Llibertat d'expressió

El Tribunal Europeu de Drets Humans avala la condemna a Hasél i nega que fos "desproporcionada"

La cort d'Estrasburg considera que el recurs del raper contra la sentència per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona "no té fonaments"

BarcelonaEl Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha desestimat aquest dijous el recurs que el raper Pablo Hasél va interposar per la seva condemna per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona, que el van portar a la presó el febrer del 2021. En la sentència, el tribunal amb seu a Estrasburg considera que la condemna dictada pels tribunals espanyols no va ser "desproporcionada" i que el recurs del raper "no té fonaments".

Segons el TEDH, l'Audiència Nacional va tenir en compte en la condemna la jurisprudència del mateix tribunal i el Conveni Europeu pels Drets Humans i, per tant, no veu "cap motiu per substituir amb la seva valoració la de les autoritats nacionals". En el recurs, Hasél al·legava que s'havia violat el seu dret a la llibertat de pensament i consciència, a la llibertat d'expressió, el dret a reparació i que s'havia limitat l'ús dels seus drets.

Cargando
No hay anuncios

El TEDH apunta en el seu dictamen que l'Audiència Nacional va tenir tots els fets en compte per dictar la sentència amb un "equilibri dels interessos implicats", entre els quals el dret a la llibertat d'expressió, i considera que les lletres de les seves cançons "podrien ser vistes com una crida directa o indirecta o una justificació de la violència, l'odi o la intolerància". Segons el tribunal, els versos de Hasél van anar "més enllà del que pot ser considerat com a cançons protesta" i també superaven "els límits acceptables de crítica".

Cargando
No hay anuncios

El TEDH també avala el dictamen de l'Audiència Nacional sobre els tuits de Hasél contra la monarquia i les forces de seguretat, i assenyala que els missatges "comunicaven la idea que recórrer a la violència estava justificat", un contingut que, insisteix, "constitueix acusacions de delictes greus sense cap prova més enllà de la seva pròpia opinió". El tribunal assenyala que Hasél va acusar "repetidament i sense proves membres de la policia" de "delictes com la tortura i l'assassinat d'immigrants".

Amb la sentència de la cort d'Estrasburg acaba en principi el recorregut judicial de Hasél, que ja no pot recórrer a cap instància superior per recórrer contra la sentència. L'Audiència Nacional va condemnar el raper a nou mesos de presó, i el músic va ingressar en el centre penitenciari de Ponent, a Lleida, el febrer de 2021. Hasél també va ser condemnat per l'impagament de multes i altres fets delictius que han allargat la durada de la seva condemna.