Música

Hèctor Parra posa música a Mercè Rodoreda a la Schubertíada

Malin Byström, Matthias Goerne i Andrè Schuen es mantenen fidels al festival de Vilabertran

BarcelonaEn una època en què impera la tirania de la innovació constant, la Schubertíada de Vilabertran aposta per mantenir i millorar el que ja funciona. "Continuïtat i estabilitat", ha destacat el director artístic del festival, Víctor Medem, a la presentació de la 32a edició, que se celebrarà del 10 d'agost a l'1 de setembre entre Vilabertran, Vilajuïga i Pals. Els eixos de la Schubertíada, doncs, són els mateixos que cada any: grans noms del lied, suport al talent jove, produccions pròpies, sentit de comunitat i revitalització del patrimoni. Això no vol dir que el festival hagi aparcat l'ambició. "Els últims anys hem crescut bastant, hem tingut més aforament i més visitants, i volem seguir amb aquesta fórmula", segons Medem. "La curiositat i la il·lusió són les dues armes més importants a mesura que anem sumant anys al nostre trajecte vital", ha afegit Jordi Roch, fundador i president d'honor del festival.

El gruix principal de la programació s'ubica a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, on actuaran artistes de renom internacional com Matthias Goerne, Andrè Schuen, Erika Baikoff, Julia Kleiter, Johannes Martin Kränzle, Katharina Konradi i Malin Byström, a qui "ara mateix tots els grans escenaris es disputen", ha apuntat Medem. "Són veus molt lligades a la Schubertíada –recorda el director–. Ens fa il·lusió veure que alguns cantants han vingut al festival des de molt joves i ara hi actuen de manera regular". Pel que fa a la música de cambra, el programa inclou el pianista Kit Armstrong; un quartet format per Maria Florea, Àlex Ramírez, Abel Tomàs i Emma Stratton; un homenatge a Pau Casals en què participaran els violoncel·listes Laia Puig, Mariona Camats, Oriol Prat, Arnau Tomàs, Guillem Gràcia, Pau Codina i Erica Wise, i el Quartet Casals, que té una relació molt estreta amb el festival. "És un luxe tenir cada any el Quartet Casals", segons Medem.

Cargando
No hay anuncios

El festival reafirma el compromís amb cantants joves que d'aquí a uns anys podrien ser noms de referència del circuit internacional del lied, com Gabriel Rollinson, Beth Taylor i Katja Maderer, que oferirà el concert inaugural. "Som una entitat prescriptora de noves veus", ha dit Medem. I ha afegit: "Maderer, de només 23 anys, ja va venir l'any passat i hi confiem molt. Taylor és una mezzosoprano escocesa amb una veu molt especial, una artista molt intensa i de gran personalitat. I Rollinson és un baríton que oferirà un repertori molt interessant, amb una segona part dedicada al compositor afroamericà William Grant Still". A més, el festival ofereix cada any el programa de beques Lied the future, que dona un impuls professional a quatre cantants i quatre pianistes.

Més produccions pròpies

Un dels punts forts de la Schubertíada són les produccions pròpies, que aquest any tenen una presència especialment forta en el programa. "El públic que vingui a Vilabertran trobarà produccions que no es poden veure enlloc més, pensades específicament per al festival", ha explicat Medem. El 10 d'agost, el tenor David Alegret i el pianista Rubén Fernández Aguirre estrenaran el cicle de cançons Illa dels lliris vermells, que el compositor Hèctor Parra ha compost a partir de cinc poemes de Mercè Rodoreda. En aquest mateix concert, Alegret cantarà cançons de Tomàs Garcès i Eduard Toldrà. Aquell mateix cap de setmana la soprano Elena Copons i la pianista Deirdre Brenner protagonitzaran un homenatge a la soprano Conxita Badia, "musa de moltes obres de Toldrà, cantant que va estrenar moltes obres de compositors catalans i dinamitzadora cultural important", en paraules de Medem. També hi haurà un concert infantil –ja que es vol rememorar que "molts compositors van ser nens prodigi"– en què participaran la violista Lara Fernández, la pianista Noelia Rodiles i el guionista i presentador Òscar Dalmau.

Cargando
No hay anuncios

Amb la voluntat de crear "comunitat", el festival també inclou dues propostes que imiten el que seria una Schubertíada. La primera, coproduïda amb el Festival de Granada, aplegarà en un mateix escenari el Cosmos Quartet, la soprano Katharina Konradi i el pianista Joseph Middleton, que interpretaran un programa centrat en Schubert. "Volem recrear aquesta idea de molts músics que es troben", segons el festival. La segona proposta és una producció del Cor de Cambra del Palau de la Música que combina música i dramatúrgia. "Pot arribar a un públic que no conegui Schubert o no hi estigui gaire avesat", ha afegit Medem.

Tot i que el festival està arrelat a l'Empordà, també compta amb la Schubertíada Valdegovia, al País Basc; la Schubertíada Cantàbria, a Comillas, i el Cicle Viena 1900, a Barcelona. La Schubertíada té un pressupost de 370.000 euros, com l'any passat, i les entrades ja es poden comprar al web del festival.