Música
Música02/03/2023

Viure dins del 'Bolero' de Ravel: la nova experiència immersiva de CaixaForum

Igor Cortadellas dirigeix un viatge al cor de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu

ARA
i ARA

This browser does not support the video element.

BarcelonaLa nova experiència immersiva del CaixaForum, seguint els passos de Symphony, proposa un viatge a l'interior del Bolero de Ravel interpretat per l'Orquestra Simfònica del Liceu. La proposta, que s'estrena aquest divendres al CaixaForum de Barcelona, comença amb la projecció d’una pel·lícula panoràmica documental i segueix amb la realitat virtual, que permet veure l'orquestra en 360 graus. És "una guia visual" del Bolero de Ravel, tal com ho ha descrit el director de la producció, Igor Cortadellas, en la qual han participat 150 persones entre músics i tècnics, explica l'ACN.

El projecte, en col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu, proposa als espectadors accedir a l’interior de l’orquestra i gaudir de la totalitat d’aquest clàssic hipnòtic de Maurice Ravel, "una genialitat transgressora" en opinió del director musical del Liceu, Josep Pons, en un lloc privilegiat: enmig d’una orquestra, envoltats dels músics, en una experiència de 360 graus.

Cargando
No hay anuncios

Sense voluntat de crear un "manual socràtic" de les característiques d'una orquestra, la direcció s'ha centrat en les emocions que provoquen les diferents famílies d'instruments. Com la peça panoràmica que precedeix la projecció en 3D, on el vol d'uns grans bancs d'estornells funcionen com a metàfora del treball en equip que desenvolupa l'orquestra. El projecte es va rodar ara fa dos anys, en plena sortida del confinament i aprofitant una baixa activitat de l'orquestra. En aquest context la Fundació La Caixa va voler aprofitar per fer l'enregistrament.

Al CaixaForum, d’ara endavant El Bolero de Ravel compartirà amb Symphony, en diferents sessions i horaris, la mateixa sala que el centre cultural consagra a les experiències immersives. A més, la plataforma CaixaForum+ també inclourà aquesta proposta audiovisual.

Cargando
No hay anuncios

Experiència immersiva en dos temps

Aquesta experiència immersiva té una durada aproximada de quaranta minuts, repartits en dos temps. La primera part comença amb una pel·lícula panoràmica d’uns 9 minuts de durada que aporta les claus per acostar-se a l’orquestra en general i a aquesta peça musical en particular. Ho fa a través d’imatges suggeridores preses de la naturalesa i dels balls protagonitzats per un estol d’estornells, i també d’altres imatges de Josep Pons i dels músics de l’orquestra, que transmeten les seves sensacions amb genialitat i passió.

Cargando
No hay anuncios

A la segona part, de realitat virtual i de 16 minuts, els espectadors es posaran les ulleres i es trobaran al bell mig de l’orquestra, convertits en testimonis en primer pla de cada un dels moviments i del crescendo tímbric d’aquesta obra, que és considerada un homenatge a l’orquestra en si mateixa. El projecte és també una experiència pedagògica, cultural i lúdica pensada per a tots els públics a partir dels 8 anys i que no inclou moviment físic per part de l’usuari, ja que té com a objectiu principal fomentar l’escolta de la música. A causa de la mateixa tecnologia VR i a tall de recomanació, hi ha algunes restriccions, com ara la participació dels menors de 8 anys i de les persones amb epilèpsia o amb vertígens, entre d’altres.