Festivals de música

Peralada viurà catorze nits de lírica i dansa entre Piotr Beczala i Yuja Wang

Jordi Savall, Sònia Iontxeva, Sara Blanch, Pedro Almodóvar i una òpera d'Helena Cánovas, els titulars del cartell

BarcelonaPedro Almodóvar és l’artista que encapçala el Festival Castell de Peralada 2024, però no perquè el cineasta s’hagi passat a l’òpera, sinó perquè durant la pandèmia va descobrir la fotografia i signa el cartell primaveral de la 38a edició, a més d’instal·lar-hi una exposició de la seva revisitació del bodegó espanyol, que dialoga amb les col·leccions del Castell. Almodóvar també serà el protagonista d’una nit única de música i teatre d’homenatge a les pel·lícules del manxec, Pasión Almodóvar, amb la veu de Pasión Vega i la direcció de Joan Anton Rechi, que dirigeix el Classicand a Andorra.

Al marge d’aquest cameo cinematogràfic, l'edició 2024 de la cita empordanesa manté "la fidelitat amb l’òpera i la dansa, que són el core del festival", diu el director del festival, Oriol Aguilà. Això vol dir que del 19 de juliol a l’11 d’agost hi haurà catorze cites amb artistes de primera divisió de la lírica, començant per una exhibició del tenor Piotr Beczala interpretant Txaikovski i àries d’òpera i acabant per la superpianista Yuja Wang. El pressupost del festival és de 2,2 milions d'euros (incloent-hi el festival de Pasqua). Aquest estiu els espectacles es continuaran fent al Mirador del Castell, perquè el projecte de construir un nou auditori "segueix andante, no amb la velocitat que s'havia previst", diu Aguilà, de manera que la cita continuarà celebrant-se amb un format reduït de públic (els escenaris principals ara tenen 360 i 250 localitats, mentre que l'auditori en tenia 1.700).

Cargando
No hay anuncios

Entre els noms imprescindibles del festival destaquen els de Jordi Savall i Hespèrion XXI amb un programa elisabetià titulat El foc i les llàgrimes de les muses; el debut d’Ismael Jordi, el tenor espanyol més internacional en aquests moments, en un recital de sarsuela al costat de la búlgara Sònia Iontxeva; la soprano Anna Pirozzi; les dues veus rossinianes del moment, com són la catalana Sara Blanch i la italiana Paolo Bordogna, i el pianista coreà Yunchan Lim.

El festival també oferirà experiències de maridatge entre música i productes del territori al nou celler de Peralada, obra dels arquitectes RCR, on es faran dos concerts especials, com el de La bella molinera de Schubert, a càrrec del liederista Julian Prégardien, i el quartet de saxos Kebyart interpretant de Ravel a Marco Mezquida.

Cargando
No hay anuncios

Entre els noms de la dansa destaca l’espectacle Terra llaurada, que reunirà ballarins catalans i internacionals sota la direcció del ballarí principal de l’Hamburg Ballet, Aleix Martínez, al costat d’artistes com Lorena Nogal, Martí Paixà o Albert Hernández. També hi haurà una nova visita d’un clàssic de Peralada, com són els Acosta Danza. Tant Carlos Acosta com Aleix Martínez participaran en el campus d’estiu, una iniciativa de proximitat i inclusivitat per estimular els aprenentatges dels joves.

Una òpera de creació

"L’esperit de Peralada és defensar d’una manera apassionada que els festivals hem d’oferir espais creatius fora de la zona de confort habitual de les programacions del llarg de l’any, i hem sigut molt fidels a això", diu el director Oriol Aguilà. El "laboratori" de Peralada aquest estiu acollirà l’estrena absoluta de Don Juan no existe, una òpera d’Helena Cánovas amb llibret d’Alberto Iglesias i direcció escènica de Bárbara Lluch. La compositora osonenca va guanyar el premi Carmen Mateu fa tres anys, i ara que en té 30 debuta a Peralada amb "una peça que se situa al 1922-1923 i que està entre el que és real i el que és fictici", explica Cánovas. La protagonista està basada en el personatge de la comtessa feminista de San Luis, Carmen Díaz de Mendoza Aguado, de qui pràcticament no se sap res, cosa que permet denunciar l'ocultació dels noms femenins de la música. L’òpera, amb sis músics i electrònica en viu, coproduïda pel Liceu, la Maestranza i el Teatro Real, també es podrà veure a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Per acompanyar l’estrena, es podrà gaudir d’un altre encàrrec, Renaissance reloaded, en què Júlia Sesé reunirà els noms propis de la composició coral catalana, a qui s’ha demanat que s’inspirin en el Renaixement: Aurora Bauzà, Anna Campmany, Pere Jou i Joan Magrané, entre d'altres. "Tenim un gran planter de compositors de música coral a Catalunya, i per expressar-ne la rabiosa actualitat no hi haurà ningú més gran de 40 anys", afirmava la directora musical. Les entrades del festival es posen a la venda aquest dimecres.