Denis Kozhukhin: "Va ser increïble conèixer Alicia de Larrocha"
El pianista rus actua al Palau de la Música
Barcelona"Només vaig fer una classe amb ella, però va ser molt especial. Va ser increïble conèixer Alicia de Larrocha", explica el pianista rus Denis Kozhukhin (Nizhni Nóvogorod, 1986), que lamenta que fos tan jove el dia d'aquella trobada a Santander, en què alumnes de l'Escola Superior de Música Reina Sofia rebien una classe magistral i tocaven una peça de la suite Iberia: "Hauria volgut preguntar-li tantes coses...". Kozhukhin actua aquest divendres, 24 de març, amb la Simfònica de Ràdio Frankfurt, dirigida per Alain Altinoglu, al Palau de la Música (20 h), dins de la temporada BCN Clàssics. I el concert s'inscriu també dins de la commemoració del naixement de la pianista barcelonina Alicia de Larrocha (1923-2009). "Sens dubte, era una gran artista", diu Kozhukhin, un músic que als 14 anys va anar a estudiar a Madrid, on va viure "gairebé nou anys". "Però abans d'anar a viure a Espanya ja coneixia el seu treball, perquè a Rússia era coneguda", recorda per telèfon des de Suïssa, el país on viu des de fa tres anys.
En el concert al Palau de la Música, interpretarà el Concert per a piano i orquestra en sol major, de Ravel, dins d'un programa que també inclou Preludi a la migdiada d’un faune, de Debussy, i la suite simfònica Scheherezade, de Rimski-Kórsakov. "Aquest concert de Ravel és un dels que tenia a la llista d'espera, fins que fa uns anys me'l van demanar als Estats Units. Després vaig estar un temps sense tocar-lo, i aquests mesos torno a interpretar-lo molt. És un dels concerts més estimats, tant pel públic com pels intèrprets. De fet, també el vaig enregistrar, juntament amb el seu Concert en re per a la mà esquerra. El tinc molt present a l'agenda", explica. També està tocant molts concerts de Brahms. "És un altre dels meus compositors preferits. La seva música em commou. Crec que he interpretat gairebé tot el que va escriure per a cambra", diu Kozhukhin, que també té un notable enregistrament amb les Variacions simfòniques per a piano i orquestra, de César Frank, "una obra que es programa poc, tot i que és superinteressant".
Assassins obsessionats amb el poder
Denis Kozhukhin viu a Europa occidental des de fa 25 anys. Ha viscut a Espanya, Bèlgica, Itàlia, Alemanya i Suïssa. L'any passat, quan va esclatar la guerra a Ucraïna, va publicar un comunicat de condemna de la invasió russa, que considera "inhumana i injustificada". Ningú li va demanar que es posicionés: ho va fer perquè era el que calia fer. "Vaig créixer a Rússia, és la meva pàtria, però hi ha una gran diferència entre el país i el règim, i estic en contra d'aquest règim i de les seves accions", va escriure. Un any després, admet que, personalment, el pitjor és no poder anar a Rússia a visitar la família. "Em sento un mica exiliat, però què vols què et digui? Com puc queixar-me quan hi ha gent que està morint sota els míssils i quan un país bellíssim està en ruïnes per culpa d'uns assassins obsessionats amb el poder. I això continua i, malauradament, ningú no sap quan acabarà", lamenta. Creu que no es pot jutjar una cultura ni odiar un país per les decisions que prenen "uns assassins", però també entén que un jove ucraïnès no vulgui saber res d'una nació des d'on es llancen els míssils que estan matant els seus amics i familiars.