Festivals
Música29/11/2022

Rosalía, Blur, Pet Shop Boys i Kendrick Lamar, caps de cartell del Primavera Sound de les dues ciutats

Calvin Harris, John Cale, Laurie Anderson, Bad Religion, Bad Gyal, St Vincent i Moldy Peaches actuaran al festival que se celebrarà a Barcelona i Madrid

Barcelona"Era el millor dels temps, era el pitjor del temps", escrivia Dickens al començament d’Història de dues ciutats. Amb la primera edició del Primavera Sound de les dues ciutats, que se celebrarà de l’1 al 3 de juny al Parc del Fòrum de Barcelona i del 8 al 10 de juny a Arganda del Rey, passa una mica el mateix: arriba en temps de guerres a Europa i d’incertesa econòmica mundial, però en un dels millors moments del festival, superada amb èxit la travessia pel desert pandèmic i amb un cartell impecable, fidel al seu ADN i amb caps de cartell de molt nivell: una Rosalía imperial amb la gira de Motomami més rodada i afinada, un Kendrick Lamar inqüestionable com a artista de hip-hop més important de l’última dècada i uns Blur reunits sense l’excusa de nou disc per afirmar la seva condició de clàssics del britpop.

A aquests noms s'hi afegeixen dues bandes llegendàries de la música electrònica dels 80: els ja confirmats a l'octubre Depeche Mode i els també britànics Pet Shop Boys, que actuaran a la jornada de benvinguda –d'entrada lliure fins a completar l'aforament del Parc del Fòrum, a Barcelona, o del Cívitas Metropolitano, a Madrid–, però també en sala dins el Primavera a la Ciutat. Contractar un grup com Pet Shop Boys, que seria cap de cartell de qualsevol festival, per oferir dos concerts gratuïts i dos concerts en sala és una d'aquelles demostracions de confiança extravagants que només es permet un festival com el Primavera Sound.

Cargando
No hay anuncios

La lletra gran del cartell admet poques discussions: dos dels artistes més importants de la música urbana actual i tres dinosaures del pop de les últimes quatre dècades. I els podran gaudir els espectadors de les dues edicions del festival: amb comptades excepcions, els mateixos grups que passin a Barcelona ho faran després per Arganda del Rey, als afores de Madrid. Aquí no s’acaben els grans noms: el festival també ha fitxat una superestrella de la música electrònica, el Dj i productor Calvin Harris, noi d’or de les taules de mescles que fa una dècada que és el DJ més cotitzat del món –també el més ric, esclar–, i que garanteix sessions multitudinàries a l’esplanada del Fòrum i poder de convocatòria entre un públic que no és necessàriament l'habitual del Primavera Sound.

La música de ball britànica també hi estarà representada per una altra de les seves estrelles, FKA Twigs, que ja ha passejat pels escenaris del Sónar i el Primavera Sound el seu r&b mutant de sonoritats i coreografies avançades. Però al festival també es ballarà música llatina gràcies al llegendari pianista Eddie Palmieri, renovador del jazz llatí a partir de les músiques afrocubanes. Palmieri, de 85 anys, no serà l'únic artista veterà del cartell, perquè també es rescata el fundador dels Velvet Underground John Cale, que al gener publicarà el seu primer disc en una dècada, Mercy. El músic gal·lès coincidirà amb la viuda del seu amic i company d'aventures Lou Reed: Laurie Anderson, polifacètica artista i referent de l'avantguarda musical i la performance.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta edició també hi haurà retorns sonats de bandes de culte. Le Tigre era l'últim projecte que faltava per reactivar a Kathleen Hanna, la cantant que va convertir el punk en una arma feminista amb Bikini Kill i que ja va visitar el festival al 2015 amb The Julie Ruins. Ara hi serà amb Le Tigre, que tornaran a fer ballar el públic barceloní amb el seu pop electrònic de riffs esmolats i consignes combatives. I vint anys després del seu pas pel Primavera Sound 2002 també es reactiven Moldy Peaches, el duet format per Adam Green i Kimya Dawson, creadors de l'escena antifolk de Nova York i d'un grapat de cançons que no han perdut el seu encant addictiu.

Paritat, la nova normalitat

El Primavera Sound continua exhibint una paritat notable a la programació. La presència femenina és tan nombrosa que no es pot consignar a un sol estil o rang demogràfic, perquè inclou des d'artistes amb trajectòries llargues com la cantautora britànica Beth Orton fins a la nova sensació del pop electrònic, Caroline Polachek. De fet, dues de les joies del cartell són, precisament, Julia Holter i St. Vincent, dues cantants que, cadascuna a la seva manera, fugen de les convencions melòdiques i compositives per construir un univers musical molt particular. Bad Gyal també serà un dels noms importants del Primavera Sound, però només a Madrid: serà un dels pocs artistes que tan sols actuaran en una de les dues ciutats, segurament perquè el seu concert al Palau Sant Jordi encara estarà fresc a Barcelona. Entre els artistes que es perdran l'edició catalana del festival hi ha The Mars Volta, Georgia i Crack Cloud. I entre els que només es veuran a Barcelona, Israel Fernández i Diego del Morao, Ghost, Arthur Verocai i Holly Humberstone.

Cargando
No hay anuncios

L'electrònica i el hip-hop són cada vegada més presents a la programació amb Pusha T, Skrillex, Yung Lean, Baby Keem, Four Tet, NxWorries i uns dels grans triomfadors de l'anterior edició, Fred Again..., un projecte del jove músic britànic Fred Gibson. Tot i la puixança de les músiques urbanes al cartell, el rock de guitarres continua mantenint una notable quota de protagonisme. La tradició indieestarà representada per veterans dels anys 90 com Built to Spill i Come, el rock més clàssic per My Morning Jacket i l'energia del punk pels clàssics del hardcore melòdic Bad Religion i els més actuals Turnstille, una de les cancel·lacions de l'edició anterior. Swans, Shellac i Death Grips apujaran el volum i els italians Måneskin s'apunten un rècord peculiar: seran el primer grup guanyador d'Eurovisió que actua al Primavera Sound.

Els abonaments per al festival es posaran a la venda l'1 de desembre al preu de 325 euros (més despeses de distribució) i les entrades de dia costaran 125 euros. Els abonaments de l'edició del 2022 costaven 245 euros, així que l'augment de preu és d'un 32,6%. Amb tot, els empadronats al Barcelonès o a la Comunitat de Madrid tindran dret a un descompte que encara s'ha de concretar.