nadal i amb elles els concerts de música clàssica de temàtica religiosa. Un dels concerts més tradicional a Catalunyaés elConcert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana, una reunió musical en què participen tots els cors de la casa, des de l’Orfeó Català fins al Cor de Cambra passant pel Cor Jove, el Cor de Noies, el Cor Infantil, el Cor Mitjans i el Cor Petits.
Aquest any tots els cors tornaran a pujar a l’escenari després que l’any passat, a causa del covid, el concert es fes en format semipresencial i virtual. Amb tot, els 330 cantaires actuaran amb mascareta i en grups bombolla, mantenint les distàncies de seguretat i ocupant les galeries d'orgue o els laterals del primer pis, a més de l’escenari.
El concert, dirigit per Simon Halsey, oferirà cinc estrenes de Salvador Brotons, Marc Timón, Albert Guinovart, Xavier Puig i Josep Ollé, i obres de tres compositores: Errollyn Wallen, Anna Campany i Eva Ugalde.
També al Palau, el Bach Collegium Barcelona dirigit per Pau Jorquera oferirà una selecció d’àries i cantates de l’Oratori de Nadal de Bach (15 de desembre) i l’Escolania de Montserrat i la Grande Chapelle, sota la batuta d’Albert Recasens, interpretaran la Missa Scala Aretina de Francesc Valls i una selecció de motets de Cererols (21 de desembre).
'Messies' participatiu
Una altra cita imprescindible és el Messies participatiu de Händel. Aquest any podrem escoltar-lo a l’Auditori de Barcelona (21 de desembre) i a l’Auditori de Girona (23 de desembre) amb l’Orquestra Barroca Catalana, el Cor Madrigal i els més de 400 cantaires voluntaris en una experiència musical única.
L’Auditori ofereix, a més, el concert de la Banda Municipal de Barcelona, la Coral Cantiga i la Coral Sant Jordi amb el Preludi de l’Oratori de Nadal de Camille Saint-Saëns i obres curtes de John Rutter (19 de desembre).
Els valsos de Strauss
L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) torna amb el tradicional Festival de Valsos i Danses. Dirigit per Xavier Puig, farà una gira de 10 concerts per Catalunya que començarà el dia 18 al Palau de la Música i seguirà per Terrassa, Lleida, Rubí, Puigcerdà, Sabadell, Reus, Vic, Sant Boi de Llobregat i Llinars.
L’OSV també ha preparat tres programes per al Palau de la Música, un homenatge a John Williams (19 de desembre i 9 de gener), El trencanous de Txaikovski, que en aquesta ocasió compta amb Lluís Posada com a narrador, projeccions d’art amb sorra de la companyia Borja Ytuquepintas i Rubén Gimeno a la batuta (25 de desembre i 8 de gener); i un Concert d'Any Nou, amb valsos i polques de la família Strauss, sota la direcció de Jaume Santonja (1 i 2 de gener).
Els Auditoris de Barcelona i Girona també acullen concerts de valsos amb la Philharmonic Ensemble (15 de desembre a Barcelona i 16 a Girona), la Strauss Festival Orchestra & Strauss Festival Ballet Ensemble (26 de desembre a Barcelona i 27 a Girona), i el concert del grup Vozes, un projecte solidari que des de l'any 2004 utilitza la música com a eina d'inclusió social.