Música

"És un luxe tenir un organista de la seva categoria a Barcelona"

Olivier Houette inaugura el 35è Cicle d'Orgue de la Catedral de Barcelona que dirigeix Juan de la Rubia

L'organista francès Olivier Houette tocant l'orgue de la catedral de Barcelona.
2 min

BarcelonaTan captivador és el so l'orgue com l'organista Juan de la Rubia quan parla de música. Ha tornat a passar en la presentació de la 35a edició del Cicle d'Orgue de la Catedral de Barcelona, que se celebra del 16 d'octubre al 21 de maig. Tot plegat comença aquest dimecres a les 20 h amb el concert del francès Olivier Houette, titular de l'orgue de la catedral de Poitiers. "És un luxe tenir un organista de la seva categoria a Barcelona", diu De la Rubia, que amb la passió ben temperada habitual explica per què és tan especial l'instrument de Poitiers: "És un orgue històric Clicquot, un dels més importants de França".

"És un dels pocs que preserva les peces originals del segle XVIII, cosa estranya a França perquè la tendència més comuna ha sigut modificar els instruments i adaptar-los a altres sonoritats", completa el mateix Houette a la catedral de Barcelona. De fet, l'orgue de la seu barcelonina, construït al segle XVI és ben diferent: ha passat per diferents anades i tornades entre el barroc, el romanticisme i el neoclassicisme, fins a l'acurada reforma de Gabriel Blancafort de 1994. "És un orgue que permet tocar tota mena de repertori, del tradicional ibèric al més contemporani", diu Houette. I això facilita precisament els propòsits de Juan de la Rubia com a director artístic del cicle: que "la programació sigui tan variada com sigui possible" i que "l'orgue soni de maneres diferents". Com sempre, combinant obres originals per a orgue amb transcripcions d'altres peces.

En el concert inaugural, Houette interpretarà obres de Bach, Fauré, Bartók, Buxtehude, Matter i Mozart. L'altra presència internacional serà la de nord-americà Nathan Laube, que el 19 de març oferirà un concert inclòs en el cicle L'orgue de les catedrals, que també passarà per Getafe, Múrcia, Sevilla, Lleó, Burgos, Màlaga i Àvila, i que compta amb la col·laboració del Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM).

El 20 de novembre serà el torn d'Ana Aguado, professora del conservatori de Palència i, com recorda De la Rubia, "referent de la interpretació de la música ibèrica". A prop de Nadal, el 18 de desembre, hi haurà una sessió de repertori nadalenc amb l'organista valencià Arturo Barba. I el 15 de gener ocuparà l'orgue de la catedral el basc Mikel Ansola, tercer premi al 5è Concurs d'Orgue Francisco Salinas de Burgos. La programació inclou també un concert "d'orgue plus" el 19 de febrer, en aquest cas amb dos músics del conservatori de Lleida: l'organista Miquel González i el trompetista Helio Garcia. "És una combinació gloriosa", avança De la Rubia. El cicle el completaran, el 16 d'abril, Pilar Cabrera, organista de la catedral de Valladolid, amb "un repertori variat i divertit del Barroc al contemporani"; i el 21 de maig, Javier Artigas, professor de l'Esmuc i "especialista en música antiga ibèrica".

Olivier Houette i Juan de la Rubia a la catedral de Barcelona.
stats