Quina és la teva cançó de l'estiu?
Parlem amb artistes i periodistes per esbrinar quin tema musical defineix el seu any
BarcelonaDesprés de dos anys sense poder gaudir de la música de forma massiva, han tornat els concerts sense restriccions ni mascaretes, han reobert les discoteques i un bon grapat d’artistes han llançat nous temes que competeixen per convertir-se en la cançó de l’estiu. Rosalía s’ha fet viral amb Despechá abans de publicar-la; Te felicito, de Shakira i Rauw Alejandro, no para de sonar –segurament en part arran de la ruptura de la cantant amb Gerard Piqué– i Miki Núñez i Mariona Escoda han posat la veu a Llums de mitjanit, la cançó de TV3. Com que cada estiu és diferent i cadascú té la seva banda sonora particular, hem parlat amb escriptors, músics, actors i periodistes catalans per esbrinar quina música els està acompanyant aquests dies i com connecta amb la seva quotidianitat. Tots ells han estat d’actualitat els últims mesos i, per això, la seva banda sonora és, aquest any, una mica més especial que la resta.
Cantant i guanyadora d''Eufòria'.
Tria Elefants, d'Oques Grasses
La cantant i guanyadora del programa Eufòria de TV3 ha hagut d'esperar fins a finals de juny per poder respirar i pair l'èxit que l'ha sacsejat els últims mesos. El primer que va fer Mariona Escoda quan va tenir uns dies lliures després de la final del talent show va ser agafar el cotxe i enfilar cap a la muntanya amb la seva parella per desconnectar de tot. "Com que vivim a Valls, tenim unes quantes hores de cotxe fins al Pirineu, i Elefants, d'Oques Grasses, ha estat una de les cançons que ens han acompanyat. És un bàlsam per al cervell i per al cos, que convida a mirar per la finestra i a gaudir dels paisatges increïbles", explica Escoda, que just acaba de signar un contracte amb la discogràfica Música Global per publicar el seu pròxim disc.
Periodista
Tria The Lightning II, d'Arcade Fire
"Aquest ha estat un any dur, he escoltat poca música. I una cosa va relacionada amb l'altra", afirma el periodista Manel Alías, que després de deixar la corresponsalia de TV3 a Rússia s'ha dedicat els últims mesos a cobrir la guerra d'Ucraïna des del terreny per a la cadena catalana. "Amb les cobertures que he hagut de fer, m'ha estat impossible escoltar música", explica Alías des de Lituània. El periodista, autor del llibre Rússia, l'escenari més gran del món (Ara Llibres), també ha canviat el running per la natació i ha tingut un fill petit, "factors que han contribuït al fet que escolti menys música", afegeix. Tot i això, té cançó per al seu estiu. Un dels seus grups preferits és Arcade Fire, que aquest any ha publicat l'àlbum We, on hi ha la cançó Lightning II. "Té tot el que m'agrada –diu Alías–. És posar-me-la i omplir-me d'energia positiva, és meravellós poder-me animar amb l'art en pocs minuts i això és el màxim que puc demanar a una cançó".
Escriptora
Tria Feeling good en la versió de Nina Simone
En certa manera, ha estat la filla d'Empar Moliner qui ha decidit quina serà la cançó de l'estiu de l'escriptora. La noia toca la bateria en un grup de música que assaja al garatge de casa i Moliner s'ha convertit aquests mesos en oient involuntària de la seva música. La banda fa versions, s'ha estat preparant per actuar a la sessió de micros oberts de la festa major de Sant Cugat del Vallès i un dels seus temes estrella ha estat Feeling good en la versió de Nina Simone. "La sentia tota l'estona. Quan se't fica dins costa molt que se te'n vagi", diu Moliner. L'escriptora ha passat els últims mesos fent promoció de Benvolguda (Columna), la novel·la amb la qual es va endur el premi Ramon Llull, però va tenir temps d'assistir al concert de la banda: "Va ser molt emocionant, cada un dels músics va fer un solo i va quedar molt bonic".
Periodista
Tria Tobogan, de Zoo, en la versió de Triquell
La banda sonora que ha acompanyat Toni Cruanyes durant les presentacions de La vall de la llum (Destino), premi Josep Pla, està feta de cançons de festes majors d'abans. Però de cara a l'estiu, el seu repertori ha canviat. "Al meu entorn més immediat, amb els meus fills, només se senten cançons d’Eufòria. I com que el meu fill és un fan del Triquell, la cançó que més sentim és Tobogan, de Zoo, en la versió del Triquell", explica el presentador del Telenotícies Vespre de TV3. Tot apunta que aquest tema seguirà sonant a can Cruanyes durant una bona temporada: "Me'l demanen a la ràdio del cotxe cada vegada que l'agafem, i quan arribem a casa volen que els posi a YouTube l'actuació del cantant".
Dramaturg
Tria Amor salvaje, de Nathy Peluso
Marc Artigau no té carnet de conduir, així que es desplaça en transport públic. I aquest últim any ha anat amunt i avall. El dramaturg ha estrenat diversos espectacles i ha publicat un nou llibre amb Jordi Basté. "Quan vaig a assajos i presentacions sempre hi vaig caminant o en transport públic, i o llegeixo o escolto música", explica. Durant els últims trajectes, la cançó que més ha fet sonar és Amor salvaje, de Nathy Peluso. "Em transmet una actitud poderosa, vital, un punt desafiant molt potent cap a la vida", diu Artigau, que quan sent la música de Peluso pensa en celebració: "Té un component festiu que m'agrada molt. Si penso en l’estiu, penso en ella".
Actriu
Tria G3 N15 , de Rosalía
En els últims mesos Ángela Cervantes ha guanyat un premi Gaudí, ha estat nominada als Goya, ha rodat una nova pel·lícula i ha tornat al teatre. Per a l'actriu ha estat un any amb la feina com a gran protagonista de la seva vida i, com a contrapartida, ha estat menys del que voldria amb la família i els amics. Per això G3 N15, la cançó de Rosalía sobre les renúncies personals arran de la vocació, connecta molt amb la realitat de Cervantes. "Parla de fer una aposta, i és una aposta amb tot. Sents que aquest és el camí a seguir però alhora això no treu que em perdi coses", explica l'actriu. "També m'agrada aquesta idea de buscar el teu refugi per poder estar en pau, malgrat tota la voràgine –afegeix–. I el missatge de l'àvia en català em sembla molt bonic".
Actriu
Tria Com troncs baixant pel riu, de Pau Vallvé
Pau Vallvé ressegueix a Com troncs baixant pel riu una vida a partir de les primeres vegades. I per a Maria Morera, l'últim any n'ha estat ple, de primeres vegades. L'actriu va debutar al cinema amb Libertad, la pel·lícula de Clara Roquet que va triomfar als premis Gaudí, i a la televisió amb Cucut, la sèrie sobre dos adolescents que donava continuïtat a La vida sense la Sara Amat. Durant tots aquests mesos, la cançó de Vallvé ha acompanyat l'actriu i ha posat banda sonora a aquestes estrenes. "Tot i que ni la lletra ni la melodia defineixen exactament la meva experiència, és una cançó que m'arrela molt, em porta a l'essència de tot el que ha passat".
Cuinera
Tria Llepolies, de Zoo
Sense abandonar la seva vocació de cuinera ni els fogons del restaurant El Ferrer del Tall, de Vilanova de Sau, Maria Nicolau ha bolcat els seus coneixements gastronòmics a Cuina! O barbàrie (Ara Llibres), un dels llibres més venuts els últims mesos a Catalunya. El seu debut com a escriptora l'ha portat a signar per Sant Jordi i a fer promoció pel país, i durant aquests dies de frenesí, Nicolau ha escoltat Llepolies, de Zoo. "M'agrada la festa d'aquesta banda valenciana de ritmes estiuencs. Transmeten l'esperit primigeni de les festes major d'estiu: trencar les normes que ens oprimeixen la resta de l'any", subratlla Nicolau. La cançó, a més, està plena de menjar: "Fruites gustoses i saboroses, formatge, confitura, tot això ho utilitzen amb un doble sentit riquíssim i meravellós de la llengua catalana. És un cant que s'hauria d'expandir a tots els racons de l'Univers".