Música

Un Barnasants contra "l'onada neofeixista"

El festival de cançó d'autor homenatja Joan Salvat-Papasseit i la Revolució dels Clavells portuguesa

La Revolució dels Clavells a Portugal el 1974.
3 min

BarcelonaArticular el país a través de "la llengua i la cultura ens dona força", diu Pere Camps, el fundador del Festival Barnasants, que celebrarà la 29a edició del 26 de gener al 19 de maig arreu dels Països Catalans. Per a ell, la cultura, i concretament la cançó d'autor, també és una eina per preservar i transmetre "la memòria democràtica". Tot plegat conflueix en una programació amb espectacles sobre el centenari de la mort del poeta Joan Salvat-Papasseit i el 50è aniversari de la Revolució dels Clavells que va acabar amb la dictadura portuguesa el 1974, i concerts d'artistes com Cesk Freixas, La Maria, Borja Penalba, Carola Ortiz, Namina, Javier Álvarez, Luar Na Lubre, Renaldo & Clara, Marc Parrot, Miquel Gil i Alba Careta & Henrio, entre d'altres. Així ho han explicat en roda de premsa Pere Camps i la seva filla, Laura Camps de Agorreta, directora adjunta del festival.

"És lògic celebrar la Revolució dels Clavells, i encara més quan l'onada neofeixista envaeix Europa", diu Pere Camps, que no oblida que aquell any, mentre Portugal assolia la democràcia, a Espanya la dictadura executava Salvador Puig Antich. "El 1974 portuguès ens va donar un petit aire d'esperança als qui lluitàvem contra Franco", diu. Per commemorar l'esdeveniment, el Barnasants està preparant un espectacle de producció pròpia dirigit per la cantant Núria Piferrer, més coneguda com a Névoa, que es farà el 13 d'abril al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat. El lema d'aquest concert és el mateix que acompanya el cartell del festival: "El poble és qui mana", adpatació del vers "O povo é quem mais ordena" de la cançó Grândola, vila morena. "Mentre a Portugal transformen les presons de presos polítics en espais de memòria, a Espanya la justícia rebutja investigar les tortures a Via Laietana, 43", recorda Pere Camps.

L'homenatge a Salvat-Papasseit té un tarannà especial, molt adient amb la filosofia del festival, perquè està fet amb la col·laboració de la Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya. "Ajudem a articular el territori culturalment a través de la cançó d'autor", insisteix Pere Camps. Es tracta d'un espectacle del duo valencià format pel cantautor Tomàs de los Santos i l'actriu Elsa Tronchoni, que el 2021 van publicar el disc La rosa als llavis dedicat al poeta, i es podrà veure en una gira que començarà a La Cate de Figueres el 9 de febrer.

Laura Camps de Agorreta i Pere Camps, directora adjunta i director del Barnasants, amb el cartell de l'edició 2024 del festival.

El retorn de Les Kol·lontai

El festival, que té un pressupost d'uns 400.000 euros, l'inauguraran Les Kol·lontai, un projecte de les cantautores Meritxell Gené, Sílvia Comes i Ivette Nadal que, de fet, va néixer al Barnasants del 2017 (aleshores amb Montse Castellà com a quarta integrant) com a homenatge a la feminista i política comunista soviètica Aleksandra Kol·lontai. El concert es farà el 26 de gener al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat. I la cloenda, al maig, serà "triple i descentralitzada", diu Laura Camps: Toti Soler i Gemma Humet a la sala Luz de Gas de Barcelona el dia 17, Paco Ibáñez i Claudi Martí a L'Auditori el 18, i Ismael Serrano a l'Atrium de Viladecans el 19.

La programació del festival també inclou actuacions especials, com la de La Maria a L'Auditori, que confirma l'impuls que l'artista d'Oliva ha aconseguit amb el disc L'Assumpció; el Concert amb amics amb què Cesk Freixas celebra 20 anys de carrera; l'estrena de l'àlbum Giròvag, el debut en solitari del guitarrista Borja Penalba; la de Ricky Gil & Biscuit a propòsit de les joies de l'underground musical català, o el concert del Dia de la Dona, el 8 de març al Casinet d'Hostafrancs, amb la cantant Paula Domínguez, que a més a més compta amb la col·laboració de l'associació sociocultural EnCantades i el Centre Recreatiu i Social de Persones Sordes de Barcelona (Cerecusor), i la participació de les intèrprets de llengua de signes Eva García Codorniu i Anna Riera.

També hi haurà espai per commemorar dos centenaris: el del naixement de Vicent Andrés Estellés (1924-1993), amb Andreu Valor i Pau Alabajos; i el de la mort d’Àngel Guimerà (1845-1924), amb Enric Hernàez. A més a més, fruit de la col·laboració amb Casa Amèrica, el Perú serà el país convidat: hi actuaran artistes com Javier Lazo, Gaddafi Núñez i Luz María Carriquiry.

Dificultats al País Valencià i les Balears

El Barnasants fa molts anys que ha teixit aliances al País Valencià i les Balears, tant amb entitats i associacions com amb ajuntaments. Tanmateix, han sorgit dificultats pel canvi polític arran de les eleccions del maig del 2023 que ha dut l'aliança PP-Vox a molts governs municipals. "Són ajuntaments que ara no donen suport al nostre projecte. Hi ha una bel·ligerància contra la nostra llengua i la nostra cultura. Però també hi ha ajuntaments amb governs progressistes que han demanat formar part del Barnasants", constata Pere Camps.

stats