Equipaments culturals

Barcelona recupera El Molino per a la música i els monòlegs còmics

El local del Paral·lel, de titularitat municipal, reobrirà el 27 d'octubre sota la gestió de la promotora del Festival Cruïlla

BarcelonaMúsica en directe i "comèdia de tamboret i micròfon" per a un aforament de 250 persones assegudes i amb possibilitat de sopar durant l'espectacle. Això és el que oferirà El Molino, l'emblemàtic local del Paral·lel de Barcelona, a partir del 27 d'octubre. Els detalls els ha donat aquest dilluns Jordi Herreruela, director de Barcelona Events Musicals, la promotora organitzadora del Festival Cruïlla que va guanyar el concurs municipal per gestionar El Molino durant quatre anys. "Les actuacions tindran un format molt pròxim. Intentarem emular clubs com el Blue Note de Nova York o el Ronnie Scott's de Londres. Hi haurà sofàs i cadires i es podrà sopar i beure, amb una oferta gastronòmica del restaurant JOK", explica Herreruela. Els nous gestors d'El Molino hauran de pagar a l'Ajuntament de Barcelona un cànon fix anual de 50.000 euros pel lloguer, a més de 21.000 euros pel lloguer dels locals annexos i 50% del resultat operatiu en concepte de lloguer variable.

En aquesta nova etapa, el local estarà obert cinc dies a la setmana, de dimecres a diumenge, a partir de les 19.30 h. El local tancarà a la 1.30 h els dimecres i els diumenges, i la resta de dies a les 4.30 h. Com passa en altres clubs com el Jamboree, està previst que els concerts i espectacles tinguin dos passis, un a les 20 h i un altre a les 22 h; i a partir de les 23.45 h s'obrirà una sessió de DJ. "No és un projecte amb el qual busquem la rendibilitat. És un projecte que va d'il·lusió i de compromís amb el Paral·lel", assegura Herreruela. "Però la nostra feina és fer-lo rendible", precisa el director d'aquesta nova etapa, el músic i gestor cultural Víctor Partido, el currículum del qual inclou la direcció artística del Festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat i la gestió de la sala Aclam.

Cargando
No hay anuncios

Entre els primers artistes programats hi ha Donald Harrison, Bill Frisell, Eliane Elias, Uri Caine, Eliades Ochoa, Ayo, Fatomauta Diawara, Theo Croker, Zoh Amba i Maestro Espada. De moment, el jazz és el fil conductor principal, tot i que El Molino també desplegarà programacions de flamenc, rumba i cançó d'autor; tot plegat amb la col·laboració d'entitats i festivals com l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, l'Associació Carabutsí, el BarnaSants, el Jazz I Am i El Dorado Societat Flamenca Barcelonina, entre d'altres. El que no hi haurà serà revista musical o music-hall, el gènere més popular en els anys de glòria d'El Molino. "No és el nostre àmbit. Ens dediquem a fer el que podem fer bé [música i comèdia]", diu Herreruela.

Cargando
No hay anuncios

10 anys de tancament

La història d'El Molino es remunta a principis del segle XX, quan el Paral·lel concentrava bona part de l'efervescència escènica de Barcelona. Tot i que amb diferents vicissituds i entrebancs, va continuar l'activitat fins al 14 de novembre del 1997, i va estar tancat fins que Elvira Vázquez i Pedro de Miguel, de l'empresa Ociopuro, el van adquirir i el van reobrir el 2010 després d'una important inversió de millora. No disposar de llicència de discoteca en va comprometre la supervivència, i el 2013 Ociopuro va presentar concurs de creditors amb un deute de 9,2 milions d'euros que va dur al tancament. L'Ajuntament de Barcelona el va comprar el 2021 per 6,2 milions d'euros, i ara continua sent de titularitat pública municipal, com altres espais del Paral·lel, com la sala Paral·lel 62 i el Teatre Arnau. Sobre l'Arnau, l'alcalde de Barcelona ha anunciat aquest dilluns que les obres de reconstrucció començaran "el primer trimestre del 2025", amb l'objectiu, segons Collboni, que després "de dos o tres anys d'obres s'arribi al 2026-2027 amb l'Arnau reconstruït". És a dir, abans de les eleccions municipals de maig del 2027.