Quan l'algoritme és art sonor
Davide Quayola presenta a Sónar una instal·lació audiovisual, una actuació i una conferència multimèdia
BarcelonaPer a l'artista digital Davide Quayola, la tecnologia no és una eina per fer realitat una idea. De fet, el treball amb la tecnologia és sovint allò que l'ajuda a descobrir la idea que vol desenvolupar en els seus projectes. "Els meus projectes no comencen amb un esbós, sinó que són el fruit de repeticions i repeticions de processos –explica–. El que ho fa especial és que no soc ni un pintor ni un músic. Per tant, el resultat pot ser un fracàs absolut o bé oferir noves maneres d'abordar un repte creatiu".
Quayola ha presentat aquest dimecres el projecte audiovisual Transient, una instal·lació de tres metres d'alt per quinze de llarg en format multicanal de tres pantalles que es podrà visitar fins a aquest dissabte a l'hotel ME Barcelona i que també s'interpretarà en viu aquest divendres a l'escenari Sónar Complex en un format interactiu que inclou dos pianos de cua, un dels quals manipulat per un mecanisme robòtic i l'altre per l'artista sonor Andrea Santicchia, més conegut per l'àlies Seta.
"El que es veu i se sent a la instal·lació és un enregistrament, però en l'actuació tindrem una interacció en temps real amb l'algoritme, així que algunes variables canvien", explica Quayola, que al principi del projecte va estudiar les estratègies compositives a partir de flux de dades i un simulador de pianos. "El piano del concert és un piano normal amb components mecànics sota les tecles, per tant és un piano robot, i la bellesa de tot plegat és que ens permet transcendir les limitacions de l'ésser humà a l'hora de tocar l'instrument".
L'artista també oferirà aquest dijous al Sónar la conferència audiovisual i multimèdia Gazing machines, que aprofitarà les set pantalles de l'escenari Stage+D per mostrar els treballs de Quayola en el camp de la intel·ligència artificial, el gran tema que vertebra aquesta edició de Sónar+D. "En el fons m'interessa més l'aprenentatge dels humans que el de les màquines –confessa–. Per molt complex que sigui el meu sistema, al final no deixa de ser un sintetitzador gran i sofisticat. És curiós, perquè abans sempre parlava d'algoritmes, però la gent no m'entenia i ho vaig deixar de fer, i ara a tothom li encanten els algoritmes!".
Transient forma part del recorregut SónarExtra, que durant la setmana del festival inclou tres intervencions sonores a Barcelona. Les altres dues són el projecte de l'hiperorgue que sonarà ininterrompudament fins diumenge al Palau Güell i la instal·lació sonora Sondear, de l'artista finlandès Mika Vainio, que es pot visitar fins al 31 de juliol a la Fundació Tàpies.