Festivals de música

Lucia Fumero inaugurarà l'últim Mercat de Música Viva de Vic de Marc Lloret i Oriol Roca

La fira musical programa una seixantena d'artistes del 18 al 21 de setembre

Toni Solomando
3 min
Imatge promocional de la cantant Lucia Fumero

BarcelonaLa pianista i cantant barcelonina Lucia Fumero inaugurarà la 36a edició del Mercat de Música Viva de Vic, que se celebrarà del 18 al 21 de setembre. Fumero hi estrenarà Folklore, un projecte coproduït amb la Marfà de Girona. A l'escenari comptarà amb col·laboracions com la del cantant portuguès Salvador Sobral, amb el qual ha tocat sovint; de fet, Fumero ha format part de la banda de directe de Sobral. Durant el Mercat hi haurà més de seixanta concerts. El 56% dels artistes programats són catalans; el 30% de l'Estat i la resta de diferents països europeus, africans i americans.

Aquesta edició serà l'última amb Marc Lloret i Oriol Roca com a directors artístics. "Hi hem estat catorze anys. Som els que hem estat més anys al capdavant del Mercat, i és hora de cedir el testimoni a altra gent més jove que estigui més a prop de la nova fornada de músics. Per això aquesta vegada no ens hem presentat al concurs", ha explicat Lloret aquest dijous a la seu del departament de Cultura, a Barcelona. El concurs per a la nova direcció es resoldrà "a finals de juny", ha dit Bet Piella, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic. Sobre aquesta etapa al Mercat, Lloret ha dit que encara "falta perspectiva" per fer-ne balanç, però assegura que estan "satisfets" amb la feina feta. "Hem aconseguit que el Mercat fos útil per al sector i interessant per al públic", ha afegit Lloret.

A banda del concert inaugural, el Mercat també participa en sis coproduccions més. Per exemple la del Blood Quartet amb el grup sud-coreà Dongyang Gozupa, amb la col·laboració de la Fabra i Coats; la del nou treball del Niño de Elche, Cante a lo gitano, un espectacle que tanca la trilogia formada per Memorial de cante en mis bodas de plata con el flamenco (2021) i Flamenco. Mausoleo de celebración, amor y muerte (2022); i el concert EMVIC, 180 anys, una proposta per celebrar els 180 anys de l'Escola de Música i Conservatori de Vic en què participaran alumnes i exalumnes del centre, com Joana Serrat, Núria Graham, Paula Valls, Ju i membres dels grups Obeses, La Iaia, Power Burkas, XY i Germà Aire.

Portugal és el país convidat

El país convidat a la fira musical és Portugal, que portarà una delegació de quatre bandes: Bicho Carpinteiro, Sopa de Pedra, Sús i Tó Trips Trio. La fira se celebrarà del dimecres 18 al divendres 20 a L'Atlàntida de Vic amb l'objectiu de generar trobades entre professionals i impulsar la música en directe. La resta d'artistes internacionals convidats són Ada Oda, Bombino (el primer artista del Níger nominat als Grammy), Daniela Pes, Katom, Robert Bisha, Natalia Doco i Puuluup. La programació també inclou presentacions de nous treballs de Queralt Lahoz, Vic Mirallas, Lluc, Chichuelo & Marco Mezquida, Júlia Colom, Carles Marigó, Gorka Urbizu (ex Berri Txarrak), Sandra Monfort i Namina, entre d'altres.

Els Amics de les Arts, Joana Serrat, Mushka i Miki Núñez a plaça, al Sucre i als Màrtirs

Els concerts lligats a la fira de professionals (també oberts al públic) és fan novament a les sales i la carpa de L'Atlàntida (a més de la Jazz Cava), de dimecres a divendres. També, com és habitual, dissabte es desplega una programació gratuïta a diferents espais de Vic. A la plaça Major hi actuaran Joana Serrat, Els Amics de les Arts, Mar Pujol, Albert Pla & The Surprise Band i Ferran Palau, i també hi haurà el concert dels 180 anys de l'Escola de Música. I al Sucre, Mama Dousha, Mushka, Miki Núñez i Roba Estesa. Pel que fa a la plaça dels Màrtirs, serà l'escenari dels concerts de les Cases de la Música (dijous), l'Esmuc (divendres) i els finalistes del concurs Sona9 (dissabte).

El pressupost del 36è Mercat de Música Viva de Vic, un dels mercats estratègics del país, és d'un milió d'euros. L'aportació de la Generalitat és de 460.000 euros, 50.000 més que l'any passat. "Tot i que els pressupostos de la Generalitat estan prorrogats, hem blindat el creixement previst per a mercats estratègics com el de Vic", ha dit Edgar Garcia, director de l'Institut Català d'Empreses Culturals (ICEC). En la mateixa roda de premsa, Garcia ha volgut expressar a Lloret i Roca "el profund agraïment per la feina feta". "I que sigui una meravellosa edició de comiat", ha afegit.

stats