La música del 2025: concerts, discos i commemoracions
La programació musical de l'any inclou noms com Chappell Roan, Jonas Kaufmann, Lana Del Rey, Fermin Muguruza i Roger Mas
BarcelonaLes previsions de la indústria musical són cada vegada més a llarg termini. Per exemple, al Palau Sant Jordi ja hi ha dates reservades per a concerts a finals del 2026. La competència en el sector de la música en directe és ferotge, sobretot en l'àmbit del gran format. El 2025, només al Palau Sant Jordi hi ha programats, de moment, 38 concerts, si fa no fa com l'any passat però 8 més que el 2023. I l'activitat al Sant Jordi Club és encara més frenètica, amb grups que hi fan dues dates. Negoci a banda, l'any que comença té prou atractius artístics en tots els àmbits estilístics.
Novetats discogràfiques
The Weeknd, Mishima, Lana Del Rey, Judit Neddermann
Les incògnites discogràfiques del 2025: ¿hi haurà àlbums nous de Rosalía, Chappell Roan, Madonna o Bruno Mars? De moment, tot són especulacions. En canvi, sí que hi ha algunes certeses, com ara que Lana Del Rey publicarà al maig The right person will stay, un àlbum de country, diuen, amarat de l'atmosfera del southern ghotic nord-americà. També s'ha anunciat que a finals de gener ja es podrà escoltar el sisè disc de The Weeknd, Hurry up tomorrow. I Mishima preparen un àlbum que encara no està clar si serà només de versions o si inclourà composicions noves. El presentaran al Festival Strenes de Girona, on també presentaran novetats discogràfiques Judit Neddermanm, Delafé y las Flores Azules, Jofre Bardagí (un treball dedicat a Joan Manuel Serrat) i Sidonie (el primer disc en català del trio barceloní).
Wagner
El Liceu recupera la producció de Katharina Wagner de 'Lohengrin'
La pandèmia de coronavirus va obligar a cancel·lar l'òpera Lohengrin, de Richard Wagner, que havia de representar-se el març del 2020 al Liceu. D'aquella mateixa producció, amb direcció de Katharina Wagner, la besneta del compositor alemany, se'n faran sis funcions, del 17 al 30 de març, i les interpretarà un mateix repartiment encapçalat per Klaus Florian Vogt, Elisabeth Teige i Iréne Theorin. De la programació operística del Liceu destaca també l'estrena a Barcelona de la nova producció de Giulio Cesare, de Händel, amb direcció escènica de Calixto Bieito i musical de William Christie, i amb Xavier Sabata en el paper principal (del 25 de maig al 7 de juny).
Atenció també a la primera proposta escènica de Romeo Castellucci al Liceu: el Rèquiem de Mozart (del 17 al 26 de febrer), amb la soprano Anna Prohaska. A propòsit de cantants, Nadine Sierra tindrà presència quàdruple al Liceu: en La traviata de Verdi, al gener; en La sonnambula de Bellini i en un recital amb Pretty Yende, a l'abril, i en la versió concert de West Side Story de Leonard Bernstein els dies 29 i 31 de juliol. West Side Story la dirigirà Gustavo Dudamel, un dels protagonistes del 2025 a Barcelona, perquè, al capdavant de la London Symphony, farà dos concerts: un al Liceu el 10 de maig amb obres de Strauss i Ravel, i un altre al Palau de la Música l'11 de maig, amb la Simfonia núm. 41, 'Júpiter', de Mozart, i la Simfonia núm. 1, 'Tità', de Mahler.
Compositors catalans al Liceu
Òperes en versió concert d'Antoni Ros-Marbà i Domènec Terradellas
El Liceu estrenarà, en versió concert, l'òpera Benjamin a Portbou, d'Antoni Ros-Marbà, un encàrrec del mateix teatre. Aquesta obra sobre el filòsof Walter Benjamin s'interpretarà el 19 i el 21 de juliol. El Liceu també recupera La Merope, del compositor barroc Domènec Terradellas, que no s'havia programat mai al teatre de la Rambla. Hi haurà una única oportunitat: el 20 de febrer.
Diversitat multitudinària al Palau Sant Jordi
De Morad i Fermin Muguruza a Billie Eilish i Joaquín Sabina
El raper Morad obre la programació del Palau Sant Jordi el 3 de gener: serà el concert de retorn als escenaris després de complir uns mesos de condemna a la presó. Dels 38 concerts previstos al recinte n'hi ha d'artistes que fan doblet, com Mike Towers (28 i 29 de maig); Billie Eilish (14 i 15 de juny, amb les entrades exhaurides); Joaquín Sabina (2 i 4 d'octubre), que està immers en la gira de comiat, i Quevedo (8 i 9 de setembre). De la resta d'actuacions destaquen la de Fermin Muguruza celebrant el 40è aniversari de Kortatu (24 de gener), la de Maluma (15 de març), la de Rigoberta Bandini probablement amb disc nou (28 de juny) i la de Santana (26 de juliol), a més de retorns més o menys inesperats com els de Chayanne (4 de juny), Miguel Bosé (3 de juliol), Bunbury (18 de setembre) i Los Pecos (26 d'octubre). L'efervescència al Palau Sant Jordi contrasta amb la poca activitat a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, que el 2025 només té programats els concerts de Guns N' Roses (9 de juny) i Imagine Dragons (1 de juliol). De moment, la gira del retorn d'Oasis no té dates a Catalunya.
Macrofestivals de primavera-estiu
Dones com a caps de cartell
El Primavera Sound fa temps que va col·locar les dones com a cap de cartell, i aquest 2025 ho confirma amb Sabrina Carpenter, Charlie XCX, Chappell Roan. El Cruïlla, amb Alanis Morissette, també reafirma l'aposta femenina; Bad Gyal encapçala el Share Festival; el Canet Rock ja ha anunciat que en l'edició del 5 de juliol hi haurà Julieta i Mushka (que també actuarà al Vida Festival), i pel Sónar passaran Nathy Peluso, Tarta Relena, Helena Hauff i Juliana Huxtable, entre d'altres.
Altres festivals encara han d'anunciar el gruix de la programació, però de moment ja se sap que Oques Grasses actuaran al Cabró Rock d'estiu; i que el Rock Fest compta amb Doro, Slipknot, Lynyrd Skynyrd, Scorpions i Running Wild. Per cert, bones notícies per a la nostàlgia metal extrema: Carcass, Brujería i Rotten Sound actuen al Razzmatazz el 23 de gener.
Wilco i The Corrs al Poble Espanyol
L'Alma Festival també hi programa Julieta Venegas, Madness i Residente
El 2024, la segona edició de l'Alma al Poble Espanyol va confirmar el festival de la promotora Concert Studio com una de les propostes amb més cara i ulls de l'estiu, amb concerts memorables de Cat Power, Sheryl Crow i The Divine Comedy, entre d'altres. El 2025 hi torna a finals de juny amb un cartell del qual ja es coneixen noms com el grup nord-americà Wilco, la banda irlandesa The Corrs, els britànics Madness, la mexicana Julieta Venegas i el porto-riqueny Residente, a més de Los Tigres del Norte, Guitarricadelafuente, Zahara...
Al marge de l'Alma, el Poble Espanyol també acollirà concerts d'Iván Ferreiro (23 de gener), Stay Homas (24 i 25 de gener), Xoel López (13 de març), Los Fabulosos Cadillacs (30 de maig, dins del Festival Vibra Argentina) i Els Amics de les Arts (25 de juliol), entre d'altres.
Grans veus al Palau i al Liceu
Jonas Kaufmann, Diana Damrau, Lise Davidsen i Matthias Goerne
Coses de la vida, no els tindrem interpretant cap òpera escenificada, però almenys els podrem gaudir en concert. El tenor Jonas Kaufmann i la soprano Diana Damrau cantaran lieder de Mahler i Strauss amb el pianista Helmut Deutsch al Palau de la Música (8 d'abril). I la soprano Lise Davidsen i el baríton Matthias Goerne entomaran Vier letzte Lieder de Strauss i tres moments de les wagnerianes Tristan und Isolde i Die Walküre al Liceu el 2 de juliol. Goerne, per cert, no faltarà a la cita amb la Schubertíada de Vilabertran el 18 d'agost. Cal recordar també que Ermonela Jaho farà un recital al Liceu el 16 de febrer, i que el cicle Grans Veus del Palau de la Música programa un recital d'àries barroques de la soprano barcelonina Serena Sáenz i Vespres d’Arnadí (15 de febrer), i El cant del cigne de Schubert a càrrec d'Andrè Schuen i Daniel Heide (9 de maig). A propòsit de Strauss, la Simfonia Alpina, una de les obres preferides del director de la Fundació Orfeó Català, Joaquim Uriach, sonarà... a L'Auditori interpretada per l'OBC el 7 i el 9 de març.
Concerts molt especials
Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi, i el 'Dream requiem' de Rufus Wainwright
Cites imperdibles al Palau de la Música. El 25 de gener, el Dream requiem de Rufus Wainwright, a càrrec de l'OBC dirigida per Ludovic Morlot, la soprano Anna Prohaska, l’Orfeó Català, el Cor Infantil i, com a narradora, l'actriu Sharon Stone. L'altra cita serà l'11 de febrer: Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona presentant el millor disc del 2024 segons l'ARA, i que va estrenar en directe a la Fira Mediterrània de Manresa. I els dies 14 i 15 de novembre el grup maresmenc Lágrimas de Sangre s'acomiadarà amb dos concerts al Sant Jordi Club.
Altres concerts en sala destacats del 2025: al gener, Maria Jaume, Mar Pujol, Ferran Palau, Joe Crepúsculo, Depresión Sonora i Eli Rodríguez, compartint nit a La Mirona dins del festival Neu! (el dia 18) i Quico Pi de la Serra inaugurant el Barnasants a L'Auditori (el dia 24); al febrer, Brad Mehldau a L'Auditori (7), Alcalá Norte a Razzmatazz (14), Ralphie Choo a Razzmatazz (19 i 20), Amaia al Sant Jordi Club (21), Antònia Font al Liceu (24) i Judeline a Razzmatazz (27); al març, Tokyo Hotel a Razzmatazz (13), Jorge Drexler al Palau de la Música (20 i 21), Kamasi Washington a Razzmatazz (23), l'Ensemble Dedalus interpretant obres de Brian Eno a L'Auditori (23), Coque Malla a l'Auditori del Fòrum (27) i Guillem Gisbert a Razzmatazz (29); a l'abril, Juan de la Rubia & Marco Mezquida al Palau de la Música (1), Valeria Castro a l'Auditori del Fòrum (3), The High Llamas a Razzmatazz 3 (11) i Rodrigo Cuevas a Razzmatazz (25); al maig, Bebe a l'Apolo (9), OBK a Razzmatazz (17), l'Escolania de Montserrat i l'Orquestra del Miracle al Palau de la Música (22) i Ca7riel & Paco Amoroso al Sant Jordi Club (27). I el 18 de juny, al Palau de la Música, hi haurà el retorn de John Eliot Gardiner després d'una temporada al racó de pensar arran d'haver agredit un músic en un assaig.
'In C' de Terry Riley i la 'Gran missa' de Mozart
Dos desafiaments L'Auditori: el minimalista i el de Jordi Savall
L'Auditori de Barcelona acull l'11 de gener la interpretació d'In C (1964), de Terry Riley. El repte minimalista l'entoma un ensemble especial format per 25 músics, entre els quals hi ha Pascal Comelade, Guille Caballero, Sara Fontán, Edi Pou, Adriano Galante, Roger Aixut, Elsa de Alfonso, Ramon Faura i Laia Torrents. Un altre desafiament de la temporada és el que assumeix Jordi Savall amb la Gran missa de Mozart, que dirigirà el 6 de febrer. Savall també dirigirà l'oratori profà Das Paradies und die Peri, de Robert Schumann, el 8 de maig.
Aniversaris
100 anys de la mort de Juli Garreta, i 50 de les de Dmitri Xostakóvitx, Conxita Badia i Bernard Herrmann
Coincidint amb el 50è aniversari de la mort de Dmitri Xostakóvitx, l'OBC, dirigida per Jaime Martín, interpretarà la Simfonia núm. 5 del compositor rus els dies 17 i 28 de gener. Xostakóvitx també serà present en els recitals de l'Helix Trio i Sào Soulez Larivière & Annika Treutler (15 de febrer, en la marató d'emergents) i en el concert de l'OBC que dirigirà Marta Gardolińska el 16 i el 18 de maig. Aquest any també en farà 50 de la mort de la soprano barcelonina Conxita Badia i del compositor nord-americà Bernard Herrmann, autor de bandes sonores de pel·lícules com Psicosi i Taxi driver. Juli Garreta, de qui es commemora el centenari de la mort, es recordarà en les programacions de diferents equipaments, com ara L'Auditori.
Altres aniversaris del 2025 són els 200 anys del naixement de Johann Strauss II i de la mort d'Antonio Salieri, i els 50 anys de la publicació dels discos Qualsevol nit pot sortir el sol, de Jaume Sisa, A l'Olympia, de Maria del Mar Bonet; Radio-Aktivität, de Kraftwerk; Born to run, de Bruce Springsteen; Horses, de Patti Smith; A night at the opera, de Queen; Blood on the tracks, de Bob Dylan; Rock 'n' roll, de John Lennon, i el segon àlbum de The Manhattan Transfer.