Música

Frederic Mompou rep un homenatge de categoria a L'Atlàntida de Vic

Josep Colom, Adolf Pla, Alba Ventura i Emili Brugalla interpreten la integral pianística del compositor de la 'Música callada'

BarcelonaEls pianistes Josep Colom, Adolf Pla, Alba Ventura i Emili Brugalla entomen el repte d'interpretar la integral de l'obra pianística de Frederic Mompou (1893-1987) a L'Atlàntida de Vic. El cicle comença aquest divendres, 19 de gener, a les 20.30 h amb el recital de Josep Colom (Barcelona, 1947), un pianista avesat en les atmosferes del compositor barceloní, tal com ha demostrat enregistrant la integral o interpretant la misteriosa i sofisticada Música callada (1951), el llibre primer de la qual també forma part del programa a Vic juntament amb Tres variacions (1921), Diàlegs (1923), quatre Preludis (1927-1960) i sis Cançons i danses (1918-1962). "La música de Mompou és senzilla i fora del seu temps, i de tots els temps, com sempre ho són les músiques que perduren i continuen parlant a les generacions posteriors", explica Colom en el llibret del Projecte Mompou organitzat per L'Atlàntida en col·laboració amb l'Escola de Música de Vic, l'escola de música d'iniciativa municipal més antiga del país, que enguany celebra el 180è aniversari.

Adolf Pla (Sabadell, 1960) agafarà el relleu de Colom el dissabte 20 de gener per interpretar Suburbis (1916-1917), Escenes d’infants (1915-1918), Charmes (Encanteris) (1920-1921), els preludis VIII, IX, X i XII, les cançons i danses 10 i 11 i el llibre segon de la Música callada. Segons Pla, Mompou va ser "un artista visionari que, avançat al seu temps, reapareix en el segle XXI" i "els seus registres espirituals, desvinculats de qualsevol ideologia o religió social, són més comprensibles avui que en la seva època, el segle XX".

Cargando
No hay anuncios

El desplegament de la integral continuarà el cap de setmana següent. El divendres 26 de gener Alba Ventura (Barcelona, 1978) abordarà Variacions sobre un tema de Chopin (1938-1957), quatre preludis, quatre cançons i danses i el tercer llibre de la Música callada. Ventura explica que la música de Mompou l'ha acompanyat tota la vida, però que fins fa poc no l'havia tocat en concert. "Amb motiu del centenari del naixement d’Alicia de Larrocha, em van proposar de fer un programa en el qual hi hagués música que hagués estat dedicada a ella per compositors que la coneixien, i la tria de peces de Mompou va sorgir de manera natural. Així, finalment em vaig estrenar interpretant la seva música i vaig poder viure en primera persona el poder que té la música de Mompou en qui la toca", diu la pianista barcelonina.

El punt final al cicle el posarà Emili Brugalla el 27 de gener, que el 2022 va publicar un disc en què feia dialogar Mompou amb Blancafort. A Vic, Brugalla interpretarà un programa amb el quart llibre de la Música callada, els planys Impressions íntimes (1911-1914), Cants màgics (1917-1919), Festes llunyanes (1920), Paisatges (1941-1960) i la Cançó i dansa núm. 6. Per al fundador del Trio Kandinsky, la música de Mompou "allibera sons que venen d’una altra esfera, sons que ell fa sorgir del seu piano, sons que es van depurant fins a assolir el miracle del silenci sonor que és la Música callada".

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu del Projecte Mompou de L'Atlàntida és "reivindicar la figura d'un músic català d'abast universal i facilitar un espai de recreació cultural i educativa que contribueixi al coneixement i estima d'un músic extraordinari".