Música

Clàssica a la platja per a multituds abans de la Copa Amèrica

L'OBC i l'Orquestra del Liceu oferiran dos concerts a tocar del mar amb Ludovic Morlot i Gustavo Dudamel a la direcció

3 min
Joan Oller (Palau de la Música), Joan Ramon Fuertes (Fundació La Caixa), Xavier Marcé (regidor de Cultura), Valentí Oviedo (Liceu) i Robert Brufau (L’Auditori) a la platja de Barcleona.

BarcelonaDiu Bob Dylan que conté multituds. I una multitud de 30.000 persones espera aplegar cadascun dels concerts del cicle Clàssic a la Platja, els dies 11 i 12 de juliol a les 21 h, a la platja de Sant Sebastià de Barcelona. El primer el protagonitzarà l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la batuta del director titular, Ludovic Morlot, i el segon, l'Orquestra Simfònica del Liceu dirigida per Gustavo Dudamel.

Es tracta d'una iniciativa de L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana, dins del projecte Barcelona Obertura i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, i aquest any forma part de l'anomenada Regata Cultural, el programa d’activitats complementàries a la Copa Amèrica de vela. Els concerts seran gratuïts, i l'accés a la platja es farà per tres entrades: una a la plaça del Mar, una altra pel Club Natació Atlètic-Barceloneta i el Club Natació Barcelona (CNB) i la tercera pel lateral del CNB a l’alçada de l’escenari. "No banalitzem la música portant-la a la platja, perquè el públic ve amb l'objectiu d'escoltar-la", diu el director general del Palau de la Música, Joan Oller.

Atesa la naturalesa esportiva de la Copa Amèrica, per al dia 11 l'OBC ha preparat un repertori pensat com a "homenatge als grans esdeveniments esportius", tal com explica el director de L'Auditori, Robert Brufau. A més de l'OBC, hi participaran l'Orfeó Català, la soprano Serena Sáenz, el baríton Josep-Ramon Olivé, el tenor Freddie De Tommaso (que està cantant Adriana Lecouvreur al Liceu) i la mezzosoprano Rinat Shaham. El programa del concert inclou la fanfara olímpica de John Williams; l’Himne de la coronació núm. 1 de Händel; O fortuna! i Fortune plango vulnera, de la cantata Carmina Burana, de Carl Orff; Javelin, de Michael Torke; el quart moviment de la Simfonia núm. 9, de Beethoven; È strano… Ah! Fors’è lui, de l'òpera La traviata, de Verdi, i Nessun dorma!, de Turandot, de Puccini. El punt final tancarà el cercle olímpic: Arnau Tordera cantarà Barcelona, la cançó que Freddie Mercury va compondre per a Montserrat Caballé abans dels Jocs del 1992.

Un dels propòsits de Clàssics a la Platja, diu Brufau, és "apropar el gran simfonisme a tots els públics". I la manera de fer-ho el dia 12 és amb un repertori centrat en bandes sonores de John Williams interpretat, sota la batuta de Dudamel, pel Cor i l’Orquestra Simfònica del Liceu, el Cor Infantil de l’Orfeó Català, la violinista María Dueñas i el violoncel·lista Pablo Ferrández. Hi haurà música de pel·lícules com ara Superman, Jurassic Park, E.T., Star Wars, Harry Potter, A la recerca de l’arca perduda, La llista de Schindler i Tauró, que és el film que va inspirar Dudamel a l'hora de preparar aquest programa per "la sensació que pot causar escoltar la banda sonora del film a la platja", segons ha explicat el director general del Liceu, Valentí Oviedo.

El públic assistent amb mobilitat reduïda o amb necessitats especials podrà gaudir dels concerts des d’un espai reservat al passeig del Mare Nostrum, davant de l’edifici Desigual. I el públic amb sordesa i discapacitat auditiva podrà provar, a través del Sistema Immersive Live, una quinzena de motxilles vibratòries i bucles d’inducció individual. Aquest servei comptarà amb un professional que té com a segona llengua l’LSC (la llengua de signes catalana). Els dos concerts també es podran seguir en directe per Betevé i Catalunya Música.

Els dos concerts, en l'organització dels quals col·labora la Fundació La Caixa, tenen un pressupost aproximat de 700.000 euros. També es podran seguir en directe per Betevé i Catalunya Música.

stats