Música

Una banda sonora 'queer' per al dia de l'Orgull 2024

Núria Martorell i Fancina Cortés publiquen el llibre '¡Quiero ser libre! Artistas y canciones por la libertad y el respeto'

Natalia Avellan
1 min
Una imatge del llibre '¡Quiero ser libre!', de Núria Martorell i Francina Cortés.

BarcelonaLa celebració de l’Orgull LGTBIQ+, que tindrà lloc divendres, 28 de juny, coincideix amb la publicació del llibre ¡Quiero ser libre! Artistas y canciones por la libertad y el respeto (Ma Non Tropo, 2024), escrit per la periodista Núria Martorell i il·lustrat per Francina Cortés.

El llibre traça un recorregut cronològic al voltant de la música que ha acompanyat el moviment queer. Des de primers del segle XX fins a l’actualitat, es presenta la figura del músic com a activista, el qual, a través de les seves lletres, fa un crit a favor de la llibertat. Artistes com Madonna, Elton John i Freddie Mercury han sigut, i són, símbols de resistència i orgull durant èpoques marcades pels estigmes, la por i la discriminació. És per això que Núria Martorell dedica l’obra a tots ells i als qui cantaven les seves cançons com a himne i bandera.

El disseny gràfic juga un paper clau en el llibre. Fent ús dels colors de l’arc de Sant Martí, Francina Cortés inclou un retrat dels personatges més destacats. A més, diferencia cada etapa històrica fent ús d’una gamma cromàtica específica. El text es complementa amb un conjunt de codis QR que proporcionen un enllaç directe a les cançons esmentades. Des del blues fins al reggaeton, el llibre recorda els videoclips, discs i actuacions més influents en la lluita del moviment queer. A continuació, una llista de reproducció amb algunes de les cançons més destacades, de Don't ask, de George i Ira Gershwin, a L'Eva i la Jana de Ginestà.

stats