Nadal i Reis
Música15/12/2022

Un Nadal per “fer camí” al Palau de la Música

La programació inclou catorze concerts i l’estrena d’una nadala d’Els Amics de les Arts

Barcelona“És el concert que més il·lusió ens fa i el que porta més feina”, diu Pablo Larraz, director de l’Orfeó Català, sobre el tradicional concert de Sant Esteve al Palau de la Música, que també es podrà seguir en directe per TV3, Catalunya Ràdio, Catalunya Música i el Palau Digital el 26 de desembre a partir de les 19 h. "Fa nou mesos que hi treballem", insisteix Larraz sobre un esdeveniment que es va celebrar per primera vegada el 1913. "És més antic que el d'Any Nou de Viena [del 1939]", recorda Joaquim Uriach, el president de la Fundació Orféo Català-Palau de la Música Catalana. Serà un dels punts culminants d'una programació nadalenca que inclou catorze propostes.

Aquest any la cita del 26 de desembre, presentada per l'actriu Carol Rovira, té com a lema Fer camí, un concepte que el director escènic Adrià Aubert lliga amb el repertori nadalenc. "A moltes nadales es representa aquest fer camí dels pastors. Té una connotació positiva i també una part més amarga, de deixar enrere", explica Aubert, que ha dissenyat una posada en escena amb punts de llum que guiaran els 320 cantaires. Entre les novetats d'enguany, a més de la coreografia d'Anna Romaní, hi ha la presència d'Els Amics de les Arts: els tres músics participaran en dues cançons, una de les quals serà l'estrena de la nadala Vides llunyanes que van enregistrar fa alguns mesos amb l'Orfeó Català.

Cargando
No hay anuncios

El repertori inclourà més estrenes, com la suite de nadales I va arribar Janus, de Jordi Domènech, entre les quals hi ha una adaptació del poema Adorm l'afany d'Eduard Escoffet, poeta convidat de la temporada. De Ferran Cruixent, el compositor convidat del Palau de la Música, s'interpretarà Advent. També hi haurà espai per commemorar el centenari del naixement de Manuel Oltra, un parell d'homenatges especialment emotius: un als morts als camps d'extermini nazi amb la interpretació de Wiegala, de la compositora jueva assassinada a Auschwitz el 1944, i un altre a les víctimes de la guerra d'Ucraïna, que seran recordades amb la cançó tradicional ucraïnesa Shchedryck, per a la qual s'ha encarregat un arranjament a Bernardo Latini. Com és habitual, el concert acabarà amb El cant de la Senyera, l'himne de l'Orfeó Català.

La programació Nadal al Palau comença aquest diumenge, 11 de desembre, a les 17.30 h amb la presentació dels guanyadors de la Salvat Beca Bach (la soprano Maëlys Robinne, la mezzosoprano Gabriella Noble i el baix Timothy Edlin), que participaran en el concert, sota la direcció de Pau Jorquera, del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, l’Orquestra del Bach Collegium Barcelona, la soprano Maria Espada i el tenor Joan Francesc Folqué. En el repertori, el Laudate Pueri Dominum de Händel i les Cantates BWV 61 i BWV 147 de Bach. Entre les cites destacades de la programació hi ha el retorn del contratenor argentí Franco Fagioli, que el dia 15 dirigirà El Messies de Händel que interpretaran l’Orchestre de l’Opéra Royal de Versalles i el Cor de Cambra del Palau; el concert es repetirà els dies 17 i 18 a Versalles. Tal com es va anunciar fa unes quantes setmanes, el 21 de desembre Philippe Herreweghe, el Collegium Vocale Gent i l'Orchestre des Champs Élysées oferiran la Missa solemnis, de Beethoven, en un concert dedicat a la commemoració del 25è aniversari de la declaració del Palau de la Música i de l’Hospital de Sant Pau com a patrimoni mundial de la Unesco.

Cargando
No hay anuncios

Valsos i bandes sonores amb la Simfònica del Vallès

Un any més, l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) tindrà un protagonisme especial en la programació nadalenca del Palau. El dia 17 serà el torn del Festival de Valsos i Danses, amb direcció de Xavier Puig i la soprano Sara Bañeras com a solista. "Serà un concert alegre, amb bromes i coses serioses, i cada peça relacionada amb un mes de l'any"; explica Jordi Cos, president de l’OSV. També hi haurà valsos, a més de polques de la família Strauss, al Concert d'Any Nou que, sota la direcció d'Oliver Díaz (i amb la soprano Marga Cloquell), es farà els dies 1, 2, i 7 de gener.

Cargando
No hay anuncios

I Rubén Gimeno dirigirà l'OSV en dos programes: els dies 18 i 19 de desembre i el 8 de gener, bandes sonores de John Williams, amb temes de films com ara La llista de Schindler, Hook i Star wars, "la millor banda sonora de la història" segons Cos. I els dies 25 de desembre i 6 i 7 de gener, novament l'espectacle a partir d'una selecció d'El trencanous de Txaikovski, amb la Companyia Borja Ytuquepintas d'art amb sorra i l'actor Luis Posada com a narrador. "És una idea que no em va convèncer, però que va funcionar. En vaig quedar fascinat i ja vaig demanar perdó al Jordi Cos", admet Joan Oller, director general del Palau de la Música, sobre aquest Trencanous en què en una pantalla es pot seguir il·lustrada amb sorra la història del soldat de joguina.