Música

El FeMAP, un festival conseqüent amb la lluita contra la xenofòbia

La tretzena edició, que no programa concerts a Ripoll, es desplega en 40 municipis dels Pirineus

BarcelonaLes grans declaracions d'intencions no sempre van de bracet d'accions conseqüents. Una cosa són les paraules i una altra els fets. A vegades, però, sí que passa. Arran de l'arribada de Sílvia Orriols, del partit Aliança Catalana, a l'alcaldia de Ripoll, el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) va anunciar l'agost del 2023 que no continuaria organitzant concerts a la capital del Ripollès. "El FeMAP està compromès amb la justícia social, la integració i el respecte als drets humans, i considera que algunes de les polítiques que el nou equip de govern de l’Ajuntament de Ripoll porta a terme o ha anunciat que portarà a terme no són compatibles amb els valors que el festival promou", va dir aleshores Josep Maria Dutrèn, director del FeMAP. I així ha sigut: Ripoll, que era una de les seus del festival des del 2014, no és cap dels quaranta municipis on hi ha programats concerts de la tretzena edició, que se celebra del 5 de juliol al 25 d'agost.

"Tenen una política clarament xenòfoba i no ens hi sentiríem còmodes", ha dit Dutrèn aquest dimecres en una trobada a la premsa al restaurant Pirineu en Boca de Barcelona. "Ens interessa ser com més municipis millor, però també preferim renunciar-hi perquè hi ha certes coses que, des del nostre punt de vista, hem de combatre", ha afegit Dutrèn, que també ha recordat que l'any passat es va reunir amb Sílvia Orriols i el regidor de Cultura de Ripoll, Albert Santandreu, per comunicar-los personalment la voluntat del festival de no continuar organitzant-hi concerts. "Va ser una reunió cordial en què l'alcaldessa i el regidor em van dir que el temps demostraria que m'equivocava, però no serà fàcil que hi tornem", ha dit Dutrèn. Tanmateix, el FeMAP no abandona el Ripollès, perquè en aquesta edició s'hi han afegit dues seus noves a Planoles i Campdevànol i es mantenen les de Sant Joan de les Abadesses, Llanars i Camprodon.

Cargando
No hay anuncios

Una Sibil·la estiuenca

"És una edició continuista", diu Dutrèn, perquè la casualitat ha volgut que es programin els mateixos concerts que l'any passat (54) i que es repeteixi el mateix nombre de seus (40) arreu dels Pirineus (també a Andorra, el Vallespir i el Rosselló), perquè hi ha hagut la baixa de quatre municipis i la incorporació d'uns altres quatre (Planoles, Campdevànol, el Pont de Suert i Peramola). El concert inaugural serà el 5 de juliol a la catedral de la Seu d'Urgell, amb Arianna Savall i Petter Udland Johansen al capdavant del conjunt Hirundo Maris, i el cor de cambra Noctes, dirigit per Maria Mauri. En el repertori, el Cant de la Sibil·la i la balada medieval noruega basada en el Draumkvedet (El poema del somni), el mateix que el del disc que van publicar l'any passat amb el segell Carpe Diem Records. El mateix concert el faran a l'església de Sant Domènec de Puigcerdà (6 de juliol) i al Santuari del Miracle, a Riner (7 de juliol).

Cargando
No hay anuncios

La Seu d'Urgell és el municipi que acull més concerts del festival, i també el que fa una aportació econòmica més alta: 27.000 euros. Els pobles més petits n'aporten entre 1.500 i 2.000. Com a festival d'alt interès cultural, el FeMAP rep 150.000 euros de la Generalitat, "un terç del pressupost total del festival". També hi col·laboren les diputacions de Lleida, Barcelona i Girona.

La programació del FeMAP, que dona protagonisme als músics catalans, inclou també un triple concert de la soprano tarragonina Marta Mathéu amb un programa amb obres barroques de Domènec Terradellas, Joan Rossell, Jaume Casellas, Josep Duran i Francesco Durante: el 2 d'agost a Organyà, el 3 a Berga i el 4 a Riner. Cal destacar igualment la presència de Vespres d'Arnadí, l'emblemàtica formació barroca dirigida per Dani Espasa, que oferirà un diàleg entre Vivaldi i Terradellas a Escalarre (24 d'agost) i el monestir de Sant Pere de Camprodon (25 d'agost).

Cargando
No hay anuncios

Entre els grups i artistes d'aquesta edició hi ha Cantoría (el magnífic ensemble vocal), Vandalia, el Jota Martínez Ensemble, Música Trobada, Joven Coro de Andalucía, el Thaleia Ensemble (amb la soprano Laura Martínez Boj), Dichos Diabolos, Vetereum Musicae i la flautista Tamar Lalo, entre d'altres.

El FeMAP, "un gran festival d'estiu sense platja", segons Dutrèn, manté els anomenats Concerts amb Gust, que "serveixen també per descongestionar horaris perquè són al migdia". De fet, els concerts al migdia van guanyant terreny any rere any, i sovint "tenen més èxit que els de nit". Igualment, hi haurà degustacions de productes de quilòmetre zero després d’actuacions a Llívia, Sort, Tremp i la Seu d’Urgell, i una cinquantena d’activitats complementàries, com ara visites a esglésies, museus locals i passejades per la natura. Pel que fa al FeMAP social, el programa social del festival que "apropa la música a les persones més vulnerables o amb dificultats per accedir a la cultura", oferirà aquest estiu 22 concerts "adaptats a les necessitats dels tres col·lectius en els quals actua: el de la gent gran, el de la salut mental i el de la diversitat funcional".