Música i memòria històrica

Música per commemorar el 75è aniversari de l'afusellament de Companys

L'Orquestra de l'Esmuc protagonitzarà un concert l'11 d'octubre a la Sala Oval del MNAC organitzat juntament amb la Comissió de la Dignitat

Lluís Companys
Acn
31/07/2015
3 min

BarcelonaLa Comissió de la Dignitat i l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) han programat dos concerts per commemorar el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys. Els responsables de les dues entitats han explicat aquest divendres que el primer concert el farà l'Orquestra de l'Esmuc l'11 d'octubre a la Sala Oval del Palau Nacional, en què s'interpretaran obres de Beethoven, Wagner i de músics represaliats pel franquisme: Robert Gerhard, Ricard Lamote de Grignon i Jaume Pahissa. En l'altre, que se celebrarà el dia 15 d'octubre –data de l'afusellament–, la cobla formada pels estudiants de l'Esmuc interpretarà una peça feta per a l'ocasió, 'Trencadís', sobre els darrers moments de Companys.

En el primer concert, a més de les peces que interpretarà l'Orquestra de l'Esmuc, l'actor Carles Canut llegirà escrits de Companys. Pel que fa al segon concert, la cobla formada per estudiants i dirigida per Marcel Sabaté interpretarà l'obra 'Trencadís', també realitzada per alumnes de l'Esmuc. Malgrat que el lloc on se celebrarà el concert no està confirmat, els organitzadors preveuen dur-lo a terme en un lloc cèntric de la ciutat de Barcelona. Tots dos concerts seran oberts al públic.

Joaquim Rabasseda, responsable de musicologia de l'Esmuc, ha explicat que el nom de l'obra 'Trencadís' –"una exposició musical d'homenatge", segons ha dit– respon a un "doble joc". Per una banda, fa referència a la tècnica pictòrica associada al Modernisme i, per l'altra, als "fragments" que "construeixen un homenatge polièdric" amb l'objectiu de fer un "repàs emotiu i musical" de l'afusellament de Lluís Companys.

El coordinador de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha explicat que el lema de la commemoració del 75è aniversari de l'afusellament, 'Per Catalunya, i el que representa de pau, justícia i amor', respon a les darreres paraules del president de la Generalitat en el seu testament. "Una crida per un país just, lliure i de futur", segons Cruanyes.

El director de l'Esmuc, Josep Borràs, s'ha mostrat "il·lusionat" amb el projecte i ha dit que el centre hi ha col·laborat de forma "entusiasta" i "voluntària" amb l'organització dels dos concerts. Borràs ha recordat la funció "social" de l'Escola amb referència a la recuperació dels autors que van patir repressió durant el franquisme. Durant la presentació dels dos concerts per recordar l'assassinat de Lluís Companys, també s'ha donat a conèixer el quadre commemoratiu d'aquest fet, i que és del pintor valencià Antoni Miró.

Strubell troba "aberrant" que l'estat espanyol no s'hagi disculpat per l'afusellament

Antoni Strubell, membre de la Comissió de la Dignitat, ha subratllat la necessitat que es facin "actes molt potents" per recordar la figura de Lluís Companys. Però Strubell ha anat més enllà i ha denunciat el "fet aberrant" que l'estat espanyol no hagi demanat disculpes per la mort de Companys, com sí que ho han fet altres països per actes comesos per anteriors governs. "El govern espanyol no ha fet cap mena d'iniciativa per rehabilitar la figura de Companys", ha insistit. Strubell també ha reclamat els papers de la Generalitat que hi ha dipositats en l'arxiu militar d'Àvila.

Cruanyes també ha lamentat que el govern espanyol no hagi anul·lat el procés del consell de guerra que va condemnar Companys a mort i ho ha titllat d'"ignominiós". Així mateix, ha criticat que hagi hagut de ser la justícia argentina i no l'espanyola qui hagi obert diligències en el cas de Lluís Companys.

stats