Comèdia, pizza i sostenibilitat: el Cruïlla més enllà de la música
Un dels propòsits del festival és reduir les emissions de CO₂ i arribar a ser "100% sostenible"
BarcelonaEl cartell musical del Cruïlla 2023 ja fa setmanes que es coneix. Al Parc del Fòrum, del 5 al 8 de juliol, hi actuaran Placebo, Antònia Font, Rubén Blades, The Offspring, Sigur Rós i Franz Ferdinand, entre molts d'altres. Aquest dimecres el director del festival, Jordi Herreruela, ha presentat projectes i iniciatives no estrictament musicals relacionades amb el Cruïlla, com ara accions de caràcter mediambiental per "reduir o neutralitzar les emissions de CO₂" i per aconseguir ser un esdeveniment de "residu zero". "Volem fer algunes reflexions sobre el futur dels grans esdeveniments", ha dit Herreruela en l'acte celebrat a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.
Les dimensions del Cruïlla, amb un aforament màxim diari de 25.000 persones, i el fet que el 95% del públic sigui local són dos factors que, segons Herreruela, permeten posar en pràctica innovacions que després es poden aplicar a altres projectes, com ara iniciatives immersives impulsades per la Mobile World Capital Barcelona i un projecte de neurociència de l'Eurecat l'objectiu del qual és crear "un mapa emocional dels usuaris". A més, amb la col·laboració d'Endesa, el festival engegarà un estudi per poder avaluar les possibilitats de prescindir dels grups electrògens que funcionen amb combustibles fòssils i que alimenten la majoria de les infraestructures del festival. L'objectiu és que l'activitat que es desenvolupi al Parc del Fòrum es pugui fer connectant-se a la xarxa elèctrica. Han passat vint anys des de la construcció del Parc del Fòrum, però l'activitat lúdica i cultural que acull encara depèn dels grups electrògens.
El festival també col·labora amb l'Agència de Residus de Catalunya per elaborar un estudi del flux dels residus. "El Cruïlla pot ser un aparador de les coses ben fetes en l'àmbit dels residus que sigui un exemple per a altres", ha dit Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya.
Sempre a la recerca de la sostenibilitat i la reducció de l'empremta de carboni, el festival potenciarà "els proveïdors locals" i, en l'àmbit gastronòmic, "els productes de proximitat". "Volem que la gent entengui que som a Barcelona i no a qualsevol lloc del món", diu Herreruela. Per exemple, en "el festival gastronòmic dins del festival" hi haurà "tacos de fricandó" i la Pizza Cruïlla, feta expressament per a l'ocasió.
La comèdia emancipada, i amb Manel Vidal com a assessor
L'oferta artística del Cruïlla inclou des de fa cinc anys una programació de comèdia, el Cruïlla Comèdia, que a partir d'ara anirà més enllà del festival. Sota la coordinació d'Oriol de Balanzó, guionista del programa La competència de RAC1, es crearà "una estructura de comèdia catalana i en català" que inclourà "un festival, una programació estable a sales i un vessant audiovisual amb el suport de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals". Els assessors artístics seran Manel Vidal, Irene Minovas i Tomàs Fuentes. "Volem que la comèdia en català tingui un estàndard de qualitat internacional".
I en l'àmbit de l'art, es potenciarà l’espai creatiu El Estafador, impulsat per Disseny Hub i la regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, que inclourà la primera "batalla d'il·lustradors", a més de l'elaboració de grans murals creats en directe durant el festival.