Festivals de música

“Posar Händel al costat de 'Star wars' és una declaració d’intencions”

El festival Clàssicand d’Andorra, dirigit per Joan Anton Rechi, convida estrelles internacionals com les germanes Labèque, Benjamin Appl i Lambert Wilson

Andorra“Bon dia, Andorra”, va dir la mezzosoprano Joyce DiDonato, amb un català americanitzat, davant centenars d’andorrans que aquest dissabte van omplir l’Auditori Nacional, a Ordino. No és gaire habitual que una estrella de la lírica internacional, considerada per molts la veu més poderosa de la seva generació, ofereixi un concert gratuït en una sala relativament petita. DiDonato, que ha guanyat tres premis Grammy i es mou per la Metropolitan Opera House de Nova York com si fos casa seva, té una veu rigorosa, una expressivitat que conjuga emoció i ironia, una presència escènica implacable i una curiositat musicològica que l’empeny a cantar repertoris poc canònics i sovint arriscats. “Ens preocupem massa per les grans obres i ens oblidem de passar-nos-ho bé”, va lamentar la mezzosoprano, que, acompanyada pel pianista Craig Terry, va presentar un programa eclèctic, amb una primera part més exigent (l’Arianna a Naxos, de Joseph Haydn, i tres de les dotze Tonadillas d’Enric Granados) i una segona part torrencialment divertida, amb obres de Duke Ellington, Astor Piazzolla, Gene Scheer, George Shearing, Giuseppe Giordani, Alessandro Parisotti i Giuseppe Torelli. 

El concert de la mezzosoprano va ser el pròleg de la segona edició del festival Clàssicand, que se celebrarà del 25 de maig al 9 de juny entre Andorra la Vella i Ordino. “Volíem presentar el programa d’una forma festiva, i tenir DiDonato com a padrina és un autèntic luxe”, diu l’andorrà Joan Anton Rechi, que, després de treballar com a director d’escena en produccions operístiques d’arreu del món, vol posicionar Andorra com un referent de la lírica internacional. DiDonato va marcar la tonalitat del festival: eclecticisme, amplitud de mires, accessibilitat i grans noms de la clàssica mundial. “Posar Händel al costat de Star wars és una declaració d’intencions”, diu Rechi. “Farem un recorregut per la història de la música, des del barroc fins a Philip Glass”, afegeix el director, que espera que el festival serveixi "per ensenyar que no s’ha de tenir por d’anar a un concert de clàssica".

Cargando
No hay anuncios

Amb un pressupost de 900.000 euros, el festival comptarà amb les germanes Katia i Marielle Labèque, “el duo de pianistes més famós del món”, que l’1 de juny interpretaran la Trilogia de Cocteau, les tres suites que Philip Glass va escriure a partir de pel·lícules de Jean Cocteau. “Aquest programa s’estrenarà dijous vinent a la Filharmònica de París, i al Clàssicand els espectadors el podran escoltar per només trenta euros”, recorda Rechi. Un altre gran nom del festival serà el baríton Benjamin Appl, que el 3 de juny presentarà l’àlbum Forbidden fruit a la Casa de Vall, “un espai íntim on només caben unes vuitanta persones”. El 8 de juny, l’actor francès Lambert Wilson, juntament amb l’arpista Xavier de Maistre, oferiran un programa multidisciplinari al voltant de la figura d’Edgar Allan Poe. 

Les muntanyes d'Andorra, el decorat del festival

Segons Rechi, una de les virtuts del Clàssicand és la ubicació dels concerts: “D'auditoris n’hi ha a tot el món, però espais naturals com els d’Andorra, no”. Tot i que es tracta d’un festival amb vocació internacional, els artistes andorrans hi tindran un paper rellevant. Míriam Manubens i Carolina Bartumeu actuaran a l’església de Sant Martí de la Cortinada, i l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i Maria Soler tancaran el festival a les Fonts d’Andorra la Vella. “És una manera d’ensenyar als nens d’Andorra que estudiar música té sortida”, diu Rechi. En el programa tampoc hi falten noms catalans. El 31 de maig, Vespres d’Arnadí i els cantants Xavier Sabata, Juan Sancho, Helen Charlston i Katharina Ruckgaber interpretaran Il trionfo del tempo e del disinganno, de Händel, sota la direcció musical de Dani Espasa, i amb Rechi com a director escènic. “Farem una reflexió sobre el món de la moda i les aparences… Què fem per tenir likes?”, diu Rechi. El 2 de juny, la Franz Schubert Filharmonia interpretarà la banda sonora de Star wars, de John Williams, a l’aparcament de Santa Coloma. A més, El Petit Liceu, el programa musical per a infants del Gran Teatre del Liceu, portarà l’espectacle Miralls al Teatre Comunal d’Andorra la Vella.

Cargando
No hay anuncios

“La música és la base del festival, però volem que sigui multidisciplinari”, segons Rechi. En aquest sentit, el 7 de juny la companyia de dansa Stockholm 59º North, formada per ballarins del Royal Swedish Ballet, presentaran On the nature of rabbits, una proposta estrenada a la Biennal de Venècia del 2023. A més, diversos espectacles tenen ressons cinematogràfics: des de Cocteau fins a Star wars, passant per Pasión Almodóvar, un recital en què la cantant malaguenya Pasión Vega interpretarà cançons de pel·lícules de Pedro Almodóvar.

El festival coincideix amb l’exposició Sons. Analogies musicals a la pintura del Museu Carmen Thyssen, a Escaldes-Engordany, que explora les relacions entre la música i la pintura amb obres d’artistes com Antoni Tàpies, Ramon Casas, Perejaume i Joan Llimona. 

Cargando
No hay anuncios

Clàssicand és una iniciativa conjunta dels comuns d’Andorra la Vella i Ordino, amb MoraBanc i Creand Crèdit Andorrà com a patrocinadors oficials. Les entrades, que es podran comprar a partir de demà al web del festival, tindran un preu màxim de 30 euros. A més, per 120 euros es pot adquirir un abonament que permet assistir a cinc concerts.