Música
Música14/05/2022

La música clàssica surt de festival

Recuperar la normalitat prepandèmica és un dels propòsits de la temporada 2022

BarcelonaEncara falta presentar algunes programacions estivals, com la de Peralada i la de Torroella de Montgrí, però ja es coneixen els cartells d’uns quants festivals que permeten dibuixar com serà la temporada 2022 a Catalunya. Una de les consignes és deixar enrere les restriccions pandèmiques; per això creix l’oferta de concerts i torna certa normalitat en la contractació d’artistes internacionals. També augmenten les anomenades activitats paral·leles, sobretot les relacionades amb la gastronomia. A continuació, una primera tria de música clàssica que surt de festival.

Espurnes Barroques

Una òpera sota la mirada de l’espasa de sant Ignasi

El gruix de la programació de la cinquena edició del festival Espurnes Barroques comença aquest cap de setmana sota la influència jesuítica i amb almenys dues fites excepcionals. L’església dels Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona, allà on descansa l’espasa que Íñigo de Loyola va dipositar a Montserrat el 1522, acollirà diumenge (17.30 h) la formació canària de cambra Las Hespérides, que interpretarà l’òpera-oratori San Ignacio de Loyola atribuïda al jesuïta italià Domenico Zipoli (1688-1726). L’obra, escrita a les missions guaranís, va desaparèixer quan el rei espanyol Carles III en va expulsar els jesuïtes; de fet, va estar perduda durant més de dos segles, fins que se’n van descobrir unes còpies a San Ignacio de Moxos (Bolívia) l’any 1968. El festival, que no fa res sense sentit i criteri, programa el 5 de juny al convent de Sant Guim de Freixenet una actuació d’Ensemble Moxos, vingut precisament de Bolívia.

Cargando
No hay anuncios

L’altre concert destacat del cap de setmana a l’Espurnes Barroques és fruit d’una altra troballa. Remenant arxius a Viena, Marc Alomar va localitzar el manuscrit de la part de violoncel, que es creia perduda, de les Sonates per a violí, violoncel i baix continu, op. 4 de Luigi Taglietti (1668-1715). L’església de Sant Serni de la Pedra (Solsonès) serà l’escenari de la reestrena, avui a les 11.30 h. La programació de l’Espurnes Barroques, que s’allarga fins al 12 de juny, inclou també avui Eclipsi total, un espectacle del clavecinista Dani Espasa, el tenor Roger Padulles i l’actriu Clara Altarriba. Tots tres seran a l’església de Santa Madrona de Pinell de Solsonès a les 18.30 h per rememorar la fatal intervenció que l’oculista John Taylor va practicar a Händel i que va deixar cec el músic el 1752 (un parell d’anys abans havia fet el mateix amb Bach).

Bachcelona

Deu edicions escampant el nom de Bach

El desè festival Bachcelona pròpiament dit se celebrarà del 30 de juny al 14 de juliol en diferents espais de Barcelona, i la programació inclou noms com el neerlandès Ton Koopman, director convidat del festival, i el violoncel·lista italià Mario Brunello (que afronta la integral de sonates i partites); a més d’un diàleg musical a la Fundació Joan Miró amb la intel·ligència artificial del programari de Matthew Yee-King, de la Goldsmiths University of London. Tanmateix, el Bachcelona, flamant premi Ciutat de Barcelona de música 2021, escampa el nom de Bach més enllà de les dates del festival; per exemple, el 21 de maig l’església luterana del carrer Brusi serà el marc triat per a la interpretació de dues cantates profanes amb versos de Picander, una de les quals és la coneguda com a Cantata del cafè: hi participaran els solistes de la Salvat Beca Bach i el Bachcelona Consort sota la direcció de Daniel Tarrida, el director del festival. Aquest any també s’estrenarà el projecte Bachcelona Akademie, que inclou una estada amb Lluís Vilamajó al santuari del Miracle (amb la col·laboració del festival Espurnes Barroques), un concert a L’Atlàntida de Vic i la participació dels estudiants en la inauguració del Bachcelona.

Cargando
No hay anuncios

Festival de Música Antiga dels Pirineus

Més de 50 concerts repartits en 38 municipis

Vertebrador musical de l’estiu a les terres del nord, el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FMAP) arriba a l’onzena edició de l’1 de juliol al 21 d’agost. Aquest any són 55 concerts escampats per gairebé 40 municipis, de Bossòst als Banys d’Arles. Hi haurà actuacions de formacions com ara Musica Alchemica (dirigida per la violinista Lina Tur Bonet), l’Acadèmia 1830 mallorquina, el Tetraphilla Ensemble aragonès i l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca sota la direcció de Dani Espasa, entre d’altres.

Cargando
No hay anuncios

Festival Pau Casals

Dues setmanes per celebrar el llegat del mestre

L’actuació del Quartet Casals, que enguany celebra 25 anys de trajectòria, és una de les propostes destacades de la 41a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals, que se celebra al Vendrell del 9 al 22 de juliol. El director artístic, Bernard Meillat, ha desplegat una programació amb reclams com el recital del violoncel·lista Daniel Müller-Schott i la pianista Annika Treutler, i el concert del pianista Alexander Mélnikov amb l’Orquestra del Festival Pau Casals sorgida del projecte Marlboro, engegat l’any passat i que aplega talents d’arreu del món. Com altres festivals, el del Vendrell també surt al carrer, i aquest any proposa un concert a la plaça Nova, el mateix lloc on Pau Casals va dirigir la seva orquestra el 1929.

Cargando
No hay anuncios

Festival Jordi Savall

14 concerts en el triangle sagrat de la Ruta del Cister

Montblanc, el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i el Reial Monestir de Santes Creus formen un triangle carregat d’història i simbolisme com a parts de la Ruta del Cister. Aquest és el territori que Jordi Savall va triar l’any passat per organitzar-hi el festival que porta el seu nom, i que celebrarà la segona edició aquest estiu: de l’1 al 3 de juliol a Montblanc, el 5 d’agost a Poblet i de l’11 al 15 a Santes Creus. Inclourà 14 concerts amb programes creats per Savall al capdavant dels seus diversos conjunts musicals i amb artistes convidats. El lema del festival és la pau, i per això el primer concert a Santes Creus estarà dedicat als refugiats, amb la participació del conjunt Orpheus XXI i la col·laboració de músics de diversos països de la Mediterrània i d’Europa, i hi haurà com a convidats especials dos músics ucraïnesos que estan refugiats a París.

Cargando
No hay anuncios

Schubertíada

Tres dècades de constància en l’amor al lied

La Schubertíada de Vilabertran entén l’excepcionalitat de poder celebrar la 30a edició. Per això aquest any (de l’11 al 28 d’agost) hi haurà més concerts que mai i, esclar, grans noms del lied. El festival creat per Jordi Roch fa tres dècades aplega enguany artistes lligats a la història de la Schubertíada com Matthias Goerne, Christoph Prégardien, Andrè Schuen, Manuel Walser i Juliane Banse, però també hi haurà debuts com els de la soprano Marlis Petersen i el baríton wagnerià Johannes Martin Kränzle.