Estrena teatral

"El vídeo de Shakira valida una manera de gestionar una ruptura"

La Virgueria reflexiona a 'El missioner' sobre com els videoclips defineixen les aspiracions de la societat

Un moment d''El missioner'
2 min

BarcelonaLa casualitat ha volgut que mentre Shakira es tornava viral amb la seva cançó sobre la ruptura amb Gerard Piqué, a l'escenari del Centre de les Arts Lliures de Barcelona es parlava de com les dives del pop marquen la nostra manera de veure el món. La companyia La Virgueria hi representa fins al 5 de febrer El missioner, un espectacle que es va estrenar al Festival Grec i que posa el focus en l'impacte dels vídeos musicals sobre la societat. "Amb el conflicte amb Piqué, Shakira demostra que qui hi guanya és el capital. L'impacte de la cançó les últimes setmanes demostra el poder increïble d’un vídeo musical, que es comenta absolutament a tot arreu i del qual resulta impossible ser aliè", explica un dels dramaturgs i el director de l'espectacle, Aleix Fauró.

A l'escenari, la companyia cita Madonna, Ariana Grande i Miley Cyrus com a exemples d'artistes que, amb els seus vídeos musicals, defineixen una forma de veure i entendre la realitat. "Tots som esponges del nostre voltant. Com més gran és la xarxa, més exponencial es fa el teu model. El vídeo de Shakira valida una manera de gestionar una ruptura, i ho fa des d'un lloc de poder", assenyala Fauró. El missioner exposa com aquestes figures transmeten la imatge d'èxit relacionada amb la riquesa. "Em preocupa l’obsessió d’absolutament tots els artistes mainstream per la riquesa i l’obtenció de capital. És el més perjudicial. T’estan venent una realitat a la qual molt poca gent pot aspirar", diu el director. A l'escenari també reflexionen sobre la iconografia dels artistes musicals que travessen el llindar dels mil milions de visualitzacions: "És pràcticament sempre la mateixa: sexualització extrema dels cossos, ús molt gratuït de la violència com a manera de resoldre les coses, despotisme i la llei del més fort".

Sexualització o empoderament?

Una altra de les qüestions d'actualitat que ressonen a l'espectacle és si balls com el perreo i el reggaeton sexualitzen o empoderen. Segons Fauró, la clau d'aquest debat es troba en qui és objecte i qui és subjecte de desig. "Si hi ha un ball que t’encanta perquè t’allibera i et fa sentir més bonica, endavant. Però el problema es troba en si ho fas com a mera repetició per aconseguir uns èxits, perquè se t’ha explicat que aquesta és la manera", diu el director. Per combatre-ho, Fauró reivindica la importància d'estar informat. "Quanta informació reben aquestes persones a l’hora de fer o no fer una cosa? Si estic informat de certes coses, tinc molta més llibertat i la decisió tindrà un grau d’empoderament molt gran", assenyala el director.

En paral·lel a El missioner, La Virgueria està treballant en La punta de l'iceberg, un espectacle sobre la sexualitat femenina que han construït a partir d'experiències anònimes i dels resultats a una enquesta a 200 dones. S'estrenarà al Maldà el 12 d'abril.

stats