Canvis
Cultura15/03/2016

La música en directe surt de la clandestinitat

L’Ajuntament de Barcelona permetrà que bars, cafeteries i restaurants programin concerts amplificats

Xavier Cervantes
i Xavier Cervantes

BarcelonaProgramar concerts en bars de Barcelona deixarà de ser una activitat clandestina. L’Institut de Cultura (Icub) ha reinterpretat la normativa perquè es pugui realitzar música en viu amplificada en espais amb llicència de bar, restaurant i cafeteria a partir de finals de març. Tal com havia explicat fa mesos la comissionada de Cultura de l’Ajuntament, Berta Sureda, l’objectiu del nou equip municipal era trobar una solució per a locals de petit i mitjà format que feien programacions estables tot i no tenir llicència.

El laberint legal impedia el desenvolupament de concerts de proximitat, i per tant condemnava a la desaparició el fràgil teixit musical de base d’una ciutat que presumeix de grans festivals i d’acollir gires internacionals al Palau Sant Jordi. No tenia sentit malmetre el que el tinent d’alcalde Jaume Asens considera “un dels pulmons culturals de Barcelona”. La crida de l’ecosistema musical era inequívoca: volia un reconeixement legal. I ja el té. La gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, Carmen Zapata, valora “positivament” una iniciativa que “fixa de manera més precisa” qui pot fer concerts i com, i espera que sigui un primer pas que en el futur s’ampliï amb mesures com la que aquest dilluns ha aprovat el govern britànic i que reconeix els drets adquirits pels locals musicals.

Cargando
No hay anuncios

Horaris responsables

La modificació de la normativa s’ha treballat entre els àmbits de medi ambient, urbanisme i cultura, els diferents districtes i la Guàrdia Urbana, i s’ha instituït una taula de mediació en què també hi ha representants dels veïns. “Hem de treure la música de l’àmbit més estrictament policial i posar en valor la seva dimensió cultural”, diu Asens, que assegura que la modificació de la normativa busca conciliar la música en viu amb el descans dels veïns. El canvi serà efectiu així que es tanqui el tràmit de la circular que l’Icub ha transmès als tècnics de llicències de l’Ajuntament i a la Guàrdia Urbana. “La prioritat és ajudar la cultura de base i garantir que els creadors tinguin feina”, diu Sureda.

Cargando
No hay anuncios

Els bars, cafeteries i restaurants que vulguin fer música en viu amplificada hauran de complir uns requisits que garanteixin la seguretat i l’aïllament acústic. Les condicions acústiques d’aquests espais seran les següents: el nivell mesurat als habitatges dels veïns del local no podrà superar els 30 decibels (dB) al dormitori entre les 7 del matí i les 11 de la nit, ni els 25 entre les 11 de la nit i les 7 de matí. En el cas que en l’edifici adjacent no hi hagi un habitatge, sinó una oficina, els nivells seran de 45 i 40 dB. Tanmateix, la normativa especifica que en les zones saturades dels districtes de Ciutat Vella, Gràcia, l’Eixample i Sants-Montjuïc l’horari per a la música en viu amplificada acabarà a les 23 h. Aquesta limitació, però, no afecta els locals amb llicència de sales de concerts.

L’exemple de l’Heliogàbal

Cargando
No hay anuncios

El bar Heliogàbal de Gràcia, que des del gener no programa música en viu, ja compleix les condicions d’aïllament acústic, i podrà tornar a fer concerts tan bon punt realitzi una obra per adaptar-se a les condicions de seguretat, que en el seu cas són una rampa a l’entrada i una porta exterior que s’obri cap enfora, amb la qual cosa “augmenta el cabal d’evacuació del local”, segons explica el director adjunt de l’Heliogàbal, Miquel Cabal. Avui el bar de Gràcia presentarà el calendari de les pròximes setmanes, que ja s’adequarà al canvi. Això sí, queda pendent quin aforament legal tindran els espais que s’acullin a la nova normativa: el que tenen com a bar o un de més flexible. La decisió està en mans del serveis tècnics de cada districte, que tractaran cas per cas.

L’Ajuntament acompanyarà els locals amb una línia de subvencions de 400.000 euros per ajudar-los a adequar els espais a les normatives de seguretat i per minimitzar l’impacte acústic. La subvenció serà del 50% del cost de les millores, i les condicions per optar a l’ajuda quedaran fixades abans de l’estiu. El mes de juny també és la data prevista per a la implementació de la categoria Espai de Música Viva, que busca reconèixer públicament la feina cultural d’aquest locals i establir estratègies comunes que fomentin la seva projecció a la ciutat. “És un segell per prestigiar la música en viu”, diu Asens. Segons Sureda, tot plegat ha d’anar més enllà i aquesta mesura ha de repercutir en la programació de més músics locals a les festes de la Mercè. “És un gest que es veurà en la programació del 2017”, diu la comissionada de Cultura.

Cargando
No hay anuncios

Un panorama legal més clar i precís

Qui podrà fer concerts?

Cargando
No hay anuncios

Els que ja podien -bars musicals, sales de concerts i sales de ball/discoteca- i tots el locals de Barcelona amb llicència de bar, de cafeteria o restaurant.

Quin requisits necessiten?

Cargando
No hay anuncios

Adequar-se a la normativa de seguretat i d’aïllament, que limita el nivell acústic al dormitori de l’habitatge adjacent al local a 30 dB de 7 a 23 h, i a 25 dB de 23 a 7 h. Si l’edifici no és un habitatge sinó una oficina, els nivells són 45 i 40 dB.

Qui no podrà fer concerts?

Cargando
No hay anuncios

De moment no podran fer música en viu amplificada els espais que no tinguin llicència de bar, cafeteria i restaurant; és a dir, locals d’associacions culturals, galeries d’art i llibreries, entre d’altres. “Tot just hem engegat el procés, i tenim en compte aquest context que no té llicència de bar. Volem sortir de l’àmbit restrictiu anterior perquè altres locals s’hi puguin integrar”, diu Daniel Granados, assessor musical de l’Icub.