Música

L’alegria jazzística de Lucia Fumero inaugura un comiat molt emotiu

La pianista barcelonina estrena el disc 'Folklore' a la 36a edició del Mercat de Música Viva de Vic, l'última dirigida per Marc Lloret i Oriol Roca

2 min
Lucia Fumero durant el concert al Mercat de Música Viva de Vic 2024.

VicHi ha alegria en el jazz de la pianista barcelonina Lucia Fumero. I encara n’hi ha més quan l’allita amb la cançó sud-americana, que és el que fa en el disc Folklore que acaba d’editar amb el segell Seed Music: un viatge que recorre tradicions diverses, d’Ernesto Lecuona a Violeta Parra, sempre amb aquella manera de tocar tan polida i exacta. No és Fumero una pianista que embruti o agafi dreceres capritxoses, sinó una instrumentista rigorosa i elegant, fins i tot quan més juganera és l’aposta, i potser per això mateix tan dotada rítmicament i harmònicament. La presentació en directe d’aquest material ha inaugurat aquest dimecres la 36a edició del Mercat de Música Viva de Vic, l’última sota la direcció artística de Marc Lloret i Oriol Roca després de catorze anys.

En tot just una hora, Lucia Fumero ha remenat arrels familiars (és filla del contrabaixista argentí Horacio Fumero) i complicitats profundes amb els músics que l’acompanyen en el disc i que també han participat en el concert. Primer Magalí Datzira (contrabaix) i Juan B. Berbín (bateria), amb els quals constitueix un trio excel·lent que ha començat la nit amb el jazz obert de peces com Fénix. Després ha aparegut Rita Payés, gairebé una ànima bessona de Lucia Fumero, per cantar Nothing amb dolça nocturnitat. La mateixa Payés s’ha integrat com a trombonista en la secció de vent que han completat Marcel·lí Bayer (clarinet) i Eva Fernández (saxo). Cal insistir una vegada més en l’immens talent de l’escena jazzística sorgida en els últims anys de les escoles superiors de música catalanes.

Marcel·lí Bayer, Rita Payés, Eva Fernández, Lucia Fumero, Juan B. Berbín i Magalí Datzira al Teatre L'Atlàntica de Vic.

Un dels millors moments de la nit, i segurament el que més bé descriu el concepte darrere de Folklore, ha sigut quan han tocat Vals vienezolano i La bruja: el primer és un tema que comença amb pianisme impressionista i esclata en rumba, i el segon és una exultant cançó sud-americana vestida de jazz, o al revés; i totes dues han sigut rebudes amb entusiasme pel públic de l'Atlàntida. La col·laboració de la cantant mexicana Fuensanta Méndez ha afegit fondària a Del amor, i en el tram final Salvador Sobral s'ha sumat a la festa per cantar dues peces seves, una bonica manera de recordar que Fumero ha sigut la pianista de la gira de Sobral.

Rams de flors i ovació

Abans del concert de Lucia Fumero, Marc Lloret ha fet el seu últim discurs de benvinguda com a director artístic del Mercat de Música Viva. Tant ell com Oriol Roca, amb qui ha format equip des del 2011, han rebut el caliu del públic i fins i tot un parell de rams de flors. "Vull felicitar el Marc Lloret i l'Oriol Roca per la feina que han fet. Heu deixat el llistó molt alt", ha assegurat la consellera de Cultura, Sònia Hernández. "Gràcies de tot cor per haver portat el Mercat fins on és ara", ha dit l'alcalde de Vic, Albert Castells, que igualment ha desitjat sort al nou equip entrant format per Joan Rial, Jordi Casadesús i Rubèn Pujol. Un comiat molt emotiu.

stats