Música

Més concerts i més pressupost artístic per a la nova temporada del Palau de la Música

La compositora Raquel García-Tomás hi estrenarà tres obres

BarcelonaEl Palau de la Música creixerà en concerts i en pressupost artístic la temporada 2024-2025. Passarà de 3,5 milions d’euros a 4,1 milions i oferirà un total de 318 concerts (inclosos els 162 concerts familiars i escolars), amb obres de 59 compositors catalans i un total de 14 estrenes. "Estem esperonats pels bons resultats de públic, i per això creixem en nombre de concerts i en pressupost. Creixem perquè esperem que el finançament vingui de les mateixes taquilles", assegura el director general del Palau de la Música, Joan Oller. La temporada passada el Palau de la Música va vendre un total de 145.000 entrades, la qual cosa significa un 80% d’ocupació.

Entre la música que es podrà escoltar la temporada vinent, destaquen els compositors catalans. "Fem una aposta molt clara i decidida per les formacions del país", destaca Oller. Una d’aquestes apostes és la barcelonina Raquel García-Tomás, que serà la compositora convidada de la temporada. També serà compositor convidat el nord-americà Steve Reich (Nova York, 1936), un dels pioners del minimalisme. García-Tomás, multipremiada per l'òpera Je suis narcissiste (2019), va estrenar l'any passat l'òpera Alexina B. al Liceu. Al Palau ja va estrenar una obra, amb el Cuarteto Quiroga, i aquesta nova temporada n’estrenarà tres: Ceci n’est pas une valse, dirigida per Isabel Rubió; una altra obra, encàrrec de la Camerata Penedès, amb la concertino i directora Lorenza Borrani, i una tercera dirigida per Júlia Sesé. "Ceci n’est pas une valse explora la idea de vals de manera àmplia. Ara estic escoltant molt vals, vaig agafant idees i el que vull fer és tot el contrari, captar l'essència del vals amb una obra que no sigui un vals", explica García-Tomás, que assegura que té moltes ganes de treballar amb la Camerata Penedès: "Em fa molta il·lusió i ja sé el que faré, adaptaré un altre madrigal de Monteverdi. La Camerata, a més, és un projecte ambiciós, és una formació autogestionada de manera horitzontal pels mateixos músics. Amb pocs anys estan aconseguint treballar amb solistes de primer nivell, és molt heroic".

Cargando
No hay anuncios

Els herois i els antiherois, fil conductor

Precisament, els herois, les heroïnes i els antiherois és un dels fils conductors de la nova temporada. El Palau recordarà a qui Oller ha definit com un antiheroi: Juli Garreta (1875-1925), de qui se celebrarà el 150è aniversari del naixement i el centenari de la mort. Garreta era un rellotger; és un enigma com es va formar, però es va convertir en un gran compositor fins al punt que alguns el consideraven el Richard Strauss català. El Palau li dedicarà diversos concerts, entre els quals Més Garreta! amb la GIO Symphonia, dirigida per Francesc Prat, i amb la narració de l’escriptor Jordi Lara; el títol del concert fa referència a les paraules que va pronunciar Igor Stravinsky en una audició a Barcelona. El Palau també commemorarà el Mil·lenari de Montserrat, el 75è aniversari de la mort de Joan Lamote de Grignon, el 125è aniversari del naixement de Ricard Lamote de Grignon, el 200è aniversari del naixement d’Anton Bruckner i el 50è aniversari de la mort de Dmitri Xostakóvitx. 

Cargando
No hay anuncios

"Volem revisar el concepte de l’antiheroi, perquè potser no ha de tenir una connotació negativa, perquè potser està en contra del’statu quo, i té la capacitat de transformar la realitat. En aquest sentit, hi haurà obres que tenen la figura de l’heroi, però també de l’antiheroi, com la Passió segons sant Joan i Passió segons sant Mateu de Bach, L’emperador de Beethoven o les obres de Xostakóvitx", detalla Mercedes Conde, directora artística adjunta del Palau.

D’altra banda, les formacions residents seran el Trio Fortuny i Frames Percussion. Aquesta última interpretarà obres de Steve Reich i Raquel García-Tomás. Amb l’objectiu d’arribar a nous públics, el Palau repetirà els projectes singulars Bach & forward i El gabinet del Dr. Caligari, i farà un concert d'homenatge a Hergest ridge, el segon àlbum de Mike Oldfield. En la mateixa línia, acollirà un concert amb música de videojocs, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, i estrenarà Dream requiem de Rufus Wainwright. L'artista i dissenyadora gràfica Adela Beltran Sancho, el fotògraf Bill Armstrong i el poeta Lluís Calvo són altres artistes convidats.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és tan sols una part de la temporada. Fa uns dies, el Palau ja va presentar el cicle Palau 100, on destaquen dues de les orquestres europees més prestigioses, la Filharmònica de Viena i la Royal Concertgebouw d'Amsterdam, i batutes indiscutibles com Marin Alsop, Daniele Gatti, Klaus Mäkelä, Teodor Currentzis i Pablo Heras-Casado. Sense oblidar el cicle Grans Veus, amb recitals de lied d'Iréne Theorin amb Sarah Connolly i de Jonas Kaufmann amb Diana Damrau, i també d'Andrè Schuen i de Philippe Jaroussky.