El Tradicionàrius navega per la Mediterrània amb Roger Mas, La Maria i Joana Dark
El festival celebrarà el quinzè aniversari de l'espectacle 'Mar mur'
BarcelonaRoger Mas és mediterrani de mena, sobretot quan s'allita amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona. Per això té tot el sentit que sigui un dels noms destacats del Festival Tradicionàrius que se celebrarà del 10 de gener a l'11 d'abril, amb el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Barcelona com a seu principal. Roger Mas i la cobla actuaran l'11 de febrer al Palau de la Música; serà la presentació barcelonina del segon àlbum conjunt, triat per l'ARA com a millor disc del 2024. Al llarg de tres mesos, hi haurà concerts d'artistes com Joana Dark, La Maria, Arturo Gaya, Germà Negre, Rusó Sala, La Baula, Brunzit, Urbàlia Rurana i Maria Mazzotta, entre d'altres.
La Mediterrània, efectivament, és el fil conductor d'aquesta 38a edició del festival de folk, la primera amb Anaís Falcó, Manu Sabaté i Andrea Moliner al capdavant de la programació després que l'anterior directora artística, Carol Duran, deixés el càrrec arran del nomenament com a directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat. "La Mediterrània són formes de vida, oficis, formes de mirar-nos i tocar-nos que es distancien amb un nord menys extravertit —expliquen Falcó, Sabaté i Moliner—. A través de les músiques, connectarem i cridarem qui som i amb qui volem ser, què ens agrada i allò que no volem. I ho farem principalment en català, perquè és com volem acollir i reivindicar-nos". Com ja va dir el 1982 Vicent Torrent, fundador del grup valencià Al Tall, "així com som catalans per la llengua, som mediterranis per la nostra tradició musical".
La Mediterrània com a "pàtria sonora" és el far d'una programació que engegarà aquest divendres a la plaça de la Vila de Gràcia amb la cercavila amb Kabum i el Col·lectiu Guirigrall, que farà via cap al CAT. Un cop allà, a les 22 h, començarà l'espectacle inaugural, Mar mur 15 anys, revisió del projecte de Toni Torregrossa, Maurizio Martinotti, Jordi Fàbregas i Joan Soler i Amigó que es va estrenar al CAT el 2010. "Mar mur és un fris de cançons sobre la immigració, d'uns nouvinguts no sempre benvinguts perquè el mar que sempre havia estat un mar de tots es converteix en un mur per a les persones que volen creuar-lo de sud a nord", explicava aleshores Soler i Amigó, que defensava el projecte com "un gest de solidaritat i una oportunitat de reflexió i de presa de consciència". Tot plegat, igualment present quinze anys després. El Mar mur que es desplegarà a l'escenari del CAT és una revisió feta per Marc Figuerola i Boris Pi amb Alidé Sans (veu), Tóbal Rentero (cordes polsades), Iu Boixader (baix) i Helena Cullaré i Meritxell Lausuch (vents), a més de la col·laboració especial de Toni Torregrossa i Eduard Casals.
Com és habitual, el Tradicionàrius combinarà diferents aproximacions a les músiques d'arrel. N'hi ha de més contemporànies, com la d'Ariadna Rulló, àlies Joana Dark, que al disc Lo secà conjura cançons del cicle de sega i pandero amb electrònica, la qual cosa la inscriu en un context de tradició reviscolada que pot compartir tant amb Marala com amb Tarta Relena. Filla de Ton Rulló, un dels fundadors del grup Coses, Joana Dark actuarà al CAT el 19 de gener. D'altres remenen tradicions mil·lenàries, com Arturo Gaya, que el 31 de gener al CAT estrenarà el disc Ets tan pobre que només tens diners, dedicat al poeta tortosí del segle XI Abu Bakr al-Turtusí. I n'hi ha com La Maria, que remena músiques populars i que continua explorant el camí que va obrir el 2023 amb el disc L'assumpció; l'artista valenciana actuarà el 21 de març al CAT, dins dels concerts compartits amb el festival Barnasants.
El festival també inclou l'espectacle polifònic La figueral de Rusó Sala, la Terra màgica del Trib Reial, la clash party mediterrània de Yacine Belahcéne i Marc Serrats, la nit de ball de Groovin'CAT i Coi Els Montgrons, la celebració del 35è aniversari d'Urbàlia Rurana i el doble concert d'arrels sud-italianes de Maria Mazzotta i Ra Di Spina, entre d'altres.