La música antiga s'escampa per 38 municipis dels Pirineus
Lina Tur Bonet inaugura l'onzena edició del FeMAP, que té les Balears com a territori convidat
Barcelona55 concerts en 38 municipis, de l'1 de juliol al 21 d'agost. Aquests són els números de l'onzena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). Tal com recorda el director artístic del festival, Josep Maria Dutrèn, són "més concerts que mai" i s'hi incorporen "cinc nous municipis": Ger (Cerdanya), Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), Coll de Nargó (Alt Urgell), Gerri de la Sal (Pallars Sobirà) i els Banys d'Arles (Vallespir). El territori convidat, que en altres edicions han sigut el País Basc, Polònia, el País Valencià i Flandes, enguany és les Balears, que hi participen amb tres propostes. La primera és precisament la que inaugura el FeMAP aquest divendres a la catedral de la Seu d'Urgell: un concert de Musica Alchemica, la formació dirigida per la violinista eivissenca Lina Tur Bonet que interpretarà un programa basat en el repertori que va incloure en el disc La bellezza. The beauty of 17th century violin music. Musica Alchemica també actuaran el 2 de juliol a l'església de Sant Martí dels Banys d'Arles i l'endemà a l'església de Sant Domènec de Puigcerdà.
El segon nom balear és Acadèmia 1830, orquestra i cor de Mallorca que sota la direcció de Fernando Marina abordarà cantates de Bach els dies 8, 9 i 10 de juliol a Organyà, Ger i Pesillà de la Ribera, respectivament. La participació balear es completa amb l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca, que té Francesc Prat com a director artístic però que al festival serà dirigida per un altre imprescindible de la música antiga, Dani Espasa: oferirà un programa amb obres del barroc italià el 23 de juliol a Ripoll i el 24 a Avià.
El FeMAP inclou una coproducció amb el Festival de Pasqua de Cervera, la Missa regalis de Francesc Valls interpretada per l'Ensemble Lisboa 1740 dirigit per F. Miguel Jalòto. Valls (1671-1947), màxim representant del barroc català i mestre de capella de la catedral de Barcelona, va compondre la Missa regalis per al rei Joan V de Portugal. L'obra, que es va interpretar a Cervera el 15 d'abril, es podrà escoltar del 19 al 21 d'agost a Castell de Mur, Borén i Camprodon, com a cloenda del festival.
Altres programes destacats d'aquesta edició del FeMAP són la recuperació de cançons catalanes a càrrec del Canigó Ensemble, la Missa hispànica de l'Artean Ensemble, els motets de joventut de Tomás Luis de Victoria que farà Musica Reservata de Barcelona i Instruments per lloar Santa Maria, un concert en què l'Ensemble Alfonsí interpretarà cantigas d'Alfons X amb 35 rèpliques d'instruments construïdes a partir de les miniatures que apareixen en manuscrits medievals.
Una de les novetats d'aquesta edició és el Concerts amb Gust, "en horari de vermut", en què el FeMAP implica set cellers i set xarcuters i formatgers. "El festival va més enllà de la música i vol contribuir al desenvolupament, no només econòmic, del territori", diu Dutrèn.