Música

Concert a l’Antàrtida amb accent català

El trombonista César Roig i el realitzador David Puig, residents a l’Uruguai, impulsen un concert en una base antàrtica

César Roig, a l'esquerra, i David Puig, durant la gravació de la banda sonora del documental El continente de todos.
06/01/2024
3 min

BarcelonaTot i que fa anys que viuen a Montevideo, el català David Puig i César Roig, originari d’Albaida (País Valencià), es van conèixer fa pocs mesos. Puig va arribar a l’Uruguai fa més d’una dècada per motius familiars; primer va treballar com a fotògraf oficial de l’actual president del país, Luis Lacalle Pou, en les campanyes electorals de 2014 i 2019, i després es va convertir en realitzador de la televisió pública. Roig es va establir a Montevideo fa sis anys, quan va aconseguir la plaça de trombonista en l’Orquestra Simfònica Nacional del Sodre, una de les més prestigioses de Sud-amèrica. Ara tots dos encapçalen un projecte que es concretarà en un concert pel medi ambient que se celebrarà el 14 de febrer a la base científica que l’Uruguai té a l’Antàrtida.

La idea neix a partir d’una minisèrie documental sobre la Base Antàrtica Artigas que David Puig ha gravat i dirigit durant l’últim any, titulada El continente de todos. Quan es va plantejar la necessitat de posar música als sis capítols, César Roig s'hi va afegir. “Jo toco el trombó, soc un nouvingut en la composició, però el procés de creació d’una banda sonora ha estat molt interessant”. Al concert de l’Antàrtida viatjarà amb quinze músics de l’Orquestra Juvenil del Sodre, en la qual és professor de trombó, i interpretaran alguns fragments de la música de la minisèrie, amb l’objectiu de reivindicar la tasca científica que s’hi fa: “És un moment important per reivindicar la feina que fan els científics per intentar aturar el canvi climàtic. El que tocarem és una suite simfònica que hem creat a partir dels sis soundtracks del documental. Cal dir que a Sud-amèrica la música popular està molt arrelada a la societat i per això també vam incloure a la banda sonora un candombe, que és la música del Carnaval i una institució al país”.

De Madrid a Montevideo

La trajectòria de César Roig explica com costa dedicar-se professionalment a la música simfònica. Format al Conservatori de Saragossa, aquest trombonista valencià havia tocat a l’Orquestra Simfònica del Vallès, al Liceu, a l’orquestra de RTVE i a la London Symphony Orchestra, però el 2016, durant una actuació als Teatros del Canal de Madrid, li va sorgir l’oportunitat d’optar a una plaça solista a l’Orquestra Nacional del Sodre, que estava de gira per Europa amb un espectacle de ballet. Es va presentar a una audició i va acabar sent l'elegit. “Abans vivia dels bolos que m’anaven arribant, estava pendent sempre del telèfon –recorda–. Ara puc dir que soc un afortunat perquè no hi ha tantes orquestres al món i puc viure de la meva passió. Molts companys de la meva generació matarien per ser aquí; n’hi ha que han deixat l’instrument perquè no podien més, alguns fan de professors de secundària…”

A l’Uruguai, Roig s’ha trobat una orquestra “que sona molt bé”, un auditori nacional “que ja voldrien molts països” i un país on “l’economia es manté força estable, tenint en compte els veïns de l'entorn”. Al febrer, la seva primera banda sonora se sentirà a l’Antàrtida. “Qui ho havia de dir fa un temps, quan l’únic que havia compost eren pasdobles per a la banda del meu poble!”

stats