Arts escèniques

El Nadal en què més necessitem riure al teatre

La cartellera s'omple de noves comèdies, que se sumen als grans musicals, els clàssics i les reposicions d'algunes perles

'El gran comediant' es pot veure al Teatre Goya
Arts escèniques
5 min

BarcelonaL'any passat els teatres no les tenien totes i van col·locar per Nadal les seves apostes segures. La cartellera es va omplir d'èxits ja provats i d'espectacles que no s'havien pogut estrenar abans per culpa de la pandèmia. Aquest any, amb el coronavirus una mica més a ratlla gràcies a la vacunació, la programació de les sales s'acosta més a un Nadal de tota la vida, exuberant. Durant els mesos de desembre i gener (tradicionalment la millor època de públic per als teatres) hi haurà moltes estrenes i algun retorn. Per escampar els aires apocalíptics de la pandèmia, la gran majoria de sales s'han decantat per l'humor.

N'hi ha que ja han començat a servir el menú nadalenc, com Les irresponsables a La Villarroel. El muntatge de Javier Daulte –amb un trio d'actrius implacable: Nora Navas, Marta Marco i Cristina Genebat– és una comèdia que parla dels desamors i les amistats a partir dels 40 anys. També fa uns dies que ha engegat motors al Teatre Goya El gran comediant, l'última creació del tàndem format per Joel Joan i Hèctor Claramunt. L'obra acompanya dos amics enfrontats per l'èxit i al repartiment hi participen el mateix Joel Joan, Xavi Mira, Sandra Montclús, Àfrica Alonso i Eduard Muntada. A l'estiu, l'espectacle va ser carn de polèmica després que el PP intentés vetar-lo a Badalona.

Cristina Genebat, Marta Marco i Nora Navas a 'Les irresponsables'

La Sala Beckett va encarregar a Marc Artigau un text a mida per a la companyia Pàrquing Shakespeare, i el dramaturg ha barrejat humor i política per explicar la història d'un mecànic que és hipnotitzat. La seva família descobrirà que l'estan utilitzant en una sospitosa operació d’exportació de missals a Andorra i decidirà fer alguna cosa per frenar-ho. El corredor de karts està dirigit per Xavi Ricart i s'estrena el 16 de desembre a la Beckett. El mateix dia s'instal·larà a la Sala Flyhard una comèdia en què la família també tindrà molt a dir. Es tracta de l'última creació de Carol López, Família (im)possible, que parla del desig d'un noi trans d'embarassar-se i, juntament amb la seva parella, ser pares. Paula Jornet i Ian Bermúdez interpreten la jove parella que explica els seus plans de futur als pares d'ella, encarnats per Dolo Beltrán i Jordi Andújar.

El nou Centre de les Arts Lliures, l’espai que gestiona la Fundació Joan Brossa al barri del Born, obrirà oficialment les portes el 16 de desembre amb La setena porta, un espectacle de la companyia Els Pirates. A través dels textos del poeta, el muntatge situa l'humor en unes oficines i reflexiona sobre la lluita de classes amb Laura Aubert (que també n'ha fet la dramatúrgia), Cesc Marginet, Cinta Moreno i Manar Taljo al repartiment. A la Sala Atrium i a la Versus Glòries també hi haurà comèdies, si bé d'un to una mica més fosc. La primera estrenarà el 12 de gener Monopoli, la història d'una parella que pateix de ple la crisi immobiliària. És una creació de Mar Monegal i la interpreten Eduard Buch i Sara Espígul. A la Versus Glòries la cosa anirà de transcendència i de pèrdua amb Potser somiava, una comèdia onírica d'Antonio Tabares amb Ramon Godino, Rafaela Rivas i Antonio del Valle. S'estrenarà el 22 de desembre.

Els quatre intèrprets de 'La setena porta'

Qui busqui monòlegs d'humor, pot deixar-se caure pel Teatre Borràs, on Carles Sans interpreta des de mitjans de novembre Per fi, sol!, la seva aventura en solitari després de 40 anys formant part del Tricicle. Una altra opció és passar per La 9 del Bosque, una sala de cinema reconvertida en un espai de teatre, on Bruno Oro dona vida al monòleg ¿Sí o no?, que arrenca amb una anècdota del seu primer viatge a Nova York. Joan Pera tornarà al Condal amb Master xof, la història d'un cuiner malastruc i pocatraça, i a l'Aquitània es manté en cartell Pecats imperdonables, una comèdia esbojarrada que deixa en mans del públic decidir el final.

Retorns de grans èxits

Entre l'ampli catàleg de comèdies de Nadal també hi haurà algun retorn, com la divertida 53 diumenges de Cesc Gay al Teatre Romea (amb Pere Arquillué, Cristina Plazas, Àgata Roca i Lluís Villanueva), l'enginyosa i fregolista Les dones sàvies, protagonitzada per Enric Cambray i Ricard Farré al Maldà i, en aquesta mateixa sala, les originals Nadales de Josep Pedrals, Carles Pedragosa i Iban Beltran. El ja tradicional El llarg dinar de Nadal que cada any es representava al Maldà, aquest any farà el salt a la Biblioteca de Catalunya. L'espectacle –amb Bruna Cusí, Alberto Díaz, Ignasi Guasch, Aina Huguet, Albert Prat, Magda Puig i Mima Riera– explica la història de 90 anys d'una família a través de 90 dinars de Nadal en només una hora de funció. Extraordinària.

Any de grans musicals

En l'àmbit dels musicals també hi haurà retorns nadalencs: el Teatre Condal reprograma El màgic d'Oz de La Brutal i a la Sala Barts farà temporada (la vuitena!) El petit príncep. La majoria de musicals que van inaugurar la temporada al setembre seguiran a les respectives sales: Cantando bajo la lluvia al Tívoli, Fama a l'Apolo, Billy Elliot al Victòria i T'estimo si he begut al Poliorama, als quals s'ha sumat des de finals de novembre El guardaespaldas al Teatre Coliseum i el retorn de Las chicas del coro, a partir del 15 de desembre a la Sala Aquarella. Al Poliorama, en horari familiar, també hi ha el musical Bye, bye, monstre de Dagoll Dagom i la popular Dàmaris Gelabert.

Els clàssics, imbatibles

Més enllà de la comèdia, la cartellera teatral també presenta alternatives per a qui prefereixi experiències de més densitat. L'oncle Vània de Txékhov dirigit per Oskaras Korsunovas amb intèrprets catalans (de la talla de Julio Manrique, Anna Güell, Ivan Benet i Raquel Ferri) encara es pot veure al Teatre Lliure fins al 19 de desembre. La companyia de La Perla 29, amb Oriol Broggi al capdavant, han muntat un Hamlet maratonià a la sala de cinema més gran de Barcelona, als cinemes Aribau. Protagonitzada per Guillem Balart, la tragèdia de Shakespeare estarà en cartell fins al 30 de gener. Un altre clàssic que es manté a la programació (fins al 2 de gener al Teatre Condal) és l'adaptació d'Assassinat a l'Orient Express a càrrec d'Ivan Morales i amb Eduard Farelo al paper del mític Hercules Poirot.

'Hamlet Aribau' està protagonitzada per Guillem Balart

Històries personals i contemporànies

Al Teatre Nacional de Catalunya hi governarà aquest Nadal l'escena contemporània. La Sala Gran està ocupada des de fa uns dies per Prostitución, el brillant espectacle de teatre documental que lideren les actrius Carmen Machi, Nathalie Poza i Carolina Yuste. A la Sala Petita s'hi instal·larà la delicada El nedador del mar secret, un espectacle de la companyia La Danesa i guanyador del Premi Quim Masó. Al Teatre Lliure de Gràcia, la companyia Baró d'Evel recuperarà Mazùt, un espectacle carregat de poesia i bellesa que van estrenar el 2015 i que parla de l'animal interior que tots portem a dins. I encara hi ha tres propostes més. Lara Díez Quintanilla presenta Eufòria a la Sala Beckett, on explora els límits d'aquesta emoció, mentre que Pau Vinyals donarà forma escènica al Tantarantana al monòleg autobiogràfic El gegant del pi, que l'any passat va triomfar com un dels espectacles de teatre radiofònic del Lliure. I a l'Akadèmia, Lluís Soler i Ferran Vilajosana faran un duel amb Red, un text multipremiat de John Logan que enfronta el pintor Mark Rothko en el cim de la seva fama amb el seu jove ajudant.

stats