Música

Perifèria Cultural: concerts per relligar la música amb els marges

Roger Mas és un dels artistes destacats de la segona edició del cicle

3 min
Roger Mas duranta la presentació d''El viatge' al Casino l'Aliança de Poblenou el 13 d'abril.

BarcelonaTot el que no és centre és perifèria, però no totes les perifèries reben el mateix tractament. Hi ha comarques sovint oblidades per les programacions culturals, fins i tot a l’estiu, que és quan els festivals musicals apareixen com un miratge i, moltes vegades, desapareixen sense deixar cap empremta. Precisament per "relligar la geografia perifèrica" amb la creació artística dels Països Catalans que no ocupa el mainstream va néixer Perifèria Cultural, un cicle codirigit per Marçal Girbau i Estel Solé. La idea és reivindicar els marges, contribuir a teixir complicitats culturals i escampar-les pel país, de l’Urgell a l’Alt Empordà, del Pallars Sobirà al Vallès Oriental, de la Vall d’Aran al Lluçanès.

A més a més, amb un discurs gastronòmic lligat pel cuiner Sergi de Meià a partir de productes de cada zona; per exemple, l’oli de les Garrigues per als concerts de l’Urgell; productes ecològics de Can Moragues per als de Riudarenes, amb la col·laboració de la Fundació Emys, una entitat sense ànim de lucre dedicada a la conservació de la natura, i el xai per als del Lluçanès. Aquesta cura geogràfica i gastronòmica que acompanya la música situa el Perifèria Cultural en sintonia amb altres festivals com l’Espurnes Barroques i el de Música Antiga dels Pirineus.

Roger Mas en un castell

La programació del Perifèria Cultural 2024 abasta cinc mesos, de juny a octubre, i inclou una trentena de concerts en llengua catalana o occitana d’artistes i grups com Roger Mas, Fetus, Clara Peya, Xarim Aresté, Paula Valls, Borja Penalba, Primaël, Agathe Catel i Marco Mezquida & Anna Ferrer. En comptes de seguir les dinàmiques d’acumulació que dominen la temporada de festivals d’estiu, el Perifèria Cultural es desplega més com un cicle que cerca el lloc més adient per a cada proposta. Per exemple, el castell de Ciutadilla, a l’Urgell, acollirà el 16 d’agost El viatge de Roger Mas, i en el sopar que complementa l’actuació Sergi de Meià reviurà receptes històriques de l’Edat Mitjana, "del temps dels trobadors". L’entrada al concert costa 15 euros, i al concert amb sopar, 25. "Proposem concerts, menús i tastos que són política: una reivindicació dels nostres artistes, autors, productors, ramaders, pastors, agricultors, cellers, que treballen l’art i la terra amb el mateix sentit de compromís i responsabilitat", diu la direcció del cicle.

El Perifèria Cultural 2024 va començar el 7 de juny a Santa Eulàlia de Puig-Oriol (Lluçanès) amb un concert del trio Marala. A Perafita, a la mateixa comarca, hi actuaran el 14 de juliol Marco Mezquida & Anna Ferrer, que estrenaran a Catalunya el duo que van presentar l’any passat a Menorca per celebrar els quinze anys dels concerts a Es Claustre, i el 2 d’agost serà el torn del punk-folk de Fetus amb Carles Belda. Per Riudarenes, a la Selva, hi passaran del 6 de juliol al 7 de setembre Paula Valls, Lòxias, Clara Peya, Montse Castellà, Xarim Aresté i Xavi Vidal. A diferents localitats del Montsec de Meià, a la Noguera, hi aniran del 20 de juliol al 10 d’agost Borja Penalba, Magalí Datzira, Eduard Gener, Quico Pi de la Serra, Mesclat i Roba Estesa. El Port de la Selva és el poble que ofereix més concerts, vuit propostes al jardí de l’església del 12 de juliol al 23 d’agost, entre les quals l’estrena de cançons del nou disc de Les Kol·lontai el 20 d’agost. A Peramola (Alt Urgell) hi haurà un concert d’Alba Careta & Roger Santacana el 15 d’agost, i a Isavarre (Pallars Sobirà) un d’El Belda i el Conjunt Badabadoc el 23 d’agost. Finalment, Pau Alabajos actuarà a Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental) el 19 d’octubre.

L’origen del Perifèria Cultural té a veure també amb el context sociopolític. "Veient com l’extrema dreta espanyola començava a ocupar cada cop més espais i poders, era més necessari que mai un projecte que reivindiqués l’exhibició i circulació de la creació cultural de tots els Països Catalans sense embuts, i que contribuís a generar debats sobre els reptes culturals, nacionals i socials", expliquen Girbau i Solé. Aquell propòsit es va reflectir el 2023 en una programació amb noms com Ivette Nadal, Maria Jaume, Anna Andreu, Carles Dénia, Sílvia Comes i Meritxell Gené.

stats