Música

Els músics "han de pujar a l'escenari"

Josep Pons, el director del Liceu a partir del 2012, reivindica la presència de més concerts simfònics durant la temporada

Efe
14/01/2011
2 min

LondresEn una entrevista a l'agència EFE, Josep Pons, director de l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya i futur director del Liceu, ha defensat el protagonisme de les orquestres d'òpera que normalment apareixen supeditades als cantants. Els músics han de sortir del fossat "i pujar a l'escenari", ha assenyalat Pons.

En aquesta línia, ha explicat un dels canvis que preveu introduir al Liceu a partir del 2012. La voluntat és de donar més presència als concerts simfònics, aprofitant les orquestres que interpreten les dues grans òperes de l'any. "És vital per donar moral als músics. A més ajudarà a que les òperes surtin més pulides i que l'orquestra toqui millor", assegura des de Londres on avui dirigeix a l'orquestra simfònica de la BBC.

Pons també ha valorat la incidència de la crisi econòmica en les inversions a cultura en forma de retallades, tant per part dels patrocinadors privats com des de les administracions. Segons ha indicat, el cas d'Espanya és força privilegiat en comparació a d'altres països europeus. "A Espanya encara no s'ha tancat cap orquestra, malgrat que la crisi ha estat molt més forta, una cosa que sí que ha passat a Holanda o Alemanya".

Per a Josep Pons, la música clàssica continua gaudint de "bona salut" i és optimista sobre el futur de la seva indústria. A més, estem en un moment en què "l'òpera ven", com demostren la bona acollida de les retransmissions de concerts en sales de cinema. Aquests nous formats també són la manera d'atraure nou públic als concerts –sobretot el més jove–, poc habituat a consumir els abonaments.

En referència al mercat laboral de la música, Pons ha expressat que "hi ha moltes orquestres que absorveixen professionals" i moltes escoles de música que, d'una banda, demanen professors especialitzats i de l'altra, formen els músics del futur.

stats