Música
Música20/03/2023

Neix l'Orquestra del Miracle, dirigida per Juan de la Rubia

La formació, impulsada pel Festival Espurnes Barroques, debutarà al santuari del Miracle

Barcelona"Tenim els músics, tenim una seu amb una església meravellosa i espais i estances per poder assajar", diu l'organista Juan de la Rubia, que transmet un entusiasme envejable davant la imminència del naixement de l'Orquestra del Miracle, que ell mateix dirigirà i la creació de la qual és una iniciativa del Festival Espurnes Barroques. Els músics són una vintena. "Músics excel·lents, alguns joves catalans que estan fent feina fora, i d'altres estrangers que han quedat encantats amb el projecte", explica De la Rubia. La seu és el santuari del Miracle, a Riner (Solsonès), que acull l'impressionant retaule barroc de Carles Morató.

L'orquestra debutarà el 3 de juny al mateix Miracle, dins de la sisena edició de l'Espurnes Barroques, que volia tenir una orquestra que, a més de tocar als espais del festival, en fes també d'ambaixadora. És a dir, la voluntat és que viatgi. "Ens fa una il·lusió tremenda donar naixença a l'Orquestra del Miracle", assegura el director del festival, Josep Barcons. El programa del primer concert vol reflectir la versatilitat de la formació. "Volem mostrar el que volem i podem fer", diu De la Rubia, sobre un repertori d'arrel barroca, amb obres de Vivaldi, Händel, Muffat, un dels concerts de Brandenburg de Bach i "una recuperació patrimonial" encara per concretar. A més, com a "padrina del concert", comptarà amb la soprano Marta Mathéu.

Cargando
No hay anuncios

El rector de Vallfogona

La creació de l'Orquestra del Miracle és una de les novetats d'una edició del festival la programació de la qual s'ha presentat aquest dilluns a la seu del departament de Cultura. Començarà el 12 de maig i, fins a l'11 de juny, escamparà concerts, espectacles i activitats socials, educatives i gastronòmiques arreu d'espais patrimonials i naturals del país barroc, sobretot pel Solsonès, el Bages i la Segarra, però aquest any també amb una incursió molt significativa a la Conca de Barberà, concretament a Vallfogona de Riucorb, on s'estrenarà un espectacle sobre el rector de Vallfogona, "el gran poeta del barroc català", com recorda Barcons, amb Josep Pedrals fent "d'escolanet del rector".

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat, l'Espurnes Barroques 2023 inclou 17 concerts (12 dels quals són produccions pròpies), una instal·lació sonora i una altra de plàstica, a més d'una cinquantena d'activitats socials i educatives. El lema d'aquesta edició és "Natura en dansa", amb el qual es vol recordar el renaixement de l'entorn natural després dels incendis que van afectar greument la Catalunya Central fa 25 anys. D'acord amb el lema, el festival programa també mitja dotzena de propostes de dansa.

El concert inaugural anirà a càrrec del Bach Collegium Barcelona, al santuari de Sant Ramon, amb el barroc de les suites orquestrals 1 i 3 de Bach compartint programa amb obres del segle XX de Knut Nystedt i Terry Riley, un encàrrec a Pol Requesens i una estrena estatal de Bernat Vivancos. Un altre compositor contemporani, David Lang, serà el protagonista d'una experiència immersiva als Prats de Rei a propòsit de la seva obra The so-called laws of nature. Al festival també hi actuaran el ballarí Sergi Fäustino amb el Brezza Ensemble, el Bachcelona Consort (que interpretarà La cantata dels pagesos de Bach), Vents d'Helvètia, l'Acadèmia 1750 amb ballarins de l'IT Dansa, Vivalma Ensemble i Vespres d'Arnadí, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

El pressupost d'aquesta edició frega els 300.000 euros, "dotze vegades més que a la primera edició, el 2018", explica Pere Fons, president de la Fundació Espurnes Barroques. "Estem de celebració, perquè amb aquesta edició superem els cent concerts, les cent activitats socials i educatives i el centenar de productors, elaboradors i restauradors que han col·laborat amb el festival", afegeix Fons.