El Tradicionàrius celebra el llegat de Jordi Fàbregas
La programació del festival de folk arribarà fins al 30 de març
BarcelonaRes no atura l’empenta del Tradicionàrius, el festival que escampa la vitalitat del folk i les músiques d’arrel. La 36a edició comença aquest divendres al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), epicentre però no única seu d’una programació que s’allarga fins al 30 de març. Després d’una cercavila pel barri barceloní de Gràcia amb el grup de percussió Kabum i els grallers del Col·lectiu Guirigrall, el festival s’inaugurarà amb Jordi Fàbregas DO, “un concert molt especial, que serà el detonant de tot plegat”, tal com explica la directora del Tradicionàrius, Carol Duran. Serà un homenatge a Jordi Fàbregas (1951-2021), músic, gestor cultural i ànima del festival.
“Hem preparat un homenatge amb amics i companys que l’estimen moltíssim”, afegeix Duran en present, perquè l’estima pel llegat de Fàbregas continua ben viva. El concert, que començarà a les 21.30 h, proposa “un viatge pel seu univers amb una mirada intergeneracional”. “En aquest espectacle es desgranaran algunes de les cançons del repertori del Jordi des de la visió de les noves generacions. Ell sempre estava molt pendent que tot aquest llegat es transmetés amb empenta. Perquè la música tradicional i popular continués endavant, calia que la fessin seva els més joves, i això és el que està passant, i el que passarà divendres a l’escenari”, celebra la directora del Tradicionàrius.
Arranjaments amb mirada contemporània
En el concert s’interpretaran dotze peces arranjades amb “mirada contemporània” per joves compositors de música d’arrel com ara Laia Vallès, Manu Sabaté, Pau Benítez, Roger Andorrà, Marçal Ramon i Cati Plana. I en cada cançó hi haurà cantants convidats de diferents generacions que van mantenir una estreta relació professional i personal amb Fàbregas: dels imprescindibles Jaume Arnella i Artur Blasco al rumber Sicus Carbonell, passant per Xavi Rota, Patri Garcia, Arturo Gaya, Arnau Obiols, Adrià Dilmé i Toni Torregrossa. Hi sonarà, per exemple, La vanitosa, en la veu de la menorquina Anna Ferrer. L’homenatge s’arrodoneix amb el canvi de nom de l’auditori del CAT, que a partir d’aquest divendres es dirà Auditori Jordi Fàbregas, d’acord amb una proposta de l’Ajuntament de Barcelona.
La DO Fàbregas és present també en tota la programació del festival, que inclourà espectacles com ara La balada d’en Solé Sugranyes, l’òpera de butxaca de polifonies tradicionals de Jaume Ayats; la celebració del desè aniversari del duo castellà Fetén, Fetén; el rap d’arrel de Tesa i Jonathan Penalba; Eduard Iniesta amb un conjunt de l’Esmuc; un concert per recordar els 40 anys de la recuperació del sac de gemecs, i una actuació del quintet del mandolinista nord-americà John Reischman, entre d’altres.
Fruit de la col·laboració amb el Barnasants hi haurà concerts de Joana Gomila & Laia Vallès, La Maria, Alba Careta, Miquel Gil & Noèlia Llorens Titana i Arnau Obiols. I al Palau de la Música hi actuaran Tanxugueiras i Marala.