Els 10 imprescindibles del Cruïlla
El festival desplega la seva edició més llatina al Parc del Fòrum
BarcelonaGirat el full de l’edició dels antígens de l’any passat, el Festival Cruïlla recupera la seva identitat completa. Des d’aquest dimecres i fins dissabte, el Parc del Fòrum acull una cinquantena de concerts. Artísticament, destaca el fil llatinoamericà, amb tres gegants de la magnitud de Rubén Blades, Juan Luis Guerra i Residente, i un cartell que no està tan abocat al turisme com el d’altres festivals. També hi ha el tradicional escenari dedicat als monòlegs, per on passaran comediants com Modgi, Manel Vidal, Tomàs Fuentes, Charlie Pee i Raquel Hervás. L’abonament per als quatre dies costa 132,50 euros i el de tres dies, 121,90. El preu de les entrades diàries és de 33 (dimecres), 48,50 (dijous), 81 (divendres) i 83,46 euros (dissabte).
Juan Luis Guerra
El profeta de la ‘bachata’ pop
El Cruïlla ha aconseguit una fita a l’altura de molt pocs festivals europeus: programar el mateix dia dues llegendes del nivell del dominicà Juan Luis Guerra i el panameny Rubén Blades, noms fonamentals per a l’evolució de les músiques llatines. Guerra, que actuarà dissabte a les 20 h, va empeltar de pop la bachata i el merengue, i són fruit d’aquesta actitud visionària cançons com Ojalá que llueva café, El costo de la vida, Rosalía, La bilirrubina... I no ha abaixat mai el nivell: el 2019 va publicar un disc magnífic: Literal.
Rubén Blades
Història viva de la salsa
“Tenim molt de material i hem demanat permís als promotors per tocar més temps, dues hores i quinze minuts. Tocarem els clàssics que la gent demanarà i que voldrà escoltar i altres coses noves que hem estat fent”, explicava Rubés Blades fa uns dies a l’ARA. Els clàssics poden ser del nivell de Pedro Navaja, Buscando América, Amor y control, Pablo Pueblo, Paula C... La cita amb el cronista de la salsa i l’orquestra de Roberto Delgado és dissabte de 22.45 a 01.00 h. Cal insistir en l’encert del Cruïlla a l'apostar pel que altres festivals no programen i a més a més lligant un fil estètic i històric que completa el següent artista recomanat d’aquesta edició.
Residente
El rap conscient i polític
René Pérez, més conegut com a Residente, es pot considerar fill artístic de Rubén Blades. Això sí, fa servir altres arguments musicals, com ara el hip-hop i el reggaeton. El músic de Puerto Rico torna al Cruïlla, on ja va actuar el 2017 i, com a Calle 13, el 2014, després de publicar el videoclip de la cançó manifest This is not America, resposta i complement des del punt de vista llatinoamericà a la de Childish Gambino. Polític en el sentit més complet de la paraula, Residente actua dijous (22.15 h) en una jornada en què també hi ha concerts de Stay Homas, Molotov, Balkan Paradise Orchestra i Pupil·les, entre d’altres.
Duran Duran
Una cita amb la nostàlgia
A diferència d’altres glòries dels anys 80, els britànics Duran Duran han mantingut una carrera prou estable, tot i que en els últims vint anys no han repetit èxits com Is there something I should know?, The wild boys, Notorious i Ordinary world. Sí que mantenen viva la nostàlgia per aquell pop en discos com Future past (2021), que va néixer com a homenatge a David Bowie i que compta amb productors com Erol Alkan, Giorgio Moroder i Mark Ronson. Duran Duran passen pel Cruïlla divendres (20.30 h).
Tote King
La llegenda del hip-hop espanyol
Quants artistes es poden considerar una llegenda del hip-hop espanyol? Potser més d’un, però Tote King sense cap mena de dubte. El raper sevillà serà un dels protagonistes d’aquest dimecres del Cruïlla, que torna a dedicar la jornada inaugural al hip-hop i al trap amb actuacions de Rels B, Trueno, 31Fam i Free Sis Mafia, entre d’altres. Aquest primer dia funciona com a pòrtic del festival i com a reclam per al públic més jove, amb l’entrada a 33 euros.
Jack White
Riffs de blues-rock estripat
El nord-americà Jack White ja va passar pel Cruïlla el 2018, l’any del disc Boarding house reach. Ara hi torna encara amb el blues estripat a l’ADN, però amb maniobres d’escapisme espacial, com de sèrie B de ciència-ficció. Així sona Fear of the dawn, el primer dels dos àlbums previstos per al 2022. El concert de l’ex de The White Stripes és divendres a les 23.15 h.
Zahara
‘Puta’ en versió festival
El disc Puta de l’andalusa Zahara va ser un dels discos més interessants del 2021, viatge al fons del malestar dels abusos, l’assetjament i el maltractament. Va rebre els insults i els intents de censura de l’extrema dreta... i ella ha respost amb Reputa, nova versió del disc amb col·laboracions d’Alizzz, Carolina Durante, María José Llergo i Rodrigo Cuevas, entre d’altres. Zahara actua divendres a les 21 h, just després de Delafé y las Flores Azules i abans de Rigoberta Bandini.
Ginestà
De Canet al Fòrum
Els germans Júlia i Pau Serrasolsas continuen eixamplant la base de seguidors amb el pop ballable del disc Suposo que l’amor és això (Kasba, 2022). Fa uns dies van obrir el Canet Rock, tot i que per repercussió popular potser ja mereixen un horari millor. Al Cruïlla també els toca obrir un escenari dissabte, a les 18.45 h, el mateix dia que també actuen Rozalén, Joan Dausà, Queralt Lahoz, Els Catarres... i Juan Luis Guerra i Rubén Blades.
Sleaford Mods
Ràbia contra el despropòsit
En un dels escenaris secundaris, divendres a les 23.45, hi actuen els britànics Sleaford Mods. Ja fa temps que aquest duo de Nottingham escup ràbia postpunk contra els despropòsits que perpetuen les desigualtats. Ho fan amb orgull de classe trinxada i en el disc Spare ribs (2021), amb una inèdita llum melòdica. El missatge, però, no ha canviat. Continuen la tradició britànica de cronistes blancs amb consciència de classe obrera com Ray Davis, Paul Weller i Billy Bragg, però amb molta mala bava.
Habla de mí en Presente
La 'technorumba' que vola suau
El 2022 està sent un bon any per a aquest grup que van formar Pau Balaguer i Max Grosse Majench a Berlín. El disc Vivir más (2022), amb cançons en català i castellà i col·laboracions de Memé (la cosina de Rigoberta Bandini) i Djuna Lund, combina el ventilador de la rumba (sovint melancòlic) amb ritmes per ballar sense manies, tot plegat fruit d’una curiosa connexió entre Berlín i Barcelona. Habla de Mí en Presente actuen dissabte a les 18.15 h.