Festival de Música
Música12/06/2023

Juli Garreta torna a les illes Medes

La 43a edició del Festival de Torroella reivindica el patrimoni musical català, des de Domènec Terradellas fins a Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha

Berta Coll
i Berta Coll

Barcelona“La Costa Brava, la tramuntana, les suredes… Els meus ulls i la meva ànima són sensibles només a aquest racó de món”, deia el compositor empordanès Juli Garreta. Per reivindicar-ne el llegat, l’Orquestra Simfònica del Vallès interpretarà el poema simfònic Les illes Medes des de la Punta del Molinet de l’Estartit, que ofereix una visió privilegiada de l’arxipèlag mediterrani. Aquest concert, previst per al 14 de juliol, servirà de pròleg de la 43a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà del 29 de juliol al 18 d’agost principalment entre l’Espai Ter, el Palau Solterra de la Fundació Vila Casas i l’Església de Sant Genís. “Volem transmetre l’amor profund de Garreta pel territori des del mateix lloc on va concebre aquesta obra tan icònica”, explica la directora artística del festival, Montse Faura. El repertori del concert es complementarà amb Les Hèbrides de Felix Mendelssohn i el Concert per a piano i orquestra ‘Talaiot’ de Marco Mezquida, “dues obres que ens submergiran en un món marí sonor”, segons Faura. 

L’edició d’enguany del festival també recupera Domènec Terradellas, “el compositor català més destacat de la primera meitat del segle XVIII”, segons Dani Espasa, director de l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí. Al concert inaugural, l’orquestra presentarà una producció pròpia de l’oratori en tres actes Giuseppe riconosciuto (1736), la primera obra que Terradellas va estrenar a Itàlia. “És una obra primerenca del compositor, amb àries molt boniques”, explica Espasa, que destaca la feina de recuperació que va fer el musicòleg Josep Dolcet. Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha, que comparteixen la celebració del centenari del naixement, també tindran un paper rellevant a la programació del festival. “Victòria dels Àngels va mantenir una relació estreta amb Torroella, va actuar-hi diverses vegades entre el 1984 i el 1999”, recorda Faura. A més del concert d’homenatge d’Erika Grimaldi i Albert Guinovart, també es podrà veure una exposició sobre el seu pas pel festival. Tot i que Larrocha no va tocar mai a Torroella, va ser amiga del també pianista Joaquín Achúcarro, que li retrà homenatge amb un recital que inclou obres de Frederic Mompou, Isaac Albéniz, Enric Granados i Maurice Ravel, entre d’altres. 

Cargando
No hay anuncios

"En la voràgine del món actual, la música i la cultura són refugis imprescindibles per a l’ànima, oferint-nos un oasi de pau i reflexió", ressalta Faura, que posa de manifest la voluntat del festival d'"apel·lar als valors humanistes" a través d’un recorregut musical de cinc segles, començant pel compositor renaixentista Josquin Des Prez, a qui l’assagista Ramón Andrés, autor del llibre La bóveda y las voces. Por el camino de Josquin (Acantilado, 2022), dedicarà una conferència a l’Auditori del Museu de la Mediterrània. No hi faltarà la música barroca de Bach, Vivaldi i Händel, interpretada per artistes de primer nivell com l’Orchestra of the Age of Enlightenment, el tenor Mark Padmore, el pianista Víkingur Ólafsson, la soprano Jeanine De Bique i la violinista Amandine Beyer. La pianista Iulianna Avdéieva, que el 2010 va guanyar el Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin, debutarà al festival amb un programa dedicat a Beethoven. I el Quartet Gerhard continuarà la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakóvitx, que la formació catalana va iniciar l’any passat i culminarà el 2024. 

La programació també inclou dos concerts que conjuguen la música antiga, la cançó tradicional i la improvisació. Maria del Mar Bonet i la llaütista Christina Pluhar al capdavant de L'Arpeggiata treballaran plegades en una producció pròpia del festival, que s’assajarà i s’estrenarà a Torroella mateix, i els Sacqueboutiers hi presentaran Vita bella, un programa que repassa la música popular d’Espanya als Balcans i del Mediterrani al Japó. En aquesta edició, el festival manté la Butaca Jove, un descompte que permet que els joves accedeixin als concerts per només cinc euros. 

Cargando
No hay anuncios

El pressupost de la 43a edició del Festival de Torroella és de 616.854 euros, dels quals 467.398 euros corresponen a l'aportació de les administracions públiques (75%), 59.256 euros al patrocini privat (9,6%) i 90.200 euros al taquillatge (14%).