Música

Primavera Sound 2024: els concerts imprescindibles

De Lana Del Rey al grup de Keanu Reeves: recomanacions de la 22a edició del festival barceloní

6 min
Lana Del Rey.

BarcelonaLa 22a edició del Primavera Sound concentra el gruix de l'activitat al Parc del Fòrum del dijous 30 de maig al dissabte 1 de juny: més de 150 concerts en tres dies. Una de les novetats respecte a l'any passat és la desaparició de l'escenari que hi havia just abans de la plataforma marina, el so del qual envaïa els escenaris principals, fins a l'extrem d'esguerrar el concert de Rosalía, si més no per a la meitat del públic. Sí que es mantenen els patrocinadors principals: una cervesera (Estrella Damm), un banc (Santander), un imperi tèxtil (Pull&Bear), una fàbrica de cotxes (Cupra), el gegant del comerç electrònic (Amazon, que també ofereix concerts en streaming) i una energètica (Plenitude). Un dia abans de l'inici del festival encara es podien comprar abonaments a 341,70 euros i entrades de dia a 134,64 euros, uns preus similars als del 2023.

Pel que fa a la proposta artística, inabastable en un espai amb més d'una dotzena d'escenaris simultanis que pot aplegar 70.000 persones per dia, en destaquem 10 artistes i grups imprescindibles.

Lana Del Rey

La diva de 'suburbia'

La nord-americana Lana Del Rey havia de ser una de les estrelles del Primavera Sound 2020, que va haver de suspendre's a causa de la pandèmia. Diva d'urbanització i del simulacre com a imitació de la vida, defensava un pop sofisticat tocat pel melodrama de classe alta. Aleshores tenia l'aval del seu millor disc, Norman Fucking Rockwell! (2019), i d'una trajectòria constant i amb diverses visites a Catalunya: havia actuat al Sónar, el Vida Festival, el Festival de Pedralbes i el Palau Sant Jordi. Ara hi torna amb l'estatus d'estrella reforçat per un disc que rebla el clau de la melancolia, Did you know that there's a tunnel under Ocean blvd. (2023), i reconeguda com a referent (i germana gran) per Billie Eilish i Taylor Swift. Curiosament, aquell mateix any 2020 Eilish i Swift formaven part del cartell del Festival Mad Cool de Madrid (que tampoc es va fer). Lana Del Rey actua el divendres 31 de maig a les 21.45 h a l'escenari Estrella Damm.

Beth Gibbons

La diva dels racons més foscos

La britànica Beth Gibbons és l'antítesi de Lana Del Rey. En comptes de melodrama primmirat, tempestes que venen dels racons més foscos. La mort i la desesperança travessen el disc que acaba de publicar, Lives outgrown (2024), un nou capítol d'una trajectòria que va començar als anys noranta amb el trip-hop boirós del grup Portishead, amb el qual va fer uns concerts memorables a l'Auditori del Fòrum durant el Primavera Sound 2008. Beth Gibbons actua el dijous 30 de maig a 23 h a l'escenari Cupra.

PJ Harvey

Entre el realisme màgic i el folk de les tenebres

PJ Harvey ha ofert alguns dels millors concerts de la història del Primavera Sound. Per exemple, el del 2011, vestida d'àngel de les trinxeres per defensar el disc Let England shake. O el del 2016 a propòsit de l'àlbum The hope six demolition project, material crític contra les dinàmiques desposseïdores del poder, tant a la guerra com en l'especulació urbanística. L'any passat va tancar la trilogia amb I inside the old year dying, millor disc del 2023 segons l'ARA. I tots tres àlbums alimenten un repertori de directe que, almenys en la gira de l'última tardor, també inclou cançons dels gloriosos anys 90 com Down by the water i To bring you my love. PJ Harvey actua el dissabte 1 de juny a les 20.45 h a l'escenari Santander.

Vampire Weekend

El retorn de la penúltima esperança indie

Els nord-americans Vampire Weekend es van estrenar el 2008 amb un disc homònim que van presentar al Primavera Sound aquell mateix any. Van ser rebuts com els evangelistes d'un nou indie rock amb lleugers tocs africans que singularitzaven la proposta. L'àlbum següent, Contra (2010), va consolidar una proposta no gaire prolífica, però sempre interessant, que tot just acaba de publicar un altre notable disc, Only God was above us (2924). De moment, cap mostra d'esgotament. Vampire Weekend actuen el dijous 30 de maig a les 22.15 h a l'escenari Estrella Damm.

Pulp

La millor combinació de pop i realisme social

Mitjançant el pop, Jarvis Cocker, el líder del grup Pulp, va explicar la vida, els anhels i les contradiccions de la classe treballadora britànica dels anys 80 i 90, com els Kinks ho havien fet als anys 60 i 70. Els governs conservadors de Margaret Thatcher i John Major, i la continuació de les mateixes polítiques però vestides de laboristes per Tony Blair, van ser el paisatge de fons d'algunes de les millors cançons del pop anglès, amb l'emblemàtica Common people com a estendard. "Pulp va ser la suma de Scott Walker, Barry White, la música eurodisco i el realisme social", deia Cocker fa uns mesos al CCCB en una xerrada amb Guillem Gisbert (que també actua al Primavera Sound). Malgrat la mort el 2023 del baixista Steve Mackey als 56 anys, Pulp s'han reactivat per complir amb la nostàlgia, però sobretot amb un llegat imprescindible. Actuen el dijous 30 de maig a les 24 h a l'escenari Santander.

SZA

Un altre gran nom de la música afroamericana

La nord-americana Solána Imani Rowe, més coneguda com a SZA, estira el fil de la gran tradició de cantants afroamericanes com Lauryn Hill i Macy Gray. Va compondre per a artistes com Beyoncé, Rihanna i Nicki Minaj abans de publicar el primer disc, Ctrl (2017). Amb el segon, SOS (2022), va tocar el cel, i la col·lecció de grans cançons comença a ser impressionant: All the stars, Good days, Kill Bill, Snooze... A priori, és un dels grans encerts del cartell del Primavera Sound. SZA actua el dissabte 1 de juny a les 24 h a l'escenari Santander.

Dogstar

El vessant musical de l'actor Keanu Reeves

El trio Dogstar va néixer a principis dels 90 en el moment àlgid del grunge i el rock alternatiu nord-americà; si fa no fa, alhora que el seu baixista, Keanu Reeves, començava a ser una estrella del cinema gràcies a pel·lícules com Li diuen Bodhi. Després arribarien Speed, Matrix, John Wick... i l'aventura musical va quedar arraconada. Dos discos van quedar com a testimoni d'aquella etapa. El 2022, vint-i-dos anys després de l'àlbum Happy ending, Dogstar van anunciar que tornaven a l'activitat, i l'any següent van publicar Somewhere between the power lines and palm trees. Actuen el divendres 31 de maig a les 19.45 h a l'escenari Plenitude.

The National

La fidelitat a l'indie rock

Passen els anys, i la relació entre el Primavera Sound i The National cada vegada s'assembla més a un matrimoni de mitjana edat en què el costum i la coneixença fan que totes dues parts estiguin sempre d'acord. Així que, una vegada més, i en van cinc, la gran esplanada de la plataforma marina acollirà l'indie rock èpic i dramàtic de la banda del nord-americà Matt Berninger. Aquest cop, amb doble novetat discogràfica: First two pages of Frankenstein i Laugh track. The National actuen el divendres 31 de maig a les 23.30 h a l'escenari Santander.

Liberato

El retorn de l'enigma napolità

El Sónar de Dia del 2018 va viure dos moments històrics, el mateix dia i al mateix escenari: la preestrena d'El mal querer de Rosalía i l'actuació de Liberato, l'enigmàtic artista napolità que aleshores encara no havia publicat cap àlbum però sí cançons prodigioses com Tu t'e scurdat' 'e me. Sis anys després, i amb un catàleg que ja inclou dos discos, aquest guerriller romàntic torna a un festival barceloní mantenint el misteri sobre la seva identitat i compromès amb una cançó electrònica, melòdica i melancòlica. Liberato actua el dissabte 1 de juny a les 20.55 h a l'escenari Pull&Bear.

Lankum

El lament terrible del folk irlandès

La història del grup irlandès Lankum s'escriu remenant la part més terrorífica del folk, com uns Pogues apocalíptics, i un rampell de claror en el moment més inesperat. Tot plegat, modulat per la veu de la cantant Radie Peat, va fer que el disc False Lankum destaques en les llistes del millor del 2023, inclosa la de l'ARA. El Primavera Sound els ha reservat un horari a l'Auditori Rockdelux, que aquest any també és el refugi del minimalista novaiorquès Charlemagne Palestine, de la cantautora Jessica Pratt, de l'inquietant doom folk de Chelsea Wolfe i del grup Lambchop, entre d'altres. Lankum actuen el dissabte 1 de juny a les 18 h a l'Auditori Rockdelux (i tornaran a Barcelona el 28 de setembre per fer un concert a la sala Apolo).

Altres recomanacions del Primavera Sound 2024

Mica Levi

La britànica Mica Levi és un dels grans noms de la lletra petita del festival: autora de bandes sonores increïbles, com la dels films de Jonathan Glazer La zona d'interès i Under the skin, i productora d'artistes com Arca i Tirzah, totes dues també presents en aquest Primavera Sound. Levi farà una sessió de DJ divendres de 2 a 3 de la matinada.

Renaldo & Clara

A molts artistes catalans els toca obrir els escenaris a primera hora de la tarda. És el cas de Renaldo & Clara, amb el magnífic disc La boca aigua encara ben present. El mateix passa amb Ferran Palau, Mujeres, l'andorrana Julia Amor i la mallorquina Maria Hein. D'altres com el mallorquí Rels B i la maresmenca Mushkaa ocupen horaris menys solars.

Amaarae

La responsable de superhits com Angels in Tibet. Una veu que sembla de joguina, la constància rítmica de l’afrobeat, Britney Spears com a referent pop i la història del R&B i el hip-hop com a aixopluc conflueixen en la música de la nord-americana Ama Serwah Genfi, àlies Amaarae.

Wiegedood

Aquest any la presència del metal no és tan sucosa com en altres edicions del Primavera Sound, però la bona notícia és la inclusió en el cartell del grup belga Wiegedood: una evolució bruta i salvatge del black metal.

Bikini Kill

El retorn d'una de les bandes més rellevants del punk-rock nord-americà i representants del moviment riot grrrrl que va revolucionar la música dels anys 90. Política de fets comandada per Kathleen Hanna.

stats