Videojocs, 'westerns' i Arnau Tordera en clau simfònica
L'Orquestra Simfònica del Vallès programa 22 concerts en la 29a edició del cicle al Palau de la Música
BarcelonaIl·lusió i cares de felicitat en la presentació de la temporada 2024-2025 de Simfònics al Palau de la Música, de l'Orquestra Simfònica de Sabadell (OSV). La felicitat té a veure amb les dades del curs anterior, que en 19 concerts va aplegar 30.908 espectadors (8.300 més que el 2022-2023), amb una ocupació mitjana del 83% i localitats exhaurides en mitja dotzena de sessions. Un dels èxits més espatarrants va ser el programa dedicat a la música de videojocs, que ara tindrà segona edició i amb dues sessions en comptes d'una. "La mitjana d'edat del públic es va desplomar", recorda amb humor el director general del Palau de la Música, Joan Oller.
Igualment, es continuaran oferint concerts de bandes sonores de pel·lícules, un format que l'OSV té prou apamat i que en el curs 2024-2025 es desplegarà en dos programes diferents: un dedicat a compositors de westerns com Elmer Bernstein (Els set magnífics), Ennio Morricone (El bo, el lleig i el dolent) o John Barry (Ballant amb llops) i un altre sobre Erich Wolfgang Korngold i la inspiració que va exercir sobre John Williams. "Només cal escoltar la música per a Kings row de Korngold i la que va fer després Williams per a Star Wars", diu el president de l'OSV, Jordi Cos. En aquesta línia, l'OSV inclourà per primera vegada un concert sobre musicals. "Era el gènere que ens faltava per abordar", informa Cos. I ho faran amb la batuta de Marc Timón i cantants com Albert Bolea, Ana San Martín i Sylvia Parejo, en un programa que també inclourà l'estrena d'un concert per a saxos i orquestra de Marcos Fernández interpretat pel quartet Kebyart.
El repte de l'OSV és mantenir aquesta resposta del públic en els 22 concerts de la nova temporada, que s'inaugurarà el 22 de setembre amb Mediterrani, de Juli Garreta; Quadres d'una exposició, de Mussorgski, i el Concert per a piano núm. 2 de Rakhmàninov, amb Albert Guinovart com a solista. "Estem molt il·lusionats amb aquesta temporada, que penso que fa un pas endavant", diu Xavier Puig, director titular de l'OSV, que recorda que hi haurà incursions en el gran repertori i estrenes de compositors actuals, i també i recuperacions patrimonials com Mediterrani, de Garreta, que no s'ha interpretat des que es va estrenar el 1918 i que preconfigurava el Garreta "més simfònic i de qualitat" de Les Illes Medes (1923).
Pel que fa al gran repertori simfònic, cal destacar un programa dedicat a L'heroica de Beethoven, dirigit per Puig, i un altre a la Primera de Mahler i a la Cinquena de Schubert, sota la batuta d'Andrés Salado. Tots dos són els directors "al voltant dels quals girarà l'orquestra els pròxims anys", diu Cos, que d'aquesta manera respon una pregunta sobre la successió de Puig com a titular de l'orquestra, atès que a partir de la temporada 2025-2026 serà el director titular de l'Orfeó Català. La Primera de Mahler és sens dubte el repte artístic de la temporada. "Són obres que ens ajuden a créixer com a orquestra", assegura Puig.
Arnau Tordera i Raquel García-Tomás
Entre les obres que s'estrenaran en cicle en destaca Ceci n'est pas une valse, de la barcelonina Raquel García-Tomás, flamant Premi Nacional de Cultura per l'òpera Alexina B. (sobre una persona intersexe) i compositora convidada de la temporada del Palau de la Música: la interpretarà l'OSV sota la batuta d'Isabel Rubio, en un programa amb una selecció de ballets de Txaikovski, un compositor que va patir a causa de la identitat sexual, i Badder gyrations, de la compositora trans Florence Anna Maunders.
L'orquestra també estrenarà Ovnis a Montserrat, per a veu solista, cor femení i orquestra, de l'osonenc d'Arnau Tordera, el líder d'Obeses, que en el mateix concert interpretarà el Concierto de Aranjuez, de Joaquín Rodrigo, amb guitarra elèctrica. Xavier Puig, que va ser mestre de Tordera a l'Esmuc, n'elogia el talent i la preparació musical per entomar la composició i els arranjaments simfònics.
Quatre òperes al Palau
Simfònics al Palau és una extensió singular de la programació de l'OSV al país, i també dona espai al vessant operístic de l'orquestra dins la Fundació Òpera Catalunya, especialment remarcable aquest any després de la participació al Festival d'Òpera de Saaremaa (Estònia). Al Palau de la Música hi haurà quatre òperes, amb els mateixos repartiments que en altres llocs de la temporada lírica, però sense l'element escenogràfic. En l'últim trimestre del 2024 tancaran l'homenatge al centenari de Puccini amb La Bohème i Tosca, i el 2025 arribaran Nabucco, de Verdi, i Carmen, de Bizet.
La programació del cicle inclou també els concerts de Cap d'Any de valsos i un de Setmana Santa amb obres de perfum espiritual de Barber, Bernstein, Copland i Jenkins. Les entrades per als concerts de la temporada oscil·len entre els 20 i els 78 euros, amb diferents modalitats d'abonaments.