Música

L'home que va intentar matar Ronald Reagan no se'n surt com a cantant

John Hinckley, de 67 anys, ha passat més de tres dècades tancat en un psiquiàtric i ara intenta obrir-se camí com a cantautor

BarcelonaEl 30 de març del 1981, 70 dies després d'assumir la presidència dels Estats Units, Ronald Reagan va ser víctima d'un atac que hauria pogut acabar amb la seva vida. Una bala li va perforar el pulmó, però la ràpida assistència mèdica va evitar el pitjor dels desenllaços i Reagan no només va acabar el mandat, sinó que el va renovar quatre anys més, fins que el 1989 seria substituït per George W. Bush. L'home que va disparar contra el president era John Hinckley, que en aquells moments tenia 25 anys.

Va declarar que havia atacat Reagan amb un únic motiu: intentar impressionar Jodie Foster. Hinckley estava obsessionat amb l'actriu des que va veure la pel·lícula Taxi driver, de Martin Scorsese, on un taxista protegia una prostituta de 12 anys, interpretada per Foster, i al final de la pel·lícula intentava assassinar un senador dels Estats Units que pretenia arribar a presidir el país.

Cargando
No hay anuncios

Un músic amenaçat

Arran de l'intent d'assassinat, John Hinckley va ser diagnosticat d'esquizofrènia i va passar més de tres dècades en un hospital psiquiàtric, on es va dedicar a compondre música. Actualment, el nord-americà té més de 30.000 seguidors al seu canal de YouTube i una mitjana de 16.000 oients mensuals a Spotify. Al mes de juny va recuperar totalment la llibertat i es va proposar presentar la seva música en directe sense amagar la identitat. Des de llavors, tots els concerts que ha anunciat –a Chicago, Hamden (Connecticut), Williamsburg (Virgínia) i Brooklyn (Nova York)– han acabat cancel·lats. "En molts d'aquests escenaris, les entrades estaven esgotades –explica Hinckley a l'agència Efe–. És molt frustrant. Amb sort, trobaré aviat un lloc que no es tiri enrere quan hi hagi una reacció violenta". En el cas de Brooklyn, l'hotel on John Hinckley havia d'actuar va cancel·lar l'actuació després de rebre diverses amenaces. "Va haver-hi un temps en què es podien programar concerts així. Potser algú s'hauria molestat, però aquest era un país lliure –es podia llegir al comunicat de l'hotel–. Ja no vivim en aquesta mena de país, per a bé o per a mal".

Cargando
No hay anuncios

"Hauria de poder actuar públicament –continua Hinckley–. Soc una persona totalment diferent de la del 1981". El nord-americà assegura que el missatge de les seves cançons és "de pau i amor". "La passió per la música m'ha guiat des que els Beatles van actuar als Estats Units l'any 1964", afegeix. Hinckley, que també pinta quadres –i els ven a un preu de 440 euros a través de la plataforma eBay–, diu que a través de l'art i les cançons paga "el deute que té amb la societat". La Fundació Ronald Reagan, en canvi, continua "oposant-se amb fermesa al seu alliberament". "Intenta guanyar diners a partir de la seva infàmia", afirmen.